Podziel się wrażeniami!
W końcu pojawił się polski test W5500 i to w zestawieniu z Samsungiem B7000
http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=16703&st=0&p=162573&#entry162573
Ciekawy test, dosyć fajnie zrobiony, ale wydaje się dosyć ubogi w suche fakty. Redaktor dużo pisze o swoich odczuciach, zamiast skupić się na technologii i samych parametrach. Poza tym porównywanie telewizorów powinno być zrobione osobno...
Ale generalnie po raz kolejny pochlebny wynik W5500. Nic nowego się nie dowiedziałem...
Mnie tam się podoba że ktoś udawania że nowsza technologia (z założenia teoretycznie lepsza) przy kiepskim wykonaniu może dawać gorsze efekty niż dużo tańsza (bo po drodze jeszcze mamy WCG-CCFL a W5500 ma samo CCFL) daje lepsze efekty końcowe
Tu się zgodzę, pierwszy raz ktoś tak dosadnie napisał. Tylko, że diody LED w LCD to jest pierwsza generacja (w Samsungu), więc na pewno nie będzie taka udana. Wiadomo, najgorsza rzecz to kąty... Kupiłem laptopa Asusa z podświetleniem WXGA/LED, czerń jest w miarę ładna jak patrzysz się pod jednym kątem na monitor. spojrzysz pod innym kątem, od razu ekran robi się szary.... Jak to się mówi - 'pierwsze śliwki robaczywki"
Moim zdaniem im dłużej coś jest na rynku, tym lepiej można wykorzystać technologicznie to. Tworzy się lepszy oprogramowanie, zaplecze elektronicznie optymalizujące to. I tak też jest w tym przypadku.
Jestem strasznie ciekawy, jak premiery Z5500. To może być prawdziwy "kozak"...
Znaczy z zasady nie można porównywać monitorów komputerowych czy laptopowych do telewizorów. Podświetlanie jest drastycznie inne ponieważ w telewizorze w 99% jest za matrycą. A w monitorach jest różnie z rogów czy z boków, a w laptopach chyba zawsze na dole matrycy i to nie ważne czy standardowe podświetlanie czy LED-owe.
Ale Sony też ma swoją pierwszą generację telewizorów z podświetlaniem LED-owym (nie licząc KDL70x3500) czyli KDL46X4500 i KDL55X4500 i one od razu są zasadniczo lepsze od Z-tki czy W5500 i to moim skromnym zdaniem przy oglądaniu filmów pod każdym względem są lepsze... A Samsung zrobił coś co bardzo fajnie rozreklamował, rzucił parę ciekawostek w specyfikacji technicznej a porównując do tańszego Sony z 5 letnią gwarancją wypada bardzo blado.... Znaczy no jest 3cm cieńszy....
Ale Sony też ma swoją pierwszą generację telewizorów z podświetlaniem LED-owym (nie licząc KDL70x3500) czyli KDL46X4500 i KDL55X4500 i one od razu są zasadniczo lepsze od Z-tki czy W5500 i to moim skromnym zdaniem przy oglądaniu filmów pod każdym względem są lepsze... A Samsung zrobił coś co bardzo fajnie rozreklamował, rzucił parę ciekawostek w specyfikacji technicznej a porównując do tańszego Sony z 5 letnią gwarancją wypada bardzo blado...
Zimny napisał(a):
No tak, napisałem, że to jest pierwsza generacja - w Samsungu. No i seria X to już inna klasa, no i dużo wyższa cena.