Podziel się wrażeniami!
Wiatm,moze niektorym z wam sie wyda to pytanie banalne,ale niestety nie wiem w jaki sposob moge juz teraz wykorzystac tuner mpeg4.Pragne dodac ze w domu mam tylko sygnal
analogowy(aster) i mieszkaw w warszawie.Gdy nacisne przycisk "home",gdy nastepnie w poziomie najade na sygnał cyfrowy to w pionie widze tylko nazwy 103 kanałow(bez mozliwosci ich ogladania).
Mozliwe ze odpowiedzia na moje pytanie bedzie cos w stylu "przeciez trzeba za "to" zaplacic".
Gdzies czytalem ze w rejonach najwiekszych mias w polsce sa rekomo dostepne kanaly 'krazace' w eterzeczy to prawda.Moim celem zalozenia tego tematu jest dowiedzenie sie czy jest mozliwosc posiadania wiekszej ilosci programow tv( w moim przypadku 40paru),nie placac za to i mozliewe ze w lepszej jakosci.
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Pozdrawiam
W Warszawie dostępne są kanały cyfrowe "w powietrzu" - DVB-T. Wystarczy podłączyć zwykłą antenę (czasem trzeba ją wystawić poza pokój, na balkon w stronę PKiN lub Raszyna co jest bliżej...). Oczywiście jak masz Aster to telewizor masz podłączony do kablówki - dlatego nie masz DVB-T...
Ten telewizor ma też DVB-C (cyfrową telewizję kablową), ale nawet jeśli Aster wysyła taki sygnał to raczej zakodowany więc bez ich współpracy (karta do dekodowania może być za mało) tego nie uruchomisz...
Obecnie np w Warszawie (ale i bez problemu do 40-50 km od Warszawy, przynajmniej w kierunku zachodnim) dostępne są kanały telewizyjne za sprawą testowego nadawania naziemnej telewizji cyfrowej.
Za pomocą mpeg4 będziesz (jesteś) w stanie odebrać te kilka kanałów, które obecnie masz w przekazie analogowym (ale jest tez świetnej jakości kanał tvp hd). Z czasem może dojdą inne (i sd i hd).
Dokładnie, ostatnio byłem u znajomych pod Warszawą, odbierali tv cyfrową z naziemnej. Wygląda to bardzo ładnie, tylko nie jest zbyt dużo tych kanałów.. Podobno mieli też polsat sport, ale włączyli
Tak jak przedmówcy podpiąć antenę siatkową i można szaleć, jeśli chodzi o oficjalny harmonogram wprowadzania naziemnej telewizji cyfrowej w Polsce to można zobaczyć tutaj
http://www.telewizja-cyfrowa.com/harmonogram.html jest tam też info kiedy zostanie zakończona transmisja analogowa... ciekawe jak to wyjdzie w praktyce.