Podziel się wrażeniami!
Adobe wypuściło Lightroom'a 4 wersję beta.
Ściągamy stąd: LINK
Filmik promujący/informujący o zmianach: LINK
Mało gdzie jest info o tym, więc póki co skrót zmian w języku angielskim:
- Highlight and shadow recovery brings out all the detail that your camera captures in dark shadows and bright highlights.
- Photo book creation with easy-to-use elegant templates.
- Location-based organization lets you find and group images by location, assign locations to images, and display data from GPS-enabled cameras.
- White balance brush to refine and adjust white balance in specific areas of your images.
- Additional local editing controls let you adjust noise reduction and remove moiré in targeted areas of your images.
- Extended video support for organizing, viewing, and making adjustments and edits to video clips.
- Easy video publishing lets you edit and share video clips on Facebook and Flickr®.
- Soft proofing to preview how an image will look when printed with color-managed printers.
- Email directly from Lightroom using the email account of your choice.
edit:
dla mnie najciekawszą i najważniejszą zmianą jest dodanie wielu funkcji do pędzelka m.in. zmiana "balansu bieli" (a właściwie lifting), odszumianie, mora. Jestem pewien, że nie jednemu przyda się nowy panel "mapa", czy wsparcie video.
edit2:
http://blogs.adobe.com/photoshopdotcom/2012/01/lightroom-4-beta-now-available.html
EDIT 06.03.2012
Już jest! Finalna wersja!
Adobe Blog
Adobe
Świat Obrazu
Już ciągnę i zobaczymy co potrafi czwóreczka
z tego co czytam to podobają mi się te zmiany
szczególnie:
White balance brush, highlight shadow recovery, local edditing i soft proofing
Szkoda że nie obsługuje XP...
przyjdzie mi jednak poczekać na test możliwości nowego LR
I jak to odszumianie w porównaniu do 3? A ostrzenie testowaliście? Mam wrażenie, że ostrzenie w 3 było okropne w stosunku do 2. Ciekawe jak w 4 będzie (w sensie jest)
Mnie przeraża jak bardzo łakomy na moc procesora i pamięć jest nowy LR.
Mój komp już nie wyrabia
Czas na nowy, ale....
I jak to odszumianie w porównaniu do 3? A ostrzenie testowaliście? Mam wrażenie, że ostrzenie w 3 było okropne w stosunku do 2. Ciekawe jak w 4 będzie (w sensie jest)
ja jeszcze 4eczki nie startowałem, poczekam na pełną wersję...nie chce mi się bawić w bety
może taki?..._DSC1793.jpgkris napisał(a):
Czas na nowy, ale....
Co mnie zaskoczyło na plus to Lightroom 4 całkiem nieźle obrabia JPEGi
moje pierwsze próby z LR 2 były na jpgach nie miałam jeszcze pojęcia o Rawach :smileyredface:
A ja dalej nie rozumiem Waszych zachwytów LR... Próbowałem kilka razy się do niego przekonać i...