anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony XH9005 Wyłączenie TV całkowicie z pilota

profile.country.PL.title
Mxv1marcin
Nowicjusz

Sony XH9005 Wyłączenie TV całkowicie z pilota

Jak można wyłączyć całkowicie tv bo pomimo wyłączenia z pilota tv wyłącza się ale jak włączę zestaw stereo który podłączony jest do tv optykiem i klikając na pilocie tv ustawienia i wybór wejścia słychać dźwięki tv tak jakby był włączony ale nie jest włączony. Nawet dioda się nie pali, sprawdzając na liczniku prądu widać że jest duży pobór prądu czyli tv nie jest wyłączony.

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

Witam,

w telewizorach z nowych serii nie ma możliwości całkowitego wyłaczenia TV. Po przyciśnięciu przycisku Power na pilocie, telewizor przechodzi w tryb Stand-by, a po kilkunastu minutach w tryb głębokiego uśpienia.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Kumr07
Poszukiwacz

Podepne się do tematu. Zauwazylem ze tv po przełączeniu w standby dalej jest podpiety do sieci gdyż mogę wyswietlac obrazy w Chromecast. Tv wtedy wlacza ekran i wyswietla tresci. Czy jest to normalne? Jaki pobor mocy jest wtedy(podczas trybu standby z aktywnym podpieciem w siec)? 

profile.country.PL.title
xmalekox
Poszukiwacz

Kłamstwo! TV nie przechodzi w stan uśpienia! NIGDY! 15 Wat cały czas.

To KRYMINAŁ, że Sony sprzedaje TV nie spełniające norm UE, to nie jest dobra wola Sony, ale wymóg prawny. W dodatku użyłem wyszukiwarki i to dotyczy nie tego modelu, a wielu innych, w tym dużo starszych. Już dawno temu czytałem na 2 forach komputerowych o zużyciu prądu 14-15 W dla czuwania Sony TV, zlekceważyłem to bo pewnie mieli słaby miernik, gdy mój Voltcraft to już wysoka klasa (choć nie pro!). Teraz wiem, że się nie mylili.

Z innych tematów odnośnie włączania się HDD co kilkanaście minut i łączenia z internetem podejrzewam, że o to chodzi, że zanim się solidnie uśpi to wcześniej spróbuje z HDD lub netem. Ale już sam pomysł usypiania po 15 minutach jest skandaliczny, powinno być góra po 15 sekundach.

A co do tematu to całkowite wyłączenie z pilota to jakaś nowość, pierwsze słyszę. Od zawsze jest tylko przejście w stan czuwania gdzie TV oszukuje, że jest wyłączony i może oberwać w czasie burzy.

profile.country.PL.title
Kumr07
Poszukiwacz

Czy mogłbys sprawdzic czy tv jest podpiety pod chromecasta w trybie standby tak jak opisalem to nad Twoim postem?

profile.country.PL.title
JamesBong
Poszukiwacz

W czasie burzy to telewizor powinien być galwaniczne odizolowany od Anteny i Sieci .

Samo wyłączenie nic nie da ! Trzeba wyciągać z gniazdka

Inna sprawa że jak piorun uderzy blisko np. w dom to nawet budzik na baterie nie przeżyje takiego impulsu elektromagnetycznego. Osobiście doświadczone !!!

Tu masz moj wykres jak telewizor pobiera prąd

https://community.sony.pl/t5/smart-tv/kd-55a89-jak-wylaczyc-telewizor/td-p/3737838

profile.country.PL.title
mark3k3
Użytkownik

Mój TV pobiera średnio na czuwaniu ok 21 W, ale czasami zdarza się, że przechodzi w stan głębokiego uśpienia i wówczas pobór mocy jest poniżej 1W.

Oddałem TV do serwisu i oczywiście w/g serwisu wszystko jest idealnie, a po odbiorze TV nadal pobiera ponad 20W.

Otrzymałem "ekspertyzę" wyssaną z palca, nie popartą żadnymi pomiarami przez certyfikowane oprzyrządowanie, a jedynie info z absurdalnymi informacjami: np. że TV sony maja zasilacze impulsowe (chyba jedyni na świecie) mają tak zaawansowaną technologię :), bo wszyscy inni producenci do dzisiaj stosują transformatory (sic !!!). A tv przechodzi ( no właśnie w 90% nie przechodzi w ogóle) w tryb głębokiego uśpienia , bo w tym czasie konserwuje sobie system - takiego absurdu to jeszcze nigdy w życiu nie słyszałem, aby TV potrzebował na to kilkunastu minut. Pobór (duży) energii na czuwaniu potwierdzony certyfikowanym (ważny atest) licznikiem energii elektrycznej.

Ogólnie, w mojej ocenie TV nie spełnia norm EU dotyczących poboru energii urządzeń na czuwaniu.

Chyba sprawa oprze się o sąd, bo serwis i firma sony idzie w zaparte.