Podziel się wrażeniami!
Hej
mam taki dylemat chce kupic szklo stalke do A300 mam do wyboru (ze wzgledu na cene) szkla minolty 24/2,8 , 28/2,8 i 50/1,7 szkielko bedzie mi potrzebne do krajoobrazu architektury (wnetrza tez) czasami przyroda portret. Zdaje sobie sprawe ze po zalozeniu do a300 ogniskowa zwieksza sie x1,7.
Jaki bedzie najbardziej spelnial te wytyczne?
Ktory bedzie mial najbardziej zadawalajace efekty?
Na co zwrocic szczegolna uwage przy zakupie?
I jak ktos wie to gdzie mozna kupic na terenie warszawy?
Pozdrawiam:-)))
Praw fizyki (optyki) nie zmienisz i ogniskowa obiektywu się nie zmieni (bo jak?).
Natomiast na skutek innej wielkości matrycy, zmieni się odwzorowanie. Jak to działa?
Wyobraź sobie film małoobrazkowy, klatka 24x36mm robisz zdjęcie ob. np. 50mm. Po wywołaniu filmu, nożyczkami wycinasz "klatkę" APS-c: 18x24mm (w przybliżeniu). Efekt? Na tak spreparowanym wycinku masz obraz, jaki na pełnej klatce 24x36 zarejestrował, z tego samego miejsca, obiektyw 75mm. (w alfach ten przelicznik >nazywamy go "crop" wynosi 1,5).
Dlatego w kompaktach, gdzie matryca jest bardzo malutka, przy obiektywie o ogniskowej np. 50mm uzyskamy odwzorowanie właściwe dla obiektywu 300mm na klatce 24x36, czyli filmu 35mm.
Moj blad teraz rozumiem nie umialem tego fachowo nazwac ale nadal nie wiem jaki obiektyw z tych co podalem powinienem wybrac:-) Prosze o pomoc.
A z wymienionych obiektywów, żaden nie spełnia podanych kryteriów, w równym stopniu jak: każdy spełnia.
A konkretnie:
-do krajobrazu najczęściej przydaje się obiektyw szerokokątny, czyli 16 - 20mm a nawet o jeszcze krótszej ogniskowej.
-do portretu 85-135mm (mam na myśli przedział, nie zoom) - to 50 w skrajnym wypadku się nada, ale w ograniczonym zakresie.
-do architektury: wszystkie zakresy właściwie: do całego budynku i wnętrz, obiektyw szerokokątny, do detalu - teleobiektyw.
Nie da się jednym obiektywem wszystkiego "obskoczyć" bo zawsze czegoś braknie: albo szerokości albo "zbliżenia".
Czyli: albo kilka stałek albo... kilka zoomów (ale dobrej jakości, a to kosztuje)
Z tego zdaje sobie sprawe:-( a wiec ktorego najczesciej bede uzywal ktory z nich bedzie najbardziej praktyczny?
Uzupelnie:-)
chcialbym miec przynajmniej narazie jedna stalke ktora bedzie wmiare uniwersalna i przydatna
Za najbardziej uniwersalny zwykło się uważać obiektyw standardowy. W małym obrazku to było ok. f=50mm. Dla APS-C najbardziej zbliżonym z wymienionych, będzie f=28mm (33 mm nie produkują, ale 35mm już tak i ten dla alfy będzie "standardowym"). Pod względem jakości ten 50/1,7 będzie najlepszy, ale to już jest taki "długoogniskowy" - do portretu ciutkę za szeroko, do wnętrz zdecydowanie za wąsko, a do krajobrazu? wąsko, ale można się ratować panoramą.
Właściwie dlaczego uparłeś się na stałkę (i to do wszystkiego)? Przy takim zakresie tematycznym i niskiej cenie, najlepiej sprawdzi się kit 18-70, a jak masz więcej kasy to SAL-1680Z lub SAL-16105 - lepsze od kita a zawierają cały zestaw użytecznych dla Ciebie ogniskowych.
Bardzo dziekuje za rady dzieki nim wybralem SIGME 30mm / 1:1,4 DC EX narazie powstrzymam sie od komentowania tego szkielka powiem ze jest wykonane dobrze starannie i jak narazie ostrzy prawidlowo:-) Reszte dopisze jak lepiej poznam to szkielko:-)
PiterSam napisał(a):
Bardzo dziekuje za rady dzieki nim wybralem SIGME 30mm / 1:1,4 DC EX na razie powstrzymam sie od komentowania tego szkielka powiem ze jest wykonane dobrze starannie i jak na razie ostrzy prawidlowo:-) Reszte dopisze jak lepiej poznam to szkielko:-)
Da sie zalatwic:-)