Podziel się wrażeniami!
Witam Kolegów
Nazywam się Marcin od nie dawna fotografuję Sony A300 . Mam prośbę o poradę do doświadczonych kolegów .
Chcę zrobić sobie galerie fotek w ruchu oraz dobre fotki drugiego planu , I muszę przyznać że nie radzę sobie z tym najlepiej .
Jeżeli udzieli byś cię mi kilka wskazówek jak wykonać dobre fotki w ruchu był bym wdzięczny .
Tak samo nie mogę poradzić sobie z fotografią drugiego planu tz. to co z przodu rozmyte tył ekspozycji ostry kilka zdjęć wyszło mi ale większość nie uzyskuję zadowalającego efektu próby robione również z wyłączonym AF.
Jeżeli pozwolicie jeszcze jedno pytanie o AF ... Czy nastawianie ostrości przy użyciu AF a dokładnie pola jego zasięgu oznaczony jest czerwonym punktem środkowym lub kreseczkami? w instrukcji jest coś napisane o zielonych ramkach ja takowych nie widzę w wizierze
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny i przepraszam że dla kogoś moje pytania wydadzą się śmieszne.
Pozdrawiam Alf300
aha i jeszcze jedno. jesli masz obiektyw kitowy to nie oczekuj ze bedzie CI idealnie ostrzyl na dalszym planie. podobnie jak na dluzszej ogniskowej. te obiektywy sa jakie sa i nie ma co za wiele wymagac. do ostrych zapewne nie naleza
Witaj musstaffa
W sumie teraz też już się pogubiłem co chce uzyskać w pierwszym poście piszesz
Tak samo nie mogę poradzić sobie z fotografią drugiego planu tz. to co z przodu rozmyte tył ekspozycji ostry
musstaffa napisał(a):
jesli masz obiektyw kitowy to nie oczekuj ze bedzie CI idealnie ostrzyl na dalszym planie. podobnie jak na dluzszej ogniskowej. te obiektywy sa jakie sa i nie ma co za wiele wymagac. do ostrych zapewne nie naleza
witam Lajam
Dlaczego chce robić takie zdjęcia
dlaczego mam robić wiecznie portrety czy krajobrazy albo wyostrzone pająki ?
Taka fotka jak ta porostu mi się podoba
http://img.chip.pl/img.php?f=7&i=LTYlJjwAHQRCCh8aCAADFk0OHxQcQFwaHgYUCkxcWl8GAgAHVkEdCQQ=
Autor:Piotr Jendrzejek Tytuł : Bohater drugiego planu
http://img.chip.pl/img.php?f=7&i=LTYlJjwAHQRCCh8aCAADFk0OHxQcQFwaHgYUCkxcWl8GAgcMWEEdCQQ=
Autor: Grzegorz Taberski Tytuł: zamyślona
I gdyby mi wychodziły to bym nie pytał kolegów bardziej doświadczonych ... Może mógł byś wykonać takie zdjęcie i umieścić tu na forum ... bo na razie pokazuje moje nie udane wypociny które nie są doskonałe ...
do lajam!
pokaz mi choc jeden obiektyw kitowy w jakimkolwiek modelu dowolnej marki ze stalym swiatłem np 2,8
nie wszystko zalezy od szkiełek ale sporo. głownie jesli idzie o ostrosc i jakosc obrazu. oczywiscie doswiadczenie i znajomosc sprzetu pomagaja ale pewnych ograniczen sprzetowych nie sposob przeskoczyc. choc zawsze mozna ratowac sie PSem. ale nie o tym tu mowimy
Lajam jesli twierdzisz ze nie ma to wpływu za jakosc zdjec tzn ze tylko nasze umiejetnosci sie licza to nawet nie zamierzam z Toba dyskutowac. rob sobie zdjecia telefonem komorkowym przeciez jak sie umie to sie da rade napewno. powodzenia
teraz widze ALF300 jaki rodzaj fot chcesz robic.
oczywiscie to twoj punkt widzenia i ja tego nei neguje. fotka jaka pokazales jest do przyjecia jesli idzie o ostrosc. powiem CI jak ja to widze. fajnie ze masz jakis pomysl na cos innego. nie mniej jednak taki rodzaj fotografowania sprawia ze na 1 planie nieostry obiekt jest najwiekszy i najbardziej sie rzuca w oczy. a powinien rzucac sie ten ostry ktory nam wiecej mowi o nim samym. taki rodzaj ustawiania ostrosci sprawia ze głowny ostry obiekt jest maly zazwyczaj bo jest gleboko w tle. co prawda te fotki sa dosc przestrzenne ale jednak z wyzej wymienionych powodow utarl sie odwrotny do Twojego sposob ostrzenia. indywidualizm jest wazny w fotografii jednak pewne utarte kanony sa i beda. Twoj sposob fotografowania napewno moze sie spotkac z pewna doza niezrozumienia ale zapewne da Ci kolejne doswiadczenia. w szelkie proby wyciagniecia czegos ze sprzetu będa procentowac w przyszlosci
pozdro
NIe wiem czy o to Ci chodzi....
