- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam,
Mam problem z odbiorem sygnału na transponderze 12476 kanałów BBC Brit i Cbeebies.
Wyświetla się przez kilka sekund obraz prawidłowo a po chwili wyskakuje komunikat z "problem z odkodowaniem sygnału" i już brak obrazu.
W opcjach pomoc wybieram diagnostyka sygnału i mam następujące parametry na tym transponderze:
Jakość sygnału 80-90%
Siła sygnału 100%.
Gdzie w opcja telewizora mogę znaleźć wskaźnik BER, który by może coś powiedział więcej o jakości przesyłanego sygnału.
Pozostałe kanały działają perfekcyjnie. Parametry na pozostałych transponderach:
Jakość sygnału 90-100%
Siła sygnału 100%.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Zaakceptowane rozwiązania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Skontaktowałem się z infolinią i tam oczywiście standardowy tekst, że źle ustawiona anten albo drzewa itp. Postanowiłem w punkcie polsatu zareklamować mój moduł CAM i po wymianie na nowy zauważyłem, że na dokumencie wymiany stary moduł ma oznaczenie PCMCIA SCM 02 a nowy PCMCIA SCM 05.
Z tego co znalazłem w intenecie moduły o oznaczeniu SCM 01 i 02 to moduły w wersji CI, natomiast SCM 05 to najnowsze moduły CAM CI+.
Na wymienionym module wszystkie kanały odbierają bez zarzutów, więc problem został rozwiązany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
U mnie ten sam problem występuje na jednym z trzech odbiorników. A moduł to alphacrypt light z kartą cyfry+. Mam monoblock z czterema wyjsciami i problem nie występuje w odbiornikach ,gdzie doprowadzone są kable z powłoką czarną ,czyli zewnetrzego stosowania. Do tego telewizora z problemami doprowadzony jest kabek w białej powłoce. Czy to jest przyczyna trudno powiedzieć. Niektórzy doradzaja ,aby leciutko przekrecić konwerter. Ostatnio silne wiatry mogły rzeczywiscie coś tam naruszyć.Jak będzie odpowiednia pogoda to spróbuję tej metody. Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Też myślałem, że to zależy od sygnału i postanowiłem poprawić ustawienie anteny i konwertera. Poprzednio miałem jakośc sygnału 60-70% a teraz mam 80-90% i nic się nie poprawiło.
Pozostałe kanały z tego transpondera jak RT English, RT D czy Super tennis działają poprawnie, tylko te od BBC mają problem z odkodowaniem.
Chciałbym sprawdzić wskaźnik sygnału BER ale nigdzi nie mogę w ustawieniach telewizora tego znaleźć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jeżeli jest dekoder to taki wskaźnik powinien być w dekoderze, TV jest jedynie monitorem
Jeżeli sygnał odbiera tuner TV to – Ustawienia kanałów/ Ustawienia Cyfrowe / Programowanie cyfrowe / Cyfrowe programowanie ręczne
Do dyspozycji są wskaźniki – poziom sygnału i jakość sygnału
Pozdrawiamy, zespół Sony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Sony_Poland_Team napisali:Jeżeli jest dekoder to taki wskaźnik powinien być w dekoderze, TV jest jedynie monitorem
Jeżeli sygnał odbiera tuner TV to – Ustawienia kanałów/ Ustawienia Cyfrowe / Programowanie cyfrowe / Cyfrowe programowanie ręczne
Do dyspozycji są wskaźniki – poziom sygnału i jakość sygnału
Pozdrawiamy, zespół Sony.
Nie posiadam zewnętrznego dekodera tylko korzystam z wbudowanego tunera DVB-S w telewizorze, w który jest zamontowany modył CAM CI+ od Cyfrowego Polsatu. Stąd moje pytanie czy ten telewizor posiada możliwośc sprawdzenia współczynnika BER (Bit Error Rate (pol. współczynnik błędnych bitów)) tak jak to jest w zewnętrznych dekoderach oraz w telewizorach innych marek.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
U mnie na pilocie od W755 do tego służy przycisk HELP. Tam wchodzę w diadnostykę sygnału i wyświetla mi wszystkie dane , o które pytasz.Niestety pełne dane ( w tym BER) wyświetlane są u mnie tylko dla naziemnej lub kablowej. Przy satelicie u mnie te dane są okrojone. W starszym egzemplarzu EX725 jest podobnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
leczech napisali:U mnie na pilocie od W755 do tego służy przycisk HELP. Tam wchodzę w diadnostykę sygnału i wyświetla mi wszystkie dane , o które pytasz.Niestety pełne dane ( w tym BER) wyświetlane są u mnie tylko dla naziemnej lub kablowej. Przy satelicie u mnie te dane są okrojone. W starszym egzemplarzu EX725 jest podobnie.
Faktycznie w moim modelu jest podobnie, że na telewizji naziemnej są wskaźniki BER, natomiast na satelicie jest okrojone. Nie wiem czym jest spowodowana ta oszczędność w SONY.
Napisałem do wsparcia Sony ale cisza, zresztą w tym wątku specjalista z SONY_Poland_Team też ucichł.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wpisz w google: problem z odbiorem kanału supertennis na drugim tv sat kurier. Supertennis to też transponder 12476. Może tam będą jakieś wskazówki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tylko u mnie nie działają kanały od BBC (Brit, Cbeebies, Lifestyle), pozostałe kanały (Supertenis, RT, KBS World i to w jakości HD) z tego transpondera śmigają bez problemu.
Dzisiaj zadzwonie do CP i poproszę o możliwość wymiany modułu lub karty bo być może tu jest problem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jeżeli korzystasz z satelity preferowanej , to może spróbuj przeszukać satelitę ogólną. Tam BBC Brit jest wtedy wyszukiwany podwójnie niedaleko po sobie. Ten transponder zawsze sprawiał najwięcej problemów.Patrz np: Nie działa BBC Brit HD (brak sygnału)- forum platformy nc+.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »