anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

śmierć i zmartwychwstanie …

profile.country.pl_PL.title
zi3000
Początkujący

śmierć i zmartwychwstanie …

… włączam sobie z rana a700 a tu cisza, mroki nocy na wyświetlaczu, ani nie piśnie, pierwsza myśl nie wziąłem baterii rano z ładowarki, sprawdzam jest no ot o co chodzi? po prostu zgon
Oczywiście "ucieszyłem" się ogromnie, sprawdzałem jeszcze kilkukrotnie, wyjmując i wkładając baterie, sprawdzałęm z kartą, bez karty, z obiektywem jak i bez, za każdym razem cisza.

Wróciłem do domu sprawdziłęm, nadal cisza, założyłem baterie na ładowarkę, może na 15 sekund, wkładam do a700, a tu łaskawie ożywa.

I pytanie, właściwie do SONY, k… o co chodzi?

PS. po ożyciu, wykazywała 100% baterii.

9 ODPOW. 9
profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Procek w aku sie zawiesił?
Niewykluczone, jedyny problem to taki, że nie potrafił bluescreena pokazać ;)

marcinssdd
Początkujący

zi miałem już styczność z podobnymi zjawiskami No jak na razie w ciągu roku używania w mojej osobistej puszce to tak miałem ze dwa razy tzn tak samo jak opisałeś.
Zdarzały się tez bunty z powodu rzekomej niewłaściwej baterii error jakiś tam... Zamieniałem miejscami baterie w gripie i działało.
Reasumując: aparata działa mi poprawnie tylko czasem jak ma zły dzień to... to mu palma odwala. Generalnie to chyba ma związek z tymi niby mądrymi bateriami co to wiedza ile procent mają i ile jeszcze pożyją itp
Widać czasem mają tych procentów za dużo. :nauseated_face:

grzybki z barszczem
profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

Zi, dotychczas nie miałem informacji o tego typu zachowaniach.
Nie mam żadnych informacji na ten temat. Być może należałoby wysłać aparat do serwisu, albo przynajmniej się z nim skontaktować.

Pozdrowienia z pędzącego pociągu :)

marcinssdd
Początkujący

Rafale problem polega na tym że sa to zdarzenia kompletnie losowe - przynajmniej w przypadku mojego aparatu i baterii. Pierwszy raz miałem tak w maju jak byliśmy z ekipą na ILA w Berlinie. Druga taka sytuacja przytrafiła mi się jakoś w sierpniu czy wrześniu. Jak do tej pory spokój.
Między jedną a drugą sytuacją nie ma praktycznie żadnych wspólnych okoliczności. Inne pogoda, inne miejsce, inny czas ;-) inna sytuacja sytuacja zdjęciowa, inne szkło, inne obciążenie aparatu...
Zmiennych jest masa i ciężko określić związek przyczyna - skutek. Może kiedyś się to uda ale na razie ja nie mam żadnych pomysłów w tym temacie.

grzybki z barszczem
Lesiu999
Początkujący

Ja myślę że winna jest tu elektrostatyka. Mam podobne przypadki z komputerem, wieczorem chodzi a na następny dzień kicha.... nawet nie raczy się odpalać, więc odłączam zasilacz i czekam z 15 min, ten sam efekt ale szybciej uzyskuje gdy po odpięciu zasilacza chwytam za płytę główną a drugą ręką dotykam kaloryfera, podłączam zasilacz i wszystko działa.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Lesiu999 napisał(a):

po odpięciu zasilacza chwytam za płytę główną a drugą ręką dotykam kaloryfera, podłączam zasilacz i wszystko działa.

:smileyhappy:
Chciałbym to zobaczyć

3022-----
Początkujący

Lesiu999 napisał(a):

Ja myślę że winna jest tu elektrostatyka. (...) ten sam efekt ale szybciej uzyskuje gdy po odpięciu zasilacza chwytam za płytę główną a drugą ręką dotykam kaloryfera, podłączam zasilacz i wszystko działa.

Czysta magia a nie elektrostatyka ;)
Moim zdaniem może to być jakiś błąd oprogramowania. Mam stosunkowo krótko A700 i nie spotkałem się nigdy z czymś podobnym. Ale sytuacja dosyć dziwna.

profile.country.PL.title
RASTX.
Użytkownik

zi3000 napisał(a):

… włączam sobie z rana a700 a tu cisza, mroki nocy na wyświetlaczu, ani nie piśnie, pierwsza myśl nie wziąłem baterii rano z ładowarki, sprawdzam jest no ot o co chodzi? po prostu zgon
Oczywiście "ucieszyłem" się ogromnie, sprawdzałem jeszcze kilkukrotnie, wyjmując i wkładając baterie, sprawdzałęm z kartą, bez karty, z obiektywem jak i bez, za każdym razem cisza.

Wróciłem do domu sprawdziłęm, nadal cisza, założyłem baterie na ładowarkę, może na 15 sekund, wkładam do a700, a tu łaskawie ożywa. ...

Z opisu wynika, że nie zgłosił poprawnej pracy akumulator. W takich przypadkach pomóc może krótkie podładowanie akumulatora, który w ten sposób zostanie pobudzony - otrzymuje „dawkę energii”. Takie przypadki częściej mogą wystąpić przy długim nie używaniu ogniw. Dlatego też producenci zalecają co pewien czas przeprowadzić proces ładowania akumulatora – zasada dotyczy wszystkich rodzajów ogniw.
Jeżeli jednak efekt powtórzy się, w celu uzyskania pomocy skontaktuj się proszę z wybranym Centrum Serwisowym Sony. Adresy zostały zamieszczone na stronie:

http://www.sony.pl/res/attachment/file/62/1115201437162.pdf

Pozdrawiam,
Radek

-----------------------------------------------------------------------------
Sony Europe Limited ( Sp. z o.o. ), Oddział w Polsce;
Arkady78
Początkujący

marcin napisał(a):

Rafale problem polega na tym ..... Pierwszy raz miałem tak w maju jak byliśmy z ekipą na ILA w Berlinie. Druga taka sytuacja przytrafiła mi się jakoś w sierpniu czy wrześniu. Jak do tej pory spokój...

Targi w berlnie są jakieś feralne ja przed głównym wejściem stwierdziłem że aparat mi zezuję do góry może zbyt często prezentowałem jak dobrze zbudowana jest alfa (nie pochwale sie w jaki sposób ;) )