- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Ciemny i zamglony obraz na kanale Canal + 4 k.
Jestem od trzech lat właścicielem telewizora Sony KD-55X8505C. Ogólnie jestem zadowolony z jakości obrazu i nie miałem żadnych kłopotów podczas jego użytkowania. Problem się pojawił w momencie gdy odnawiając umowę z platformą Canal + dostałem w użytkowanie dekoder 4 k Ultrabox. Jakość obrazu na kanałach HD jest bardzo dobra. W ustawieniach telewizora dotyczących parametrów obrazu(np. tryb obrazu żywy) mam ustawione wielkości, które mi bardzo odpowiadają. Po przełączeniu na kanał Canal +4k ultra HD albo na wypożyczalnie VOD ale tylko w przypadku materiałów 4 k tryb obrazu zmienia się z żywego na tryb Wideo HDR, który mnie nie zadowala. Oczywiście nie ma żadnej możliwości zmiany tego trybu (szare , nieaktywne podświetlenie). Jedynie mam aktywne niektóre parametry, które mogę zmienić ale generalnie nie przynoszą one oczekiwanego skutku. Telewizor z dekoderem mam podłączony kablem HDMI , obsługującym format 4 k. Wszelkie ustawienia dekodera jak i telewizora (między innymi format HDMI, gdzie zmieniłem go na ulepszony) nie przyniosły skutku. Pytanie - gdzie szukać przyczyny?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
W momencie kiedy TV wykryje sygnał HDR, sam przestawia się w tryb HDR, powinny być 2 opcje, HDR żywy i standard. Natomiast są to ustawienia optymalne pod sygnał HDR, jeżeli oglądasz telewizor na wysokich wartościach podświetlenia to moze być faktycznie szok, ale nie znaczy że jest źle. Czy używasz Netflix/Amazon Prime? Czy tam sygnał HDR wygląda inaczej? Możesz wyłączyć w ustawieniach HDR i będzie normalna obsługa ustawień obrazu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Olgierd PSP,mam ten sam problem.Mój tv to Sony KD-65-S 8505C , mam też canal+4K z dekodera Ultrabox.Jeśli nie ma w Twoim TV możliwości w ustawieniach wyłączenia HDR ,a u mnie niema takiej możliwości to nic nie zrobisz.Na początku emisji canal+4K były w większości w UHD i nie było problemu.Obraz był po prostu super.Teraz większość programów i sport emitują w UHD i jak dla mnie to porażka.Przymierzam się do zmiany na nowszy model bo ten HDR na moim TV nie jest do zaakceptowania.Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Możecie wrzucić jakieś zdjęcia, jak to wygląda? Jakich ustawień obrazu używacie na co dzień?
Generalnie rzecz biorąc HDR jest świetny i całkowicie zmienia obraz, jednak telewizory z krawędziowym podświetleniem mają z nim duże problemy, ponieważ nie są w stanie precyzyjnie podświetlać konkretnych sektorów ekranu.
Kolejną kwestią, jest to że telewizory 4K z 2015 roku nie obsługiwały HDR, żadnej marki. Sony jako jedyny duży producent wypuściło Software'owa aktualizacje HDR dla min. X85c.