Podziel się wrażeniami!
Cześć, zainteresowana jestem kupnem obiektywu szerokokątnego, aby móc robić głównie zdjęcia wnętrz (małe pomieszczenia). Czy ktoś mógłby mi pomóć - coś doradzić? Oczywiście mam na myśli jakieś tańsze rozwiązanie. Jeżeli miałby to być obiektyw z innym mocowaniem niż E to jaki wówczas potrzebuje adapter itp? Proszę o pomoc, gdyż w tym temacie nie mam bladego pojęcia co począć, pozdrawiam
Cześć!
Bez wątpienia najfajniejszym rozwiązaniem jest obiektyw SEL 10-18.
Pytanie tylko jaki masz budżet - z tym będzie łatwiej
Pozdrowienia
Tak, zdaję sobie sprawę, że byłoby to najlepsze rozwiązanie mojej bolączki, obiektyw fajny i spełniłby oczekiwania. Jednak... CENA Gdybym faktycznie używała tego obiektywu często to bym się zdecydowała, ale do użytku okazjonalnego poszukuję jakiegoś tańszego rozwiązania. (???) Pozdrawiam
@norfea napisał(a):
ale do użytku okazjonalnego poszukuję jakiegoś tańszego rozwiązania. (???) Pozdrawiam
To zdefiniuj proszę "tańszy" - ile jesteś w stanie przenzaczyć pieniędzy na zakup?
Nie mam określonej kwoty. Chodzi mi w sumie o jakąś najtańszą opcję obiektywu, który dobrze sprawdziłby się do robienia zdjęć wnętrzom, gdyż na tym głównie mi zależy. Obiekyw w tym celu używany byłby sporadycznie. Jeżeli będzie trzeba na to przeznaczyć 1000 zł to ok, jeżeli mniej to jeszcze lepiej, jeżeli więcej no to cóż trzeba się z tym pogodzić
Najtaniej będzie "naleśnik" Sony E 16/2.8.
Możesz pomyśleć również o manualnym Samyangu 12/2 z bagnetem E.
Można też szukać np. Sigmy 10-20 z mocowaniem Canona EF + przejściówka z Sony E na bagnet Canon EF.
Przejściówki są bez autofokusa (tańsza opcja) i z AF (drożej).
Pozdrowienia!
Jest jeszcze samyang 10mm z mocowaniem E, jest to co prawda obiektyw do lustrzanek przystosowany przez producenta do bezlusterkowców, w związku z powyższym jest spory.
Mam ten obiektyw, używam z nex-6 i jestem bardzo zadowolony.
Dziękuję za pomoc.
A jeżeli już miałabym się decydować, to Samyang czy Sigma lepszy? pozdrawiam
Samyang tańszy i manualny sigma droższa ale z AF. Ja w przypadku obiektywu szerokokątnego do robienia zdjęć statycznych jakimi są krajobrazy wolałem samyanga i do tego dokupić dobry statyw. Jeśli chciałbyś robić jakieś zdjęcia z małej odległości i szybko poruszających się obiektów wtedy AF jest Ci potrzebny i wtedy najlepszy byłby obiektyw Sony (Sigma nie ma tak szybkiego AF).
Niedawno Samyang wypuścił też kilka obiektywów z autofocusem, np. Samyang AF 14mm F/2.8 FE