Podziel się wrażeniami!
Mam zestaw :LCD KDL40W4000 i kino DAV dz-860 + dekoder n-ki.Połączenia:n-ka z lcd przez HDMI, kino z LCD HDMI+Euro, n-ka z kinem przez optic. Mam ciągłe problemy z ustawieniem głosu z n-ki przez głośniki kina.Zawsze w końcu mi się to udaje ale do końca nie wiem jak to robię.Jeśli w LCD wybiorę źródło HDMI ( podłączona n-ka), otrzymuję obraz bez dźwięku ( przy wybranym głośniku:zestaw audio).W ustawieniach kina wybieram sat/cable-mam głos z n-ki, bez obrazu. Znowu muszę wybrać w LCD źródło HDMI (N-ka),mam obraz i dźwięk z n-ki ale "idzie" przez zestaw audio i telewizor!!!. Nie da się jakoś prościej? i tak żeby był głos tylko z zestawu albo tylko z LCD? Pomocy!!
Proponuję podłączyć telewizor z kinem kablem HDMI + optycznym (zsynchronizować Bravia Sync). Dekoder podłączyć kablem HDMI tylko do telewizora. W ustawieniach audio telewizora jako wyjście dźwięku ustawić "System audio" powinno wszystko zadziałać.
Dziękuję za odpowiedź.Sprawdzę po południu i dam znać czy działa.Jeszcze tylko jedno pytanie.Czy przy proponowanym połączeniu będę mógł uzyskać dźwięk z dekodera n-ki tylko na telewizorze?
W tym podłączeniu właśnie telewizor powinien przekierować poprzez kabel optyczny dźwięk do kina domowego.
Wiem,że nudzę .Ale jeszcze doprezycuję.Czy przy tym połączeniu, będę mógł uzyskać dźwięk zarówno z n-ki jak i z anteny analogowej tylko z głośników telewizora ( czasem wieczorem trzeba wyłączyć zestaw kina d.żeby było ciszej )
Domyślnie dźwięk będzie kierowany na kino domowe (z każdego źródła podłączonego do TV). Po wyłączeniu kina powinny uruchomić się głośniki telewizora.
Jeszcze raz dzięki.Dam znać wieczorem czy działa:)
Niestety nie zadziałało.Nie miałem głosu z n-ki przy kanałach nie nadających w HD (przy HD działa) oraz z anteny analogowej.Przeprowadziłem ponowną synchronizację, wróciłem du połączeń takich jak opisałem w pierwszym post-cie.Właściwie działa nieźle,jedyny problem polega na tym, że kiedy wybieram źródło,do którego podłączony jest dekoder, nie następuje automatyczne wybranie źródła głosu. Muszę na zestawie kina wybrać ręcznie funkcję sat/cable.Przy powrocie na odbiór z analogu, ponownie muszę ręcznie zmienić funkcję kina na tv( bez tego słyszę głos z dwóch źródeł).Wg instrukcji powinno działać z automatu .Może jeszcze jakaś rada?
A czy przy podłączeniu które zaproponowałem kino z telewizorem było także spięte kablem EURO?
Nie.Połączyłem kino z telewizorem optical oraz HDMI+dekoder n-ki z tv też HDMI.