- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
KD-55XH9096 - pobór mocy
Witam,
Dotychczas pisałem o problemach a dziś optymistycznie:
Zmierzyłem pobór mocy przy pomocy prostym urządzeniem (DGM PP-W162) w następujących sytuacjach:
- wyświetlanie obrazu z dekodera Orange Sagemcom WHD 80 (NIE 4K) zaleznie od jasności / głośności: 60-80W
- wyłączony telewizor - pierwsze minuty: 13-15W
- wyłączony telewizor - po kilku minutach: 0W (0W nie jest wartością realną bo jest poniżej czułości miernika).
AKTUALIZACJA z 2020-12-14 (szczegóły we wpisie z 2020-12-14): pobór mocy w stanie wyłączenia jest dość zmienny - średnia moc pobierania przy włączonym WiFi to ok. 6W vs zadeklarowana przez Sony podczas uzywania WiFi - 2W
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To ja dorzucę pomiary z zwykłego watomierza dla 65XH9005, na fabrycznych ustawieniach obrazu itd., z włączonym Wi-Fi, dźwiękiem przez listwę.
Max szczytowa chwilowa wartość zarejestrowana podczas odgrywania dema 4k HDR - 205W (ale trwa to b krótko i gdyby nie funkcja rejestrowania, to bym sam nie zauważył)
Materiał 4K typu Netflix - 70W do 90W, zazwyczaj < 80W trzyma
Stand-by zazwyczaj 6-7W, czasem do 10W skoczy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ciekawe jakie mamy roznice w ustawieniach. Ja obserwuje, po kilku minutach od wyłączenia 0W (nie wiem ile to naprade jest). WiFi jest ustawione fabrycznie (nie wiem czy tam cos jest do ustawienia poza konfiguracją AP).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ustaliłem, że w mierniku ktory uzywam pomiar jest dokonywany przy pomocy chipu BL0937. W danych producenta zakres pomiarowy jest od 1W~2500W
Podsumowując: nie mam podstaw by zakwestionowac w moim przypadku (55XH9096) dośc optymistycznych wyników poboru mocy w stanie wyłączenia (po kilku minutach) tzn. miernik bez problemu by "zauważył" moce id kilku W (przetestowałem na innych urządzeniach).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kończąc temat pomiaru mocy. Tak dla zabawy zrobiłęm dokładne pomiary (czulszym układem pomiarowym) i po wyłączeniu pilotem, po kilku minutach stabilizacji pobór mocy jest w granicach 0.5W.
Wynik zatem jest bardzo dobry.
Ciekawe jest to, że dla innego modelu z tej rodziny pobór jest większy.
Zaczałbym tak jak w moim przypadku, od ustalenia jaka jest rzeczywiście czułość miernika jakim się dokonuje pomiary - mam na mysli minimalną wartość jaką potrafi zmierzyć. Moj miernik wyswietlał 0 dla mocy niższych niz ok. 3W. Są mierniki z gorszą czułością - pytanie czy pokazują wtedy 0W czy też arbitralną, minimalną wartość.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kłamstwo! TV nie przechodzi w stan uśpienia! NIGDY! 15 Wat cały czas.
To KRYMINAŁ, że Sony sprzedaje TV nie spełniające norm UE, to nie jest dobra wola Sony, ale wymóg prawny. W dodatku użyłem wyszukiwarki i to dotyczy nie tego modelu, a wielu innych, w tym dużo starszych. Już dawno temu czytałem na 2 forach komputerowych o zużyciu prądu 14-15 W dla czuwania Sony TV, zlekceważyłem to bo pewnie mieli słaby miernik, gdy mój Voltcraft to już wysoka klasa (choć nie pro!). Teraz wiem, że się nie mylili. Z innych tematów odnośnie włączania się HDD co kilkanaście minut i łączenia z internetem podejrzewam, że o to chodzi, że zanim się solidnie uśpi to wcześniej spróbuje z HDD lub netem.
Co do poboru prądu to zależy to od jasności i ustawień podobnych. W tym wygaszania (na max, ale to daje utratę detali, ale dla TV i filmów można). Jak też szczególnie HDR (i X-tended).
Pobór jest tak:
-czuwanie 15 W zawsze!
-film 60-80 W zależnie od jasności (wygaszanie max), a tą mam 25
-w grze bez HDR przy 50 jest np. 123 W przy 0 47 W, 25 to 86,7 W
-gra z HDR 140 W (x-tended duże, wył 92 W ale wtedy z HDR kiepsko).
Oczywiście jw to zależy od jasności a nie gry, mimo to nawet ciemne sceny HDR dużo biorą. Jednak najbardziej mnie wkurza te 6 zł miesięcznie kradzione przez Sony, bo te 15 W jest bezsensownie marnowane, zaś 140 W miewa sens.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
PS. sprawdziłem wszystkie ustawienia, w tym głośność, ostrość, nasycenie, motion itd. Żeby sprawdzić każdy element ile bierze prądu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
>>> Kłamstwo! TV nie przechodzi w stan uśpienia! NIGDY! 15 Wat cały czas.
Nie jestem pracownikiem SONY!. Nie mam powodu by kłamać.
Moj egzemplarz przy moich ustawieniach androida zuzywa tyle.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Czy Wasze tv w trybie standby sa wykrywalne przez chromcast na telefonie podlaczonym do tej samej sieci?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Pax między chrześcijany...
Obaj panowie piszecie prawdę. Ja mam co prawda xf9005 ale że zużyciem energii jest podobnie. To jest raz w uśpieniu prawie natychmiast schodzi do 0,3-0,5 W a innym razem potrafi i pół godziny wcinać 22-24 Watt. Doktorat można zrobić z kombinacji ustawień jak z tym sobie poradzić i dalej nie ma pewności, że panujemy nad systemem. Powiem tylko tyle, że zamiast twardych dysków zastosowałem dość pojemne pendrivy i mam spokój z nocnym budzeniem, przez szumiące dyski wybudzane co kilka czy kilkanaście minut. Raczej nie liczyłbym, że producent coś z tym sam zrobi...
- « Poprzedni
- Następny »