Podziel się wrażeniami!
Co kilka sekund obraz w netflixie podczas oglądania filmów w Dolby Vision zmienia jakby balans bieli. Strasznie to irytujące. Ktokolwiek wie jak zaradzić?
Cześć,
Czy zaktualizowałeś już telewizor do najnowszej wersji opgrogramowania? Jeżeli problem nadal będzie się pojawiał to warto skonsultować się z naszym działem wsparcia technicznego:
Znaczy, że jak się pojawia aktualizacja to stare , do tego czasu działające ustawienia przestają działać poprawnie?
Ciekawostki dwie:
1. Netflix uruchomiony z poziomu aplikacji działa inaczej niż uruchomiony skrótem z pilota.
2. Po uruchomieniu z pilota, dało się przestawić wybór barw na expert 2 co mam nadzieję chwilowo rozwiązało problem.
Poza konkursem: po którejś automatycznej aktualizacji, telewizor włączył sobie tryb sklepowego resetowania ustawień obrazu. Dziękuję Sony za to że siedziałem pół godziny i szukałem dlaczego po paru minutach obraz z np. kino pro przełączał się samoistnie w "żywy" Uwielbiam to!
Dolby vison w netflixie to dalej żart z użytkowników. To samo w Disney +, nie da się oglądać i nie da się wyłączyć. Reset wszystkiego nie pomógł.
Tak naprawdę, to wyłączenie Dolby Vision rozwiązałoby z nim wszystkie problemy. Trudno się mówi, jeśli Sony nie jest w stanie tego poprawnie opracować, to żeby chociaż dało się to wyłączyć na amen. Czasem problem ze zmieniającymi się kolorami też miewam (chociaż bardzo rzadko) ale u mnie przypomina to trochę jakiś kłopot z dostosowaniem palety RGB - bo obraz czasem robi się nieco bardziej zielony, czasem czerwony.
U mnie DV jest generalnie strasznie wyprane z kolorów i ogólnie dość ciemne, ale nareszcie po długim czasie testów doszedłem do ustawień w których "w miarę" da się to oglądać. Przede wszystkim parametr "dostosowanie czerni" trzeba wyłączyć całkowicie. Z premier tegorocznych to tylko Stranger Things zapewniało mi w DV bardzo fajne odczucia, ale to jest wyjątek od reguły.
Pojawiła się aktualizacja 6.7210 - chociaż już nie wierzę, że dostaniemy jakiś przełom związany z Dolby Vision w przyszłych aktualizacjach. Bardzo mnie to rozczarowało, bo ogólnie telewizor (XG90) oceniam mega dobrze. Natomiast fakt, że teraz wszystko leci w DV i nie można tego DV wyłączyć sprawia - że drugi raz Sony na pewno bym nie kupił.
Jeśli chcesz mieć super obraz, zainstaluj Kodu dodaj wtyczke z netflixa i nie uwierzysz jak mogą filmy wyglądać. Tutaj pojawia się inny problem - brak pamięci na instalację. Serio.
PS
na drugim TV mam Realme Tv 4k stick. System działa 4x szybciej i stabilniej. Google TV.
Faktycznie, słyszałem o Kodi ale szczerze mówiąc oglądam TV i tak dość sporadycznie - wobec czego nie mam chęci na zabawę w konfigurację. Zresztą, już samo to, że o tym rozmawiamy jest paranoją, bo nie po to kupuje się "droższe modele" renomowanego producenta żeby człowiek tracił później czas na szukanie odpowiedzi po internecie.
Aktualizacja 6.7210 zainstalowana.
Wydaje mi się, że system działa zauważalnie szybciej (chociaż ja z tym problemów dużych nie mam). Co do drugiego punktu, na szczęście, problem jest mi też nieznany. Tak jak pisałem wyżej, kłopot z Dolby Vision to tylko i aż, obraz sam w sobie.
A tak jeszcze wracając do DV. Co ciekawe, przewijając filmy, nad paskiem pokazują się klatki z określonym czasem z tegoż filmu. Klatki są wyraźnie jaśniejsze i tam wszystko wydaje się być poprawne. W tym roku szczytem było oglądanie Batmana na HBO - tak ciemnego filmu dawno nie widziałem (jest na forum mój wątek o tym).
Pozdrawiam, dzięki.
Mam ten sam problem na OLED 65.
Fatalna jakość obrazu, połączenia z internetem i aplikacjami, ciagle się wiesza, brak komunikacji z soundbarem.Jak za sprzęt za 20.000 to żałosne. Chciałem go sprzedać za 10.000 ale zero odzewu.
Ostatnie Sony jakie mam
U mnie to samo od przynajmniej roku (Netflix, Disney +). Zmieniają się kolory. Momentami zamiast czarnego ekranu jest czerń wpadająca w czerwony. Oprogramowanie aktualne. Zmiana temperatury barw na Ekspert 2 nic nie daje.
Czy pozostali rozwiązali jakoś ten problem?
Spróbuj wyczyścić Cache aplikacji, jest to dostępne w ustawieniach "Aplikacje" i czyszczenie pamięci podręcznej (czy coś takiego). Później najlepiej uruchom ponownie telewizor, poprzez trzymanie przycisku power przez 5 sekund - wyskoczy komunikat czy uruchomić ponownie.
Wydaje mi się, że u mnie (XG90) z kolorami to pomogło. Ja mam trochę inny problem, jak dla mnie DV jest za ciemne i nic nie można z tym zrobić. Czy u Was też zapauzowanie filmu powoduje, że stopklatka robi się jaśniejsza i jakby traci kolory? Tak jak pisałem - najlepiej byłoby móc po prostu wyłączyć DV.