Podziel się wrażeniami!
Witam ponownie
Czy jest sens inwestowania w filtr podczerwieni do Alfy 350?
Pytam, bo taki filtr przepuszcza fale podczerwieni w jakimś tam zakresie, ale znowu w samym korpusie na matrycy jest filtr, który blokuje owe fale, więc teoretycznie na zdjęciu nie powinno być nic widać
Jakby ktoś testował, czy był pewien jak taki zestaw by się sprawował, to poprosiłbym o opinię
przeczytalem cały wątek i kąbinuje ze swoim filterkiem i umiejetnościami, i nadal wychodzi mi cos takiego:
prosze o jakas podpowiedz, co moge robic zle, bo moja fotka raczej jest malo podobna do prezentowanych przez innych.
chyba nie ustawiłes balansu bieli odpowiednio wg opisu no i suwaczkami nic nie machałeś w PS tylko poleciałeś na łatwizne Auto Level i fairant, a tak sie nie da
najważniejszy jest balans bieli, ostre słońce na plecy bo fotografujesz odbite UV od liści i parametry naświetlania w granicach f/8-16 z czasem 10-20s to trzeba już dobrać organoleptycznie.
mnie wyszło cos takiego z tego twojego zdjecia blisko ale jeszcze do poprawy, osobiście temat porzuciłem jakoś mnie nie ujoł.
Mnie ostatecznie 'iry' nie wychodzą tak jakbym chciał.
Bardzo możliwe, że zrezygnuję w A200 z filtra i wstawię na stałe IR przed matrycę, ale to jeszcze muszę przemyśleć...
Moje próby z filtrem IR wyszły tak Może problem polega na tym że nie ma dużej różnicy w kolorach jakie występują na zdjęciu, dlatego tak ciężko jest osiągnąć takie duże zróżnicowanie kolorów
... balans bieli ustawiony na WŁASNE 2500k G9, a jak ustawiam na 2600k G9 to wtedy wychodzi całe czerwone.
Arturro10 napisał(a):
Moje próby z filtrem IR wyszły tak Może problem polega na tym że nie ma dużej różnicy w kolorach jakie występują na zdjęciu, dlatego tak ciężko jest osiągnąć takie duże zróżnicowanie kolorów
... balans bieli ustawiony na WŁASNE 2500k G9, a jak ustawiam na 2600k G9 to wtedy wychodzi całe czerwone.
Witam
Aniszek1 ja się wcale nie obrażam i wcale nie myślałem że po pierwszym zdjęciu wyjdzie mi cudo, bo chyba nigdy tak nie jest, poprostu próbowałem i wyszło co wyszło, i powiem szczerze że nie wiedziałem do końca którymi suwakami należy to wszystko regulować. Powiem szczerze że tym razem ustawiłem ręcznie balans (ale następnym razem ustawię według Twoich wskazówek), i no właśnie nie wiedziałem jak otrzymać tą biel, ale już wiem
I dziękuję bardzo za poświęcenie czasu i pomoc mam nadzieję że następnym razem pochwalę się udanym IRem
Panowie i panie - postanowiłem "zniszczyć" moją A200 i wymontować filtr z przed matrycy oraz zastąpić go IR'em. Wiem, że wtedy będę mógł tylko zdjęcia w podczerwieni robić, ale o to mi właśnie chodzi.
Ktoś się orientuje, czy jest jakaś instytucja, firma czy podmiot świadczący tego typu usługi w naszym kraju?
Deviant napisał(a):
Ktoś się orientuje, czy jest jakaś instytucja, firma czy podmiot świadczący tego typu usługi w naszym kraju?
Mam już firmę, która się tego podejmie. Robię to na własne ryzyko i z pełną świadomością ewentualnych efektów. W każdym razie A200 i każda matryca CCD idealnie nadaje się na zdjęcia w pełnym słońcu, więc jako aparat czysto do IR sprawdzi się mam nadzieje w 100%
ja czekam na efekty