Podziel się wrażeniami!
Witam!
mam zamiar fotografować małe dziecko...
nie posiadam jasnego obiektywu, więc będę uzależniona od kitu., nie zamierzam uzywać lampy
Zdjęcia będą wykonywane w domu...
wiem ,że nie jestescie w stanie napisac mi gotowej recepty na udane zdjecia
Jeśli kiedykolwiek takie zdj,. robiliście....to.:
moje pytanie brzmi..
jakie powinny być czasy naświetlania..?.
o co należy jeszcze zadbać..?.podczas robienia takich zdj.
Nie będę miała dużo czasu na eksperymentowanie...a chciałabym zrobić dobre zdjęcia
Pozdrawiam ! Licze na odpowiedzi...
bez lampy w pomieszczeniu przy używalnym iso 800 max 1600 w Twoim aparacie i kicie to ja bym sobie odpuścił bo jak dzieciak jest ruchliwy to czasy 1/160 potrafią być zbyt długie...
Ale jak trzeba to lepiej mieć te szumy niż poruszone zdjęcie.
werwa napisał(a):
nie zamierzam uzywać lampy
werwa napisał(a):
Jeśli kiedykolwiek takie zdj,. robiliście....to.:
moje pytanie brzmi..
jakie powinny być czasy naświetlania..?.
o co należy jeszcze zadbać..?.podczas robienia takich zdj.
Nie będę miała dużo czasu na eksperymentowanie...a chciałabym zrobić dobre zdjęcia
Ja też kupiłem swoją A55 żeby robić fotki mojemu dziecku ( aktualnie 17 miesięcy ma) .
Ostatni zakup to szkiełko Minolta 50 f1.7 . I zastanawiam się czy muszę kupić lampę czy zostać przy tej wbudowanej. Bo zamiast 800 zł na lampę to mógłbym kupić jeszcze jakieś szkiełko. Poza kitem i w/w Minoltą mam 55-200 SAM .
Amator ze mnie, ale jeśli by mnie ktoś zapytał co zakupić z aparatem (lampę czy obiektyw) to po moim doświadczeniu zawsze jako pierwsze bym proponował lampę.
Ze swojej strony doradziłabym Ci robienie zdjęć w sekwencji. Ja fotografuję moją 1,5 roczną córeczkę namiętnie, mamy mnóstwo naprawdę dobrych zdjęć. Różne ustawienia stosuję, bo różne jest otoczenie - inaczej w domu u siebie, inaczej u rodziców, na zewnątrz itd. Myślę, że najlepszą metodą jest nauka na własnych doświadczeniach. Być może będzie chciało Ci się zapisywać, jak robiłaś dane zdjęcie i tą wiedzę wykorzystać w przyszłości. Monotonna, ale dobra szkoła.
redlupota napisał(a):
zastanawiam się czy muszę kupić lampę czy zostać przy tej wbudowanej.
A czy taki efekt że jak robię zdjęcie z bliska to z wbudowaną lampą jest po prostu za jasne - prześwietlone to wada tej wbudowanej lampy czy z dodatkową lampą nie będzie tego ?
Tu przykład:
http://img842.imageshack.us/img842/1732/dsc00062rv.th.jpg
A znów na cały pokój to ta lampa jest za słaba .