Podziel się wrażeniami!
Witam,
Nie wiem czy w dobrym wątku pisze ale...
Mam pewnien problem wiem,że to podstawy ale im więcej czytam tym mniej z tego wszystkiego rozumie.A chodzi mi o tą tabelkę http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13011 z EV jak mozna na skali EV ustawic +17 jak ja mam od -3 do +3.
Bardzo proszę o tak zwane łopatologiczne wytlumaczenie.Bo naprawdę im więcej czytam tym mniej rozumie.
piotruso dziękuje za pomoc.
A powiedz używałęś albo uzywasz szarej karty?
Ja własnie mam robić zdjęcia 8 miesięcznej dziewczynce na tła czarnym i białym i tak myśle jaki obiektyw,przeszłona beda najlepsze zeby zdjęcia wyszly ostre(chodzi o oczy).
A właśnie robic ze statywu czy lepiej z reki?
Sorki za wiele pytan mam nadzieje ze nie masz mi za złe.
Niusia napisał(a):
piotruso dziękuje za pomoc.
A powiedz używałęś albo uzywasz szarej karty?
Ja własnie mam robić zdjęcia 8 miesięcznej dziewczynce na tła czarnym i białym i tak myśle jaki obiektyw,przeszłona beda najlepsze zeby zdjęcia wyszly ostre(chodzi o oczy).
A właśnie robic ze statywu czy lepiej z reki?
Sorki za wiele pytan mam nadzieje ze nie masz mi za złe.
No własnie ja mam problem z szara karta bo nie wiem jak jej uzyc zaczynam dopiero i niewiele potrafie albo jest wiele rzeczy ktorych nie jestem pewna.
Co do obiektywu to posiadam portretowke,kitowy oczytwiscie no i zoom z funkcja makro 70-300 ale to w domu do uzycia to chyba niebardzo.
No ja ostatnio robilam na f/2.8-4 i jedno oczko mam ostre a drugie juz mniej chodzi mi o to aby dwa byly ostre.
Kupuje co raz to inne ksiazki wydaje kase a niektore sa tak pisane ze czlowiek totalnie nie wie o co chodzi.Moze ty znasz jakas dobra i prosto pisana ksiazke?/
I mam do Ciebie jeszcze jeno pytanie bo mam mala sprzecvzke z kolezanka ktora twierdzi ze obiektyw 18-55/3,5-5.6 a obietyw 18-70/3.5-5.6 to nie to samo?Dla mnie jest to samo bo jeden i drugi jest ciemny a poza większa ilościa ogniskowych w tym drugim to nie ma roznicy czy sie myle?
A byłaś w dziale Teoria - na dobry początek
Znajduje się tam bardzo dużo linków do teorii. Można m.in. sprawdzić jak się rozkłada głębia ostrości w zależności od użytej przysłony.
Niusia napisał(a):
No własnie ja mam problem z szara karta bo nie wiem jak jej uzyc zaczynam dopiero i niewiele potrafie albo jest wiele rzeczy ktorych nie jestem pewna.
Co do obiektywu to posiadam portretowke,kitowy oczytwiscie no i zoom z funkcja makro 70-300 ale to w domu do uzycia to chyba niebardzo.
No ja ostatnio robilam na f/2.8-4 i jedno oczko mam ostre a drugie juz mniej chodzi mi o to aby dwa byly ostre.
Kupuje co raz to inne ksiazki wydaje kase a niektore sa tak pisane ze czlowiek totalnie nie wie o co chodzi.Moze ty znasz jakas dobra i prosto pisana ksiazke?/
I mam do Ciebie jeszcze jeno pytanie bo mam mala sprzecvzke z kolezanka ktora twierdzi ze obiektyw 18-55/3,5-5.6 a obietyw 18-70/3.5-5.6 to nie to samo?Dla mnie jest to samo bo jeden i drugi jest ciemny a poza większa ilościa ogniskowych w tym drugim to nie ma roznicy czy sie myle?
Wielkieeeeeeeeeee dzieki za wyczerpujące odpowiedz.
Mam nadzieję ze w czwartek cos wyjdzie:).
Bo normalnie czytam i głupia sie robie
A tryb manualny to juz całkiem ja chyba jestem za głupia do tego.
Np. robiłam teraz zdjęcie przy świtle halogenowym i na moim wyswietlaczu M.M pokazuje ciagle -2 przeszlam po calym pokoju i jest to samo i nie moge zmienic bo na trybie A,P po nacisnieciu AV moge zmienic kompens. eksp.(-2do +2)Eh... chyba powinnam wrocic do cyfrowki nawet taka slaba lustrzanka jest nie dla mnie. :(:((
I prosze nie smiac sie ze mnie
Niusia napisał(a):
A tryb manualny to juz całkiem ja chyba jestem za głupia do tego.
Np. robiłam teraz zdjęcie przy świtle halogenowym i na moim wyswietlaczu M.M pokazuje ciagle -2 przeszlam po calym pokoju i jest to samo i nie moge zmienic bo na trybie A,P po nacisnieciu AV moge zmienic kompens. eksp.(-2do +2)Eh... chyba powinnam wrocic do cyfrowki nawet taka slaba lustrzanka jest nie dla mnie. :(:((
I prosze nie smiac sie ze mnie
No ja mam sony alfa 200 a obiektyw to portretówka.
Może napisze inaczej i może cos zrozumiesz.
Otóz gdy ustawie pokrętło na tryb A i nacisne przycisk AV(+/-) to wyskakuje mi taka drabinka z wartościami (-2,-1,0,+1,+2)
A po przejsciu na tryb M (gdzie jest to tryb manualny) nie mam juz takiej drabinki pod zadnym przyciskiem.Tutaj w trybach automatycznych i półautomatycznych mozliwosc jest a w trybie manualnym nie ma i to dla mnie jest dziwne.Tak tak wiem,ze na M. ustawia sie samemu iso.czas, przyslone ale nie ma wlasnei tej korekty.
Przepraszam, że się wtrącę ale czemu tak upierasz się na robienie zdjęć w trybie M? Daj szansę aparatowi i Sobie na poznanie jego możliwości.
70% zdjęć robię w trybie A, 10% w trybie S - na pokazach lotniczych. Trybu M używam tylko gdy chcę uzyskać konkretny efekt, np. przy zdjęciach makro nie doświetlić tło.
Edit
A drabinka nie pokazuje się, bo aparat w trybie M nie możliwości zmiany żadnego z parametrów wpływającego na ekspozycję.
Edit2
Na drabince (w tym trybie) aparat pokazuje czy jego zdaniem zdjęcie będzie prześwietlony czy też nie.
Oj, chyba coś zamotałeś.sadam napisał(a):
drabinka nie pokazuje się, bo aparat w trybie M nie możliwości zmiany żadnego z parametrów wpływającego na ekspozycję.