Podziel się wrażeniami!
Witam !
Chciałabym , żeby ktoś mną pokierował ...
chodzi o to ,że chce zrobić zdjęcie choinki ,,tak żeby lampki ,które świecą ładnie wyglądały chyba mnie rozumiecie....
do tej pory eksperymentowałam i wyszło co wyszło...
co jest źle?
dodam ,że nie posiadam statywu...
Dziękuje za wytłumaczenie zaraz idę i zobacze jak mi wyjdzie.
No i mi nie wyszło na takich ustawieniach.Na trybie A i przesłonie 7.1 mój aparat daje czas naświetlania na"5,a przy zmianie trybu na M i podanych ustawieniach wyszło mi tak-załącznik
może wystarczy troszkę rozjaśnic:
Tak tylko mi chodzi o taki efekt jak kolega wyzej otrzymał i przy ustawieniach takich jak on.
Moncia napisał(a):
Tak tylko mi chodzi o taki efekt jak kolega wyzej otrzymał i przy ustawieniach takich jak on.
Moncia napisał(a):
Takie szybkie 3 pstryki o różnych parametrach:
1. pełny automat, program zdięcia nocne
2. program A
3. program M (ale tylko jeden pstryk - dla pełnej satysfakcji należałoby jeszcze skorygować naświetlanie, że o kadrze nie wspomnę):
Jak widać najlepiej użyć trybu M i tak ustawić czas i przysłonę, żeby uzyskać zadowalający efekt (w tym trybie mamy pełną kontrolę - można też skorzystać z niedocenianego bracketingu ).
Edit. jednak to ostatnie jest złym przykładem, bo zmniejszając podciągnąłem kontrast i wyszło... zupełnie inaczej niż miało - dla dobrego efektu winienem, bez zmiany pozostałych parametrów, zwiększyć przysłonę do ok. f/8 (albo pomiędzy f/5,6 a f/8), względnie skrócić czas naświetlania do ok. 10-15s, ale rodzina zażądała światła i musiałem się wynieść
Moncia napisał(a):
Dziekuje wszystkim za rady napewno jutro będę ćwiczyć aż mi wyjdzie tak jak mam byc.