- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
kd65-xh9505 współpraca z laptopem
Cześć jako nowy użytkownik na forum i jednocześni telewizora z góry przeprasza jeżeli moje pytania będą głupie. Czy jest możliwość przesłania bezprzewodowo zdjęć,filmów z laptopa na telewizor wg info z Sony niema takiej możliwości ,trochę słabo jak na topowy model telewizora ,testowany przeze mnie sprzęt konkurencyjnej firmy nie miał z tym problemu . Czy po aktualizacji miał ktoś problem ze sterowaniem soundbara [samsung] -przy zmianie głośność na soundbarze nie zmieniają się cyferki na telewizorze i dekodera c+ -pilot telewizora pomimo konfiguracji z dekoderem nie włącza dekodera ale wyłącza.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Soundbar mam połączony hdmi arc dzwię kok, ale sterowanie głośnością za pomocą pilota tv rozjeżdża się ze wskaźnikiem w tv przed aktualizacją było ok.Problem z przesyłanie multimediów chyba rozwiązałem spójrz na mój poprzedni post.youTube netflix ok tylko brak możliwości przesłania filmu pobranego z NETFLIXA z laptopa na tv na samsungu wszystko działa
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
proszę wyjaśni mi trochę twój sposób nie mogę znaleźć w xh9505 serwera multimedió
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
pablo700 nie wgłębiałem się za bardzo, jak przywiozłem telewizor ze sklepu i uruchomiłem to laptop jest widziany przez telewizor. Jak wchodzę w wejścia to mam server multimediów ale tylko wtedy jak laptop jest włączony. Chociaż jak wchodzę w wejścia i naciskam + to serwer multimediów jest widoczny ustawiony na automat żeby się uruchomił jak laptop jest widziany. Może jest to powiązane z Windows Media Player bo jak wchodzę w jego ustawienia i u góry po lewej stronie jest zakładka strumieniowanie i tam mam wyszczególnione oba telewizory Sony. Z resztą miałem wcześniej malutki leciwy Sony 22 cale i też miał ten serwer multimediów. Może nie składnie to napisałem ale tak to u mnie wygląda.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam Towarzystwo,
nie dawało mi spokoju brak korzystania z funkcji zdalnego ekranu z lapka w moim 65XH9505.
Najpierw spróbowałem udostępnić strumieniowe przesyłanie plików-o dziwo działa (wg opisu kolegi).
Jest to dość uciążliwe-trzeba za każdym razem wybierać dany film ,żeby go odtworzyć.
Próbowałem jeszcze raz na dwóch różnych lapkach uruchomić w TV wi-fi direct, bez rezultalu...
Jedyne co naprawdę w miarę działa , to jeśli TV i lapek pracują w tej samej sieci , to otwieramy googla na lapeczku i wybieramy przesyłaj , a następnie w źródle przesyłaj pulpit.
Wszystko działa jak należy-widzę po prostu to samo co na lapku.
Wg mnie to jedyne lekarstwo na skuteczne przesyłanie obrazu z lapka na ten TV...
Fakt jest jednak taki , że to trochę obciach -aby w TV Sony nie działała funkcja wi-fi direct...
Tymczasem
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To co jeszcze zauważyłem , to jednak odtwarzanie filmów z przycięciami (identycznie jak z telefonu przy klonowaniu obrazu) oraz trzeba czasem dwa razy włączyć rzutowanie (jak to w Sony bywa-nie zawsze zatrybi za pierwszym razem😉).
Jeśli chodzi o wygodne korzystanie z lapka na dużym ekranie , to jest to rozwiązanie wystarczające.
Oczywiście nie można zamknąć googla-trzeba zrzucić na belkę i możemy sobie gmyrać w naszym lapku...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam ponownie kolego Bobrow spróbuj sposobu kolegi Stanley50 sposób chyba też jest do zaakceptowania. Rozumiem że telewizor użytkujesz już jakiś czas czy mógłbyś podesłać jak kalibrację.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No właśnie zrobiłem tak jak kol Stanley50 napisał-wszystko działa wg serwera plików.
To rozwiązanie posiada ograniczenie ,że nie ma możliwości rzutu obrazu z laptopa (tj tapety z ikonkami), tylko trzeba przechodzić plik po pliku lub otwierać wybrany np film w lapku i zaznaczać opcję wyślij.Jest to po prostu dłuższe w obsłudze i nie wygodne.
Jestem przyzwyczajony do korzystania z laptopa i po prostu chciałbym mieć jego zdalny pulpit, szczególnie przy korzystaniu z Googla. Rzutowanie obrazu poprzez serwer plików jest dla mnie mocno uciążliwe-dlatego zależy mi na zwykłej (jak się okazuje dla Sony czasem proste i oczywiste funkcje urastają do Himalajów techincznych rozwiązań...) funkcjonalności zdalnego pulpitu lapek-TV...
Odnośnie kalibracji obrazu , to po prostu regulowałem wszystkim tak ,aby mojego oka nie drażniło.
Z tego co zauważyłem, to redukcja szumów obrazu nie działa jak należy i jeszcze jeden ulepszacz.
Sam obraz z dekodera Canal+ 4K moim zdaniem bez zarzutu (o ile jest dobrej jakości nadawany sygnał), Netflix jedne filmy super -inne ziarnisty obraz (a szczególnie przerobione stare filmy na 4K-porażka...to samo w zwykłym HD o niebo lepsze)
Ot, i tyle
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bobrow, nie do końca tak jest z tym przechodzeniem plik po pliku, mam na laptopie filmy pobrane z CDA, Netflixa czy innych źródeł w jednym folderze, zdjęcia w następnym i to wszystko. Na telewizorze wchodzę kolejno, wejścia-serwer multimediów-komputer domowy bo tak mam nazwany i mam foldery muzyka, obrazy, video a w nich to co umieszczone na laptopie w tych folderach. Wchodzę np. do folderu filmy i wybieram film który mi się podoba, klik i leci. To samo ze zdjęciami, choć mało ich oglądam. Natomiast jeżeli chodzi o zdalny pulpit to nie wgłębiałem się w to bo nie lawiruje za pomocą telewizora po laptopie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Korzystanie z lapka jest różne-ja mam filmy i fotki tylko z tel , trochę plików firmowych i przeglądarkę.
Prawda jest taka ,że częściej robię zrzut z tel na TV (klonowanie ogólnie działa , ale jak to w Sony bywa- nie do końca jak należy , filmiki "utykają" na ułamek sek...ale fotki ok).
Przeglądarka czasem się przydaje jak mamy jakieś towarzyskie spotkanie i coś trzeba zobaczyć, sprawdzić, rozstrzygnąć imprezowy spór,itp.Mikrofon się nie sprawdza w takim zgiełku, najlepiej pisać z lapka i oglądać wynik szukania na TV...oczywiście to dla mnie jest tak najlepiej i niczego w żadnym wypadku nie chciałbym narzucać innym.
Wolność Tomku w swoim domku (chociaż tyle jeszcze...)
Pzdr
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bobrow: Jak już gdzieś we wcześniejszych postach pisałem, że ilu jest użytkowników tyle przyzwyczajeń i potrzeb. Ja opisałem tylko jak korzystam z przesyłania strumieniowego z lapka na telewizor o którym mowa w temacie i nie było w tym intencji narzucania komuś korzystania ze sprzętu. Też korzystam z przesyłania ekranu z telefonu na drugi telewizor np. wysyłanie z Ipli czy TVN Player bo wycieli mi te aplikacje z tego leciwego 7 letniego sony. Ale u mnie naprawdę nic nie utyka, filmy lecą płynnie.