Podziel się wrażeniami!
Ponieważ w weekend zgrywałem dość dużo materiału z kamery HC9 (nośnik mini DV), chciałem zwrócić uwagę na 3 kwestie, które na chwilę utrudniły mi zgranie materiału.
1. ZEWNĘTRZNY DYSK TWARDY podłączony przez usb
Nie należy zgrywać materiału bezpośrednio na dysk zewnętrzny podłączony przez usb gdyż spowoduje to przerwanie procesu w chwili jego startu. Przesył usb 2.0 jest zbyt wolny by przesłać całkiem dużą ilość bitów z kaset. A jak wiadomo kasety zgrywane są w czasie rzeczywistym (sekunda filmu = sekunda zgrywania). Mowa tu oczywiście o materiale hd
2. KABLE FIREWIRE
hmmm komputer nie widzi kamery? Miałem taki problem, nawet zdążyłem posmutnieć, że to może coś z moją kamerką. Na szczęście nie . Problemem okazał się kabel (swoją drogą kabel no name). Powiem jeszcze jakie były objawy. Po podłączeniu kablem FireWire (6 styków komputer, 4 kamera) PMB na chwilę znajdował kamerę i pozwalał zaimportować plik, ale już po chwili gubił kamerę, wskazująć, ze nie jest ona podłączona. Wymiana kabla (tym razem dwustronnie 4 stykowy FireWire oryginał od kamery) rozwiązało cały problem.
3. Materiał nagrany w HD po zgraniu na PC jest w SD
Ta kwestia wyniknęła pośrednio po problemie z kablem. Trochę bawiłem się w menu kamery szukając rozwiązania problemu nr 2 w jej sofcie i poprzestawiałem parę rzeczy, między innymi tych gdzie były słowa i.link .
Jedną z rzeczy którą przestawiłem była opcja "konw i.link" w kamerze. Oczywiście okazało się, że jest ona odpowiedzialna za to by kamera automatycznie przy zgrywaniu konwertowała materia hdv na dv czyli z 1080i na standardowe sd.
Jeśli ktoś spotkała się z innymi problemami przy zgrywaniu proszę rozszerzać listę.