musstaffa napisał(a):
do lajam!
pokaz mi choc jeden obiektyw kitowy w jakimkolwiek modelu dowolnej marki ze stalym swiatłem np 2,8
nie wszystko zalezy od szkiełek ale sporo. głownie jesli idzie o ostrosc i jakosc obrazu. oczywiscie doswiadczenie i znajomosc sprzetu pomagaja ale pewnych ograniczen sprzetowych nie sposob przeskoczyc. choc zawsze mozna ratowac sie PSem. ale nie o tym tu mowimy
Lajam jesli twierdzisz ze nie ma to wpływu za jakosc zdjec tzn ze tylko nasze umiejetnosci sie licza to nawet nie zamierzam z Toba dyskutowac. rob sobie zdjecia telefonem komorkowym przeciez jak sie umie to sie da rade napewno. powodzenia
teraz widze ALF300 jaki rodzaj fot chcesz robic.
oczywiscie to twoj punkt widzenia i ja tego nei neguje. fotka jaka pokazales jest do przyjecia jesli idzie o ostrosc. powiem CI jak ja to widze. fajnie ze masz jakis pomysl na cos innego. nie mniej jednak taki rodzaj fotografowania sprawia ze na 1 planie nieostry obiekt jest najwiekszy i najbardziej sie rzuca w oczy. a powinien rzucac sie ten ostry ktory nam wiecej mowi o nim samym. taki rodzaj ustawiania ostrosci sprawia ze głowny ostry obiekt jest maly zazwyczaj bo jest gleboko w tle. co prawda te fotki sa dosc przestrzenne ale jednak z wyzej wymienionych powodow utarl sie odwrotny do Twojego sposob ostrzenia. indywidualizm jest wazny w fotografii jednak pewne utarte kanony sa i beda. Twoj sposob fotografowania napewno moze sie spotkac z pewna doza niezrozumienia ale zapewne da Ci kolejne doswiadczenia. w szelkie proby wyciagniecia czegos ze sprzetu będa procentowac w przyszlosci
pozdro
Dziękuję Panowie za zainteresowanie i dyskusję ... każdy wskazówka jest dla mnie ważna ...
Lajam dzięki za fotkę w sumie oto cały czas mi chodzi twoja fotka daje próbkę możliwości ale tak jak moje wypociny ekspozycja mało ciekawa bo rozmyty i wyostrzony ten sam obiekt typowo techniczna fotka. nie widać w sumie tej głębi jak na fotografii kowali pokazanej wyżej
Jeżeli mógł byś wykonać fotkę np stojąc przed wejściem i złapać ostrość np . krzesła (stojącego za wejściem) a futrynę z drzwiami rozmyć ... i podać po prostu parametry wykonanego zdjęcia i technikę to postaram się poruszać tym tropem
Dziękuję jeszcze raz za dyskusję
do czorny! (wyroczni)
otoz tak sie składa ze wiem co to GO i od czego zalezy, nie ucz ojca dzieci robic. pewnie. robcie sobie tymi kitami i czym tam chcecie. i dawajcie na forum w rozdzielczosci 100px na 100px zeby nikt nie zauwazyl kiepskiej jakosci tych zdjec. oczywiscie z braku laku dobry kit. a co do umiejetnosci i wyciagania ze sprzetu max mozliwosci z patentami wlasnej roboty to moze pokaze cos.
zdjecie zrobilem fujis5600 plus soczewki wyciagniete z lornetki plus wlasnej roboty dyfuzor.czyli patenty. do takich fot jak pokazujecie nie trzeba lustrzanek tylko zwykly kompakt za 500zl i troche inwencji tworczej
daje w podobnej rozdzielczosci jak i Wy choc w pelnej tez wyglada dobrze
wiem wiem ze to nie o takie chodzi ALF300. zrobcie takie cos swoim kitem i zalaczcie tutaj
musstaffa gratuluję fotki ... kanony kanonami ale spójrz na fotke knowali którą zamieściłem jest ona dla mnie bardzo dobra . Autor uzyskał to że wpatrując się w obiekt z tyłu twoje oko zaczyna wyłapywać co raz to nowe szczegóły rozmyty kwiatek na pierwszym planie zmusza oko do szukania czegoś ostrzejszego.
w przeciwieństwie np do zdjęć typu portret gdzie oko ma podane wszystko na patelni bo wyostrzone pierwszoplanowo .
kiedyś widziałem fotkę cholera nie mogę znaleść pierwszy plan rozmyty palący się znicz w głębi stare nagrobki wyostrzone dla mnie efekt był przecudny powodował to że chciało się wpatrywać w tą fotkę i odkrawać nowe szczegóły