- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
65X90j i kilka uwag po zakupie.
Zakupiłem 65X90j i mam problem np. z meczami, nie oglądam dużo ale twarze piłkarzy to jasne plamki bez szczegółów i nie mogę tego poprawić. Generalnie obraz jest trochę gorszy niż na moim poprzednim 55W805A (pasywne 3D, IPS), zwłaszcza na meczach jest gorszy bo rzuca się w oczy brak szczegółów. Może ma ktoś rady jak ustawić obraz pod sport, mecze? Źródło to dekoder HD z Canal+. Będę wdzięczny za porady jak na tym TV ustawić motionflow, gładkość, rozdzielczość, czystość i ostrość obrazu. Na 55W805A dla motionflow były ustawienia standard, wysoki, wyraźny i wyraźny plus. Mnie najbardziej odpowiadał obraz na ustawieniu wysoki. Nie wiem jakiem ustawienie w nowym TV odpowiada ustawieniu wysoki. Mam też inny problem. Oprócz dekodera Canal+ podłączyłem też bezpośrednio do TV pod gniazdo main kabel od anteny satelitarnej. I tu dziwna sprawa, kanały polsat, n na kartę czy satelita ogólny wyszukuje bez problemów, natomiast kompletnie nie chce wyszukać kanałów canal+/nc+ na kartę, od razu wyrzuca, że brak kanałów. Nie wiem o co chodzi. Potwierdzam też co już tu czytałem, że po naciśnięciu przycisku ustawienia na pilocie lubi pojawiać się ekran google TV.
Prosiłbym również o informację jak w tym TV przywrócić ustawienia fabryczne, w opcjach nie znalazłem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja polecam wymienić kable HDMI jeżeli pracują na standardzie niższym niż 2.0. kabel i źródło sygnału są kluczowe jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu. Polecam ustawienia z Rtings, można też pogrzebać na youtube.
https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x90j/settings
Reset do ustawień fabrycznych jest w menu -> ustawienia urządzenia -> informacje. Coś takiego, w zależności od wersji Androida te ścieżki się zmieniają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Można też spróbować przepiąć dekoder do innego gniazda HDMI w telewizorze, No i włączyć tryb ulepszony dla tego HDMI gdzie jest wpięty C+.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kable HDMI używam na razie stare w wersji 1.4, zakupiłem nowe 2.1 i czekam na dostawę. Wtedy też sprawdzę różne wejścia HDMI. Tryb ulepszony dla HDMI mam włączony. Jeżeli chodzi o reset do ustawień fabrycznych nie znalazłem opcji. Znalazłem, że wersję X85 resetuje się do ustawień fabrycznych poprzez:
- Wyjmij wtyczkę z kontaktu
- Naciśnij przycisk ZASILANIA i PODCISZANIA
- Podłącz wtyczkę do kontaktu (trzymając przyciski)
- Przyciski trzymamy do momentu, kiedy pojawi się zielona lub biała dioda przy logu SONY
- TV włączy się sam.
Więc może X90j także, pewności nie mam ale sprawdzę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Naciśnij przycisk
- Wybierz opcję
- Dalsze kroki zależą od opcji w menu telewizora:
- Wybierz opcje System → Informacje → Resetowanie → Przywracanie danych fabrycznych → Wymaż wszystko → Tak.
- Wybierz opcje Ustawienia urządzenia → Resetowanie → Przywracanie danych fabrycznych → Wymaż wszystko → Tak.
- Wybierz opcje Pamięć i resetowanie → Przywracanie danych fabrycznych → Wymaż wszystko → Tak.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dziękuje za podpowiedź, poszukam resetu według wskazówek.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ja mam model X85j i nie wiem na ile to jest miarodajne ale sprzedawca w salonie Sony gdzie kupowałem TV powiedział, że dekoder Canal+ najlepiej podłączyć do drugiego albo czwartego gniazda HDMI, nie wiem jakie są między nimi różnice, ale ja podpiąłem do drugiego gniazda i obraz jest rewelacyjny. No i mam kabel HDMI 2.1, ale 2.0 spokojnie wyrabia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No ciekawostka z tym podłączeniem, trzeba będzie zobaczyć do HDMI 2. Na czwartym mam konsolę.
A w X85j też trzecie jest eARC 2.1 120kl/s a czwarte 2.1 120 kl/s?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tak, w x85j jest dokładnie taki sam układ HDMI jak piszesz. Ja nie mam konsoli. Pod 2 HDMI mam dekoder C+ a pod 4 HDMI BluRay. Jak będziesz chciał to mogę wysłać zdjęcia z moich ustawień. Zmieniałem tylko ustawienia Własne, na tym profilu oglądam wszystkie programy z dekodera, z wyjątkiem Canal+ 4K, na którym przełączam na profil Żywy lub Standard. Generalnie ten kanał to jedna wielka loteria, kolory zależą chyba od kaprysu technika C+, i dotyczy to wszystkich TV nie tylko Sony. Na Satkurier, jest długa dyskusja na temat nadawania tego kanału, gdzie wypowiadają się użytkownicy różnych producentów i modeli TV.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Potrzebuje email na suport Sony. Ktoś widziałem gdzieś wrzucał ale nie mogę znaleźć, prosiłbym o udostępnienie.
Dziękuję z góry.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »