Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie,
Jestem posiadaczem tego telewizora od ponad miesiąca i zauważyłem problem z dźwiękiem. Najczęściej występuje podczas porannego uruchomienia po nocnym wyłączeniu. Uruchamiam telewizor z wyjścia dekodera. Obraz jest ale dźwięku brak. Pomaga albo reset telewizora albo szybka zmiana wyjścia np Z HDMI 1 (dekoder) na HDMI 2 i powrót znów na HDMI 1. Oprogramowanie telewizora jest aktualne. Przywróciłem telewizor do ustawień fabrycznych. Pomogło , dźwiek powrócił i niby wszystko ok ale... zauważyłem że konsola xbox wyświetla obraz z HDMI 3 eARC w trybie tylko 4k60hz i nie da rady przestawic na 120hz. Zmieniłem zatem ustawienie HDMI3 na tryb rozszerzony z obsluga 120hz. Po tej zmianie konsola juz dzialala z obrazem 4k120hz. I ku mojemu zdziwieniu na drugi dzień rano znów problem z brakiem dźwięku. Z moich obserwacji problem stwarza ustawienie portu HDMI 3 eARC na ktorym mam wpiętą konsolę. Gdy port HDMI 3 eArc jest ustawiony na obslugę 120hz to na drugi dzien od razu jest problem z dźwiekiem. Natomiast gdy ustawię na tryb rozszerzony Dolby Vision to problem z dźwiękiem ustaje i wszystko działa jak należy ale tylko na 60hz. Co można w tym temacie zrobić żeby jednak mieć te 120hz?? Sony, liczę na waszą pomoc. Może jakąś aktualizację dla portu trzeba zrobic?? Pozdrawiam
W ustawienia konsoli wyjścia audio są różne formaty Dolby, DTS itp. jak na któryś zmienisz dźwięk powinien być poprawny
Ja mam na PS 5 Bistream (DTS)
BrianWNC
HDMI z e/ARC to wejście z kanałem zwrotnym, które służy głównie do wyprowadzenia dźwięku z TV na amplituner lub soundbar. W całym twoim opisie nie mogę ewidentnie stwierdzić co u Ciebie oznacza problem z dźwiękiem (jego brak?) i z jakiego urządzenia ... konsola czy dekoder. Standard HDMI 2.1 obsługuje zarówno rozdzielczość, którą chcesz uzyskać 4k/120Hz jak i Dolby Atmos. Sprawdź ustawienia konsoli i dekodera. Jeżeli po wyłączeniu któregoś z urządzeń, pojawia się problem z dźwiękiem, to być może dochodzi do zmiany ustawień ... nie koniecznie w TV. Mam tak w XBOX ONE X, po tym jak córka używa trybu zdalnej gry przez komputer z WIN10. Konsola notorycznie jest przestawiana z opcji dźwięku bitstream (wybrany Dolby Atmos) do zwykłego stereo (PCM).
Wiem do czego służy eARC. Przy okazji wejście eArc jest również wejściem Hdmi obsługujacym standard 2.1 zgadza się?;bez wzgledu na to czy mam wpieta konsole pod Hdmi3 eArc , czy tez Hdmi 4 nie ma różnicy. Oba obsluguja standard 2.1. Telewizor po nocy łapie zwieche z dzwiekiem. Cytujac " W całym twoim opisie nie mogę ewidentnie stwierdzić co u Ciebie oznacza problem z dźwiękiem (jego brak?) " - Napisalem że chodzi o brak dzwięku tylko po dłuższym wylaczeniu telewizora np po nocy. Proponuje jeszcze raz przeczytac mój post od początku. Wracajac do tematu, Ustawiam - Ustawienia>ogladanie telewizji>zewnetrzne wejscia> format sygnalu Hdmi> ulepszony format z 4k120hz dla wyjsc hdmi 3 eArc oraz hdmi 4 ( bez różnicy co i gdzie jest wpiete, próbowalem przepinac konsole na hdmi4 i nic to nie zmienia) . Ustawiam na konsoli wyswietlanie 4k120hz. Wszystko śmiga dobrze. Dzwięk jest zarówno na telewizorze jak i po zmianie na kino domowe, na kazdym z wejsc Hdmi (hdmi 1 dekoder, hdmi 2 kino domowe,hdmi 3 konsola, hdmi 4 tv box) Konsola w ustawieniach ma na stale wyswietlanie 4k120hz czyli obraz tez jest ok. Wylaczam telewizor i zostawiam na noc. Rano właczam telewizor i nie mam dzwięku wcale. Pomaga tylko reset telewizora. Zawsze po nocy jest brak dzwieku z takimi ustawieniami. Metoda prób i błędow odkrylem ze zmiana formatu hdmi z rozszerzonego z obsługą 120hz na rozszerzony z obsługą Dolby Vision po części rozwiązuje problem , gdyż z tym ustawieniem dźwięk już nie znika po nocy ale niestety zostaje mi tylko 4k60hz. Tak wyglada problem i różnica pomiędzy ustawieniami. Wiec ewidentnie problem powoduje telewizor.
