- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
XD85 Netflix - jak wyłączyć HDR ?
Jako, że to mój pierwszy post.
Witam wszystkich serdecznie.
Mój problem dotyczy KD-55XD8599 (Android 6) oraz usługi Netflix.
W opcjach apki ani konta Netflix nie można wyłączyć HDR, próbowałem znaleźć taką opcję w ustawieniach TV ale bez skutku.
Netflix wykrywa, że TV obsługuje HDR i automatycznie zaczyna się strumieniowanie kontentu w tej technologii. TV przełącza się automatycznie na profil obrazu HDR i nie można go zmienić. Zmniejszyłem jasność na tym profilu ale niewiele to pomaga.
Nie wiem jak wygląda to na innych telewizorach ale w tym modelu to totalna porażka!
Oglądam właśnie nowy serial "Iron Fist" i ten obraz przez mgłę mnie dobija.
Nie wspomnę o ciemnych scenach, nie mogę na to patrzeć...
Jak wyłączyć HDR w tym modelu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Również od samego poczatku posiadania TV męczę się z tym nieszczęsnym HDR w Netflixie...
To patologia, że Sony nie potrafi udzielić konkretnej odpowiedzi, kiedy problem (bo to błąd/problem a nie cecha produktu czy subiektywne postrzeganie obrazu!) zostanie rozwiązany i czy kolejna aktualizacja wprowadzi możliwość wyłączania HDR dla profilu obrazu.
Ogólnie ja to widzę tak:
Żadna apliakcja Netflixa ani ustawienia konta nie pozwalają na dezaktywację sygnału HDR. Netflix wyposaża zwykły sygnał w metadane potrzebne TV z HDR do poprawnego odtwarzania materiału i na tym ich rola się kończy.
Jeśli TV ma HDR to przy braku możliwości jego wyłączanie- przetwarza obraz wraz z metadanymi i serwuje nam, posiadaczom "HDR Ready" fatalną jakość obrazu. Niestety gorszą od choćby materiałów podpisanych zwykłym HD....nie wspominając już o Ultra 4k.
Kolega ma TV Samsunga za ~6tys zł zmaga się z podobnym problemem- Obraz wyprany z kolorów, kontrastu a do tego skacząca jasność- TRAGEDIA.
Jedyną opcją wg. mnie jest wyposażenie TV w możliwość wyłączania HDR dla profilu lub możliwość aktywowania innego profilu obrazu jeśli TV otrzyma materiał z metadanymi HDR.
@Sony_Poland_Team proszę o poważne potraktowanie powaznego problemu. Problem jest globalny, nie dotyczy wyłacznie TV na rynku PL więc wypada skontaktować się z działem odpowiedzialnym za software lub testy. W dzisiejszych czasach nie jest to problem nie do rozwiązania.
Użytkownikom wystarczy odpowiedź co firma zamierza z tym zrobić...
Dodam, że coraz więcej materiałów na Netflixie udostęponia materiały HDR (dla użytkowników niestety!) a jest to obecnie wiądący na rynku usługodawca VOD. Chyba gra jest warta świeczki? Z mojej perspektywy w przypadku nieogarnięcia tematu w przyszłości zmienię markę w kontekście wyboru TV.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Oto jakie informacje udało mi sieuzyskać z supportu Sony:
Uprzejmie informuję, że funkcji HDR nie da się wyłączyć. Ponadto przepraszam za zaistniałe niedogodności, niemniej jednak problemy z obrazem mogą być konkretnie związane z samą aplikacją Netflix.
Proszę o sprawdzenie obrazu w tej jakości poprzez inną aplikację na telewizorze.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@djrychu to jest żenuła to ,że HDR-a wyłączyć nie można każdy wie po co support udziela takich odpowiedzi zamiast sprawdzić samemu jak wygląda obraz HDR to jakaś porażka litery biją w ślepia jak oszalałe a obraz jest mdły jak płatki owsiane nic nie daje tryb HDR żywy wystarczy na Netflix-ie włączyć coś Ultra HD 4k aby mieć ogląd polecam "Tales by light" albo użyć trybu HDR na obrazie bez HDR-a wtedy widać co robi HDR a nie żeby tylko litery świeciły po oczach a obraz to jakaś beznadzieja.Ale Sony łaskawie stwierdza ,że trybu nie można wyłączyć nie ,że sprawdzimy to sami ,pomożemy dodamy taką możliwość no i przepraszamy ,że nasz telewizor tak odbiera pogódź się z tym bo inaczej już nie będzie.Stanowisko Sony od lat jest takie same to co sobie wymyślą nikt tego nie podważy i nie ma szans na zmianę czegokolwiek nawet choćby było to zrozumiałe i oczywiste dla każdego użytkownika telewizora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Na 55xe7096 też nie mogę wyłączyć HDR, wcześniej miałem opcję HD na Netflix i wszystko było super. Z HDR jest tragedia. Nic w tych tv nie działa jak trzeba. To był mój pierwszy i ostatni tv Sony...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
to zależy co kto wymaga od obrazu dla Ciebie jest wystarczający dla mnie to kompletna porażka ! Zrób zdjęcie tego samego materiału z HDR i dobrego 4k i wtedy dalej pogadamy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Na jaskrawe napisy w Netflixie zdecydowanie pomoże ustawienie przezroczystości. Można tego dokonać w ustawieniach Netflixa -> wyglądzie napisów, gdzie wybieramy kolor i zaznaczamy checkboxa z przezroczystością.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Może po aktualizacji do Nogata coś w tym temacie się zmieniło?
Prośba o obserwacje i podzielenie się wlasnymi odczuciami.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@redrum1906 No niestety HDR jak przybity gwoździem na stałe na Netflix nie można wyłaczyć wrrrr..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Sprawdzałem. Dalej to samo, brak możliwości wyłaczenia HDR dla profili. Netflix HDR wygląda na naszych HDR Ready jak "kupa". SONY- WSTYD, HAŃBA, ŻENADA, SKANDAL!