- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Sony KD-49XG8096 - problem z obrazem, pikseloza
Cześć,
mniej więcej pół roku temu zakupiłem telewizor Sony KD-49XG8096 i ostatnio (choć nie pamiętam, czy wcześniej to występowało) zauważyłem problem z obrazem. W trakcie oglądania serialu ("Wikingowie" - Netflix) przy scenach z ogniem (wyrazistych, jasnych) pojawia się pikseloza i nie wiem czy to problem związany z obrazem czy samą aplikacją.
Wygląda to tak (link: https://youtu.be/Vo9UvKGlDF0😞
Problem potrafi pojawić się także na scenach zimowych, np. z szybkimi zbliżeniami na lód. Na razie omawianą pikselozę zauważyłem tylko na aplikacji Netflix. Oglądam na standardowych ustawieniach trybu "Kino Pro". Spotkał się ktoś z tym problemem? Czy może to oznaka pierwszych problemów z telewizorem?
Pozdrawiam,
Kuba
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
czy w problem pojawia się zawsze na jasnych scenach, czy tylko na niektórych? Czy w tym momencie zaobserwowałeś problemy z internetem, np. na innych urządzeniach? Czy podobne sceny z innych źródeł (inne aplikacje lub z płyt) również wyglądają w ten sposób?
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzień dobry,
dziękuję za odpowiedź. Problem pojawia się tylko na niektórych scenach - co ciekawe, jak do nich wracam, żeby sprawdzić, czy pikseloza się powtórzy, to tak - powtarza się na tych samych scenach (sprawdziłem na wszelki wypadek na laptopie jak to wygląda, ale tam pikselozy nie zauważyłem na tych samych scenach). Nie zaobserwowałem problemu z internetem, z którym telewizor łączy się poprzez Wi-Fi. Na razie nie pamiętam, żeby problem powtórzył się na innych aplikacjach (YouTube, Ipla). Ciężko mi sprawdzić tę samą scenę na w różnych aplikacjach.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ponawiam pytanie, czy to problem z aplikacją czy z telewizorem? Podłączyłem Internet telewizora po kablu, więc wykluczam problemy z siecią. Problem pojawia się z na scenach na pierwszym planie w trakcie szybkich ruchów obiektów (płomienie, mróz, szybkie sekwencje).
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Posiadam sony xg8396 i u mnie również podobne rzeczy się dzieją. Rzadziej na netflix, ale często na youtube i mam tak od nowości. Wydaje mi się, że problem leży w nie wyrabianiu jakiegoś podzespołu w telewizorze. Może to być wadliwy procek który nie nadąża za obróbką obrazu bądź coś innego. U mnie również dochodzi systematyczne lekkie rwanie co daje do zrozumienia, że ewidentnie coś w tv nie wyrabia szczególnie gdy odpale coś w 4K. U mnie telewizor poszedł tydzień po kupnie do serwisu, ale można było się spodziewać że nic nie zrobią i według nich wszystko w porządku. Pewnie podłączyli jakiegoś pena z filmem 4K i szukali przyczyny, a tu efekty widać dopiero na platformach takich jak netflix czy youtube tylko ich to pewnie nie interesuje, bo wine zrzucą na wadliwą bądź niestabilną aplikację.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Na youtube jest rosyjskojęzyczna recenzja modelu xh90 i autor właśnie mówi, że procesor x1 nie wyrabia się z obróbką obrazu i efektem są " kwadraty" w niektórych miejscach. Modele z lepszym procesorem tego nie mają. W dodatku android 9 w serii "g" ma ponoć wg autora tego filmu sporo błędów, które dają się we znaki użytkownikom...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dziękuję Panowie za wasze informacje. No cóż, słabo, że kupując telewizor za tyle pieniędzy, człowiek spotyka się z jakimiś dziwnymi problemami, z którymi nawet chyba support nie potrafi sobie poradzić. Może oddam w przyszłości na gwarancję i zobaczę, czy coś naprawią...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Kolego nie ma sensu oddawać na gwarancję ponieważ nic z tym nie zrobią, a tylko zostaniesz bez tv na miesiąc czasu. Nie trzeba być ekspertem by widzieć gołym okiem, że coś nie wyrabia w telewizorze. Być może wymiana płyty głównej na nową dała by jakiś lepszy efekt, bo jak wiadomo podzespół podzespołowi nie równy i jednym ten tv będzie działał spoko, a trafi się felerna sztuka raz na 100 telewizorów i mamy problemy. Podam przykład z innej beczki, ale tej samej bajki. Kupując procesor do pc z możliwością OC jednym podkręci się przypuśćmy z 3,4Ghz do 3,9Ghz bez integracji w napięcie i będzie działał stabilnie, a drugim ten sam procesor przy 3,6Ghz już będzie miał problemy ze stabilnością oraz temperaturami i wtedy już trzeba bawić się w podbijanie napięcia co za tym idzie jeszcze większe temperatury. Tak że dużo zależy od tego na jaką sztukę się trafi i myślę, że tak samo przekłada się to na podzespoły w tv. Możliwe że procek grzeje się za bardzo i dlatego wychodzą takie kwiatki, a przecież ciepło z tv bije konkretne (przynajmniej u mnie). Ja z tym problemem przemęczę się jeszcze trochę, ale mam w planie wykończyć płytę główną i wtedy oddać na serwis. Niech wymienią na nową, a nóż się uda, że to problem rozwiąże