Ok, zastosowałem się do Twojej rady i ponownie przeczytałem pierwszy post ... i następne. Zwracam honor jeśli chodzi o "brak dźwięku" .. to napisałeś. Natomiast po przeczytaniu ostatniego postu okazuje się, że masz podpiętych do TV 4 urządzenia, wcześniej pisałeś tylko o dwóch ...
Myślę, że mimo wszystko brakuje trochę ważnych informacji, a mianowicie:
1. Dekoder - tutaj raczej bez znaczenia, chyba ze wymaga HDMI 2.1
2. Kino domowe - napisałeś, że masz podłączone do HDMI2 i masz na nim dźwięk (jak przełączysz) - domyślam się, że nie poprzez połączenie HDMI2, które nie posiada kanału zwrotnego - sprecyzuj co nazywasz kinem domowym bo to bardzo szerokie pojęcie i nie oznacza tak naprawdę jednego urządzenia
3. Konsola Xbox series X - nie napisałeś czy sprawdziłeś jej ustawienia, nie tylko ja to sugerowałem - nie obrazu, a dźwięku oczywiście .. bez względu na to podłączyłbym pod HDMI4 zwalniając kanał zwrotny dla urządzeń, które mogą go potrzebować.
4 TV box - tutaj raczej bez znaczenia, chyba ze wymaga HDMI 2.1
Teraz najważniejsze i niestety przykre - masz słuszne obawy co do diagnozy, że problem dotyczy TV
Zadałem sobie też trochę trudu i zajrzałem do instrukcji i danych Twojego TV - wynika z nich, że nie obsługiwał sygnału 4k/120Hz - to zostało dodane po aktualizacjach, w ostatniej z nich widnieje:
Wierz mi chcę pomóc, nie zamierzam pouczać ... trochę czasu spędziłem na konfiguracji swojego sprzętu z TV tej marki, a mam tego trochę. Ostatnia aktualizacja do Android 9.0 popsuła mnóstwo, choć część błędów usunęła ... to taka loteria zafundowana przez Sony .. żebyś się nie nudził.
TELEWIZOR SONY KD55HX 9096-PROBLEM Z DŹWIĘKIEM HAMSKI METALICZNY POGŁOS. Witam wszystkie osoby które mogą mieć podobny problem i jeśli się komuś udało się go usunąć proszę o informację lub radę.
I tak... telewizor kupiłem we wrześniu z myślą o nowej generacji konsol Playstation 5. Jednak do premiery było daleko i w związku z tym podłączyłem konsolę PS4 bo taką tylko miałem i zoonk. Dźwięk bardzo metaliczny wydobywał się z głośników, poczytałem internety i rozpoczęło się kombinowanie. Pierwsze zmiana portów HDMI w każdym to samo łącznie z ARC.Następnie zmiana okablowania nakupywałem kabli HDMI wszelkiego rodzaju 2.1 , super premium, 4K,8K zmiana w wszystkich portach no nic.Bez zmian , nie wspomnę o ustawieniach dźwięku w samym TV i konsoli. No nic. Wyczytałem że trzeba poczekać bo SONY aktualizuje cały czas ten telewizor i sterowniki dźwięku i kodek i więc cóż. Podłączyłem w końcu Amplituner Denon AVR-S750H do telewizora po ARC konsole do amplitunera i dźwięk jakby się polepszył ale i tak hmmmm.... lipa. Minął jakiś czas kupiłem nową konsolę Playstation 5 w lutym 2021r i co? Kapa nic dosłownie nic.Telewizor od czasu zakupu aktualizował się kilkanaście razy ale nadal występuje ten dziwny Metalicznie Hamski dźwięk. Na konsoli ps 4 i ps5 podłączonej do telewizora SONY KD55HX 9096 dźwięk we wszystkich portach porażka 😞 I tu najlepsze podłączam obie konsole do Telewizora Philips u dzieciaków i dźwięk super tak jak powinno być i brzmieć. O co chodzi? Jeśli ktoś miał podobny problem proszę o kontakt i rade. Co mam zrobić w tej sytuacji. Proszę o pomoc i radę także na sony78@tlen.pl Pozdrawiam i liczę na pomoc bądź sensowną rade.
Witam po dłuższym czasie.
Ostatnia aktualizacja softu rozwiązała całkowicie problem z zawieszającym się dźwiękiem. Sony pisało nawet o tym jak sobie poradzić doraźnie z tym problemem. Analogicznie do tego co napisałem. Mam wręcz wrażenie że opublikowali mój sposób na rozwiązanie problemu.
Witam, czytam to wszystko i już mam pełną głowę,
Ja mam problem z Soundbar Teufel,
Podłączony jest do HDMI ARC i po dłuższej przerwie np. Na następny dzień nie ma głosu, z tego co powoli eliminuje wygląda na to że w opcjach wyłączenie i włączenie trybu eARC pomaga, ale po dłuższej przerwie sytuacja się powtarza.
Błąkam się po ustawieniach wybieram różne konfiguracje w opcjach dźwięku i i wejść zewnętrznych i zaczynam czuć bezsilność , dodam że oprogramowanie wynika na aktualne, pomocy ! )