Podziel się wrażeniami!
Witam,
Nie wiem czy w dobrym wątku pisze ale...
Mam pewnien problem wiem,że to podstawy ale im więcej czytam tym mniej z tego wszystkiego rozumie.A chodzi mi o tą tabelkę http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13011 z EV jak mozna na skali EV ustawic +17 jak ja mam od -3 do +3.
Bardzo proszę o tak zwane łopatologiczne wytlumaczenie.Bo naprawdę im więcej czytam tym mniej rozumie.
piotruso wielkie dzięki za wytłumaczenie coś wieceje rozumie i jestem Ci ogromnie wdzięczna,ze masz cierpliwosc mi tłumaczyć :)zrobie tak jak napisales.Ja ogolnie traktuje swoj pokoj jako ciemne pomieszczenie.Mam tylko jedno duze oknoa na przeciwko sciana.Moze u mnie w pokoju krotkie czasy naswietlenia nie wchodza w gre i musz euzywac dluzszych czasow.
Odpowiadajac na pytanie kolegiSZFENDAK mieszka niedaleko Opola.
im bardziej próbujesz sobie wmówić, że musisz robić na Manualu, tym bardziej zwiększasz swoje zniechęcenie do fotografii.
Pytasz o rady, a wcale ich nie słuchasz. Wolisz iść ślepo swoją - manualną - drogą. To idź. Tylko potem nie pytaj dlaczego jesteś zagubiona, skoro nie chcesz i nie próbujesz słuchać rad osób doświadczonych.
Tryb A. Po prostu tryb A! Małymi kroczkami do przodu.
kris napisał(a):
im bardziej próbujesz sobie wmówić, że musisz robić na Manualu, tym bardziej zwiększasz swoje zniechęcenie do fotografii.
Pytasz o rady, a wcale ich nie słuchasz. Wolisz iść ślepo swoją - manualną - drogą. To idź. Tylko potem nie pytaj dlaczego jesteś zagubiona, skoro nie chcesz i nie próbujesz słuchać rad osób doświadczonych.
Tryb A. Po prostu tryb A! Małymi kroczkami do przodu.
Bo zmuszasz się do używania niepojętego, niezrozumiałego, nieokiełznanego kiedy inni polecają (WIELOKROTNIE) Tobie wygodniejszy tryb. Taki na którym większość z nas robi większość procentową swoich zdjęć. A Ty dalej swoje....
Tak a propos przypomniał mi się dowcip:
Starozakonny modli sie do Jahwe o wygrana na loterii - robi to przez wiele lat. Kiedy wreszcie zniechęcony zaczyna bluzgać, z nieba odzywa się znękany głos: Icek, Ty kup los!!!
Niusia napisał(a):
Dlaczego uwazasz,ż enie słucham rad??
Lajam napisał(a):
Bardzo dziwnie podchodzisz do nauki fotografii. To tak jakby zaczynać naukę jazdy samochodem od wejścia do tira zapakowanego do pełna na podjeździe w czasie opadów śniegu...
Antek napisał(a):
Jeszcze jedna rzecz której tutaj jeszcze nie ogarnąłem o co loto z tą 1/30s wspominaną co chwila?
piotruso napisał(a):
Ta 1/30 to, moim zdaniem, czas jaki da radę utrzymać niewprawiona osoba przy fotografowaniu aparatem ze stabilizacją włączoną i obiektywem 50 mm.
Mając do dyspozycji, tak jak autorka wątku jasną stałkę naukę fotografowania bym zaczynał od trybu A. Nauczyłabyś się wtedy przy okazji kontrolować głębię ostrości, a to bardzo ważna rzecz w fotografii. Osiągnęłabyś ciekawe efekty małej głębi. Twojej koleżance na pewno by się spodobały zdjęcia takiego typu