- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Nowy TV Sony XR-55X94J i pęknięta matryca
Witam
Czy możecie mi doradzić co mam zrobić ? Kupiłem nowy TV Sony XR-55X94J przez internet w Sony Center SC Elektronics Łódź 20 grudnia tego roku. Wczoraj po 13 stej przywiózł mi go kurier DPD odbierała go moja małżonka. Kurier zaznaczył że opakowanie nie jest uszkodzone i tak na pierwszy rzut oka było całe z każdej strony. Zamknięte ono było dwoma białymi opaskami z opasarki. W Sony Center Łódź TV nie było otwierane opakowanie i nie sprawdzony TV czy działa prawidłowo. Po otwarciu pudełka z godnie z rysunkiem na górnej powierzchni opakowania i wyjęciu instrukcji jak wyjąć TV z kartonu przystąpiłem do jego wyjęcia razem z pomocą małżonki. TV przenieśliśmy we dwoje bezpiecznie tak jak instrukcja nakazuje. Podpiełem obie nóżki i TV postawiliśmy na stolik rtv. Ekran był cały czas zasłonięta oryginalnym zabezpieczeniem folia miękka i przekładka kartonowa. Po zdjęciu tego zabezpieczenia okazało się że ekran jest uszkodzony popękany na całej szerokości w górnej jego części tzw pajączek. Opakowanie całe, profile styropianowe zabezpieczające TV też nie uszkodzone, przekładka zabezpieczającą z folią na matrycy też cała brak oznak uszkodzenia a matryca pęknięta. Jestem w szoku TV za ponad 4000 zł i taki bubel mi się trafił. Odrazu zgłosiłem to do sklepu w którym go kupiłem Sony Center i wysłałem im zdjęcia uszkodzonego ekranu i opakowania. Za ich poleceniem wysłałem protokół szkody do firmy kurierskiej DPD. Dziś zadzwonił do mnie pracownik tego sklepu i wypytywał mnie jak go wyciągałem z kartonu i przenosiłem oraz kiedy zauważyłem że ekran jest uszkodzony. Zasugerował że jest on dobrze zabezpieczony w tym kartonie z tymi profilami styropianowymi i przy braku uszkodzonego kartonu nie możliwe jest takie uszkodzenie ekranu. Myślę że zwalą winę na mnie i moją małżonkę że przy wyciąganiu TV uszkodziśmy ekran. Mają po świętach wysłać do mnie kuriera i odebrać TV, chcą zrobić mu ekspertyzę jak doszło do uszkodzenia matrycy. I teraz nie wiem czy oddać im TV czy co innego mam zrobić ? Proszę o poradę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Może ktoś z firmy Sony wypowiedziałby się na tu temat tego problemu ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Sklep internetowy Sony Center z Łodzi odrzucił mi reklamację uszkodzonego ekranu. Nawet nie złożyli reklamacji w DPD, sam ją dziś złożyłem. Co na to wszystko Sony Polska ? Czy może z fabryki wyjechać taki uszkodzony TV z rozbitą matrycą ekranu ? Sklep mi wmawia że to ja uszkodziłem ekran przy wyjmowaniu go z podstawy styropianowej. Jutro dzwonię do rzecznika praw konsumenta i tak tego nie zostawię.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Trochę słabo, że nie uznali Ci reklamacji. Każdy taki telewizor jest ubezpieczony od takich zdarzeń... Swoją drogą naprawdę jest tu ktoś taki co razem z kurierem otwiera produkt i go z kurierem ogląda i sprawdza czy wszystko w porządku?
Jeśli chodzi o przeciąganie telewizora w opakowaniu po podłodze to jest to normalne, nawet taka sugestia jest narysowana na kartonie.
Na moje oko powinieneś się odwołać od decyzji reklamacji, żeby ją rozpatrzyli ponownie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
noo np 80 cali może się nie zmieścić do kazdego auta.. dlatego sa kurierzy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jeżeli karton jest przewożony w niedozwolonej pozycji np. ekran TV leży na płasko na podłodze busa kuriera i podskakuje na drodze całe opakowanie z TV w takiej pozycji. Te zabezpieczające styropiany nie są na całej powierzchni matrycy TV 55 cali i mogą końce ich pod wpływem wybojów na drodze wbijać się w matrycę TV. Dlaczego klient ma ponosić konsekwencję nieudolnego przetworzenia TV przez firmę kurierską DPD. Karton właśnie od strony matrycy jest brudny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mam pytanie do saportu Sony. Czy TV Sony XR-55X94J powinien być przeworzony w prawidłowej pozycji w fabrycznie zapakowany karton, czy można byłe jak ? Czy możliwe jest uszkodzenie mechaniczne matrycy ekranu gdy TV jest nieprawidłowo transportowany fabrycznie zapakowany w karton lub gdy upadnie w tym kartonie matrycą na twarde podłoże ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tutaj Sony support nie pomoże. To musi rozwiązać sklep który sprzedał Ci telewizor razem z firmą kurierską. Klient nie może zostać poszkodowany. Poproś firmę która ci badała telewizor o jakieś dokumenty i uzasadnienia, dlaczego nie uznali reklamacji i dlaczego nie skontaktowali się z firmą kurierską. Przesyłka powinna być ubezpieczona i hajs powinien wrócić do Ciebie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
M4RC1N
Przykre to co kolegę kamilf398 spotkało ale czarno to widzę, nie sprawdziłem przesyłki przy kurierze i nic nie ugrałem, wszyscy się wywineli i po sprawie. Fakt że mnie tak nie zabolało bo 1/10 tej sumy ale jednak. Co innego jak by kurier zostawił gdzieś u sąsiadów to sprawa raczej by wygrana była. Ja nie miałem czasu oglądać bo umówiłem się i odbierałem na mieście i pech, akurat wtedy trafna przesyłka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No nie wiem czy ktoś teraz przy kurierze sprawdza przesyłki.. Do mnie jak przyszedł uszkodzony towar to wysłałem zdjęcie opakowania + zdjęcie uszkodzonego produktu i dostawca mi odesłał pieniądze a uszkodzony produkt powiedział że mogę wyrzucić. Moim zdaniem sklep razem z firmą kurierską powinien tak rozwiązać ten problem i to nie ważne czy kosztuje coś 100 zł czy 5000 zł.