Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie,
Jestem posiadaczem tego telewizora od ponad miesiąca i zauważyłem problem z dźwiękiem. Najczęściej występuje podczas porannego uruchomienia po nocnym wyłączeniu. Uruchamiam telewizor z wyjścia dekodera. Obraz jest ale dźwięku brak. Pomaga albo reset telewizora albo szybka zmiana wyjścia np Z HDMI 1 (dekoder) na HDMI 2 i powrót znów na HDMI 1. Oprogramowanie telewizora jest aktualne. Przywróciłem telewizor do ustawień fabrycznych. Pomogło , dźwiek powrócił i niby wszystko ok ale... zauważyłem że konsola xbox wyświetla obraz z HDMI 3 eARC w trybie tylko 4k60hz i nie da rady przestawic na 120hz. Zmieniłem zatem ustawienie HDMI3 na tryb rozszerzony z obsluga 120hz. Po tej zmianie konsola juz dzialala z obrazem 4k120hz. I ku mojemu zdziwieniu na drugi dzień rano znów problem z brakiem dźwięku. Z moich obserwacji problem stwarza ustawienie portu HDMI 3 eARC na ktorym mam wpiętą konsolę. Gdy port HDMI 3 eArc jest ustawiony na obslugę 120hz to na drugi dzien od razu jest problem z dźwiekiem. Natomiast gdy ustawię na tryb rozszerzony Dolby Vision to problem z dźwiękiem ustaje i wszystko działa jak należy ale tylko na 60hz. Co można w tym temacie zrobić żeby jednak mieć te 120hz?? Sony, liczę na waszą pomoc. Może jakąś aktualizację dla portu trzeba zrobic?? Pozdrawiam
konsolę podłaczasz napewno do hdmi 4
Soundbar do earc czyli hdmi 3
Konsole musze wpiac do Hdmi 3 eArc bo tylko te wejscie obsługuje HDMI 2.1 czyli sygnał 120hz. Żadne inne nie obsługuje standardu 2.1 chyba że się mylę???
hdmi 3 i 4 oblsuguje 2.1, ale ten z earc jest dedykowany pod soundbar. Lepiej konsoli nie podlaczać bo ogólnie z earc sa jakies problemy.
Ok moze nie doczytalem. Podmienię miejscami wejscia Hdmi i zobacze co bedzie. Dzieki za podpowiedź
Wracając do tematu wpinania konsoli do konkretnego hdmi. Nawet na rozwijanej liscie wejsc ,Hdmi 3 eArc ma ikone klawiszy pada konsoli wiec chyba jest dedykowane dla konsoli. Wpiąłem konsole teraz w gniazdo Hdmi 4 z obslugą Standardu Hdmi 2.1. Niestety problem z dzwiekiem występuje nadal. Ewidentnie ustawienie zakresu rozszerzonego dla portów hdmi generuje ten problem. Sony co z tym zrobić???
Wyłącz w telewizorze earc i w soundbar wyłącz earc.
Nie używam soundbara . Do HDMI 3 eArc mam wpiętą konsolę Problem pojawia się tylko gdy ustawie zakres rozszerzony portu HDMI z obsługą 120hz. Jak jest ustawiony na dolby vision to jest tylko 4k60hz ale nie ma problemu z dzwiękiem.
Miałem przez około 3 tygodni podłączoną konsole ps5 pod hdmi 3 nie miałem żadnego problemu z dźwiękiem czy to 60hz czy 120hz później kupiłem amplituner i mam podłączony pod hdmi 3 a konsole pod 4 konsole żadnych problemów z dźwiękiem czy obrazem lub restartami.
Mój barat też ma ten sam model telewizora 65xh9005 pod hdmi 3 Xbox serie x pod hdmi 1 dekoder canal+ również telewizor działa u niego bez problemów może masz nie problem z telewizorem tylko z konsolą lub z ustawieniami w konsoli
Witam.
Podepnę się po wątek. Zauważyłem że przy wpiętej konsoli PS4 lub Xbox SX dźwięk jest metaliczny. Czy ktoś może mi w tej kwestii pomóc?