Podziel się wrażeniami!
Kupiłem tv XR-55X94J tydzień temu i wszystko byłoby OK ale minusem jest pikselizacja na kanałach kablowych UPC przy korzystaniu z karty CI+. Pojawia się niespodziewanie w różnych sytuacjach. Nawet na kanałach niekodowanych np. TVP1 też jest. Czasami po porannym uruchomieniu (cała noc standby) nic nie można oglądać. Trzeba wyłączyć tv z zasilania. Mam trzy karty w domu, na różnych tv (Samsung full HD, Panasonic 4k) ale w nich pracują OK. Nie pomaga zmiana kart, reset tv do ustawień początkowych, zmiany ustawień.
Spotkał się ktoś z taką sytuacją w tym tv i czy jest na to jakaś recepta?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Informacja jaką dostałem mejlem to 15. 02.
Informację przekazał Pan o inicjałach M G.
Sprawdzałem ręcznie i aktualizacji BRAK.
Zobaczymy jutro.
Potem Panowie DO BOJU (albo dajmy się robić kolejne miesiące) Jak B.....
Dziś Walentynki a moja miłość do SONY się wypala.
a może zrobimy festiwal swoich zj.......ch obrazów 😵
Taka informacja jest w aplikacji Support Sony:
WAŻNE: Ten artykuł dotyczy tylko określonych produktów. Proszę sprawdzić Obowiązujące produkty na górze tego artykułu.
Jeśli w ostatnim czasie podczas oglądania telewizji zdarza się zamazanie lub pikselizacja obrazu (widać pojedyncze kwadratowe piksele), wkrótce pojawi się rozwiązanie. W nadchodzących tygodniach firma Sony wyda aktualizację oprogramowania, która wyeliminuje to zjawisko, zwane makroblokami.
Zjawisko to może wystąpić w wymienionych poniżej modelach telewizorów, zwłaszcza jeśli do oglądania telewizji używany jest moduł karty chipowej CI+
Przepraszamy za wszelkie niedogodności wynikłe z tej sytuacji.
Jak ustalić, czy używany jest moduł CI+?
Pewni operatorzy telewizji zamiast dekodera dostarczają kartę chipową (moduł CI+). W przypadku użycia takiego modułu jest on włożony do gniazda CI+ z tyłu telewizora.
Jest jakaś nadzieja że nie popsują więcej niż popsute?
Zastanawiam się czy tę aktualizację już mają i testują czy nadal nad tym pracują. Czekamy z niecierpliwością bo to jest przegięcie żeby w tak drogich telewizorach występowała taka przypadłość. 😡
Mnie trochę martwi, że we wczorajszym komunikacie Sony ,napisali, że aktualizacja będzie w ciągu kilku tygodni. Kilka tygodni to mogą być 2, albo 9...
Proponuję zainstalować sobie aplikacje Support Sony, na telefonie czy innym urządzeniu, zarejestrujcie swój TV i będziecie dostawali powiadomienia o aktualizacjach czy innych problemach związanych z waszym modelem urządzenia.
Nie aktualizowałem oprogramowania ale po 2 miesiącach pojawia się coraz częściej pixeloza ;( to chyba jednak nie oprogramowanie a szajsowata jakość elektroniki w SONY która z czasem pada !!