Podziel się wrażeniami!
Witam ponownie,
mam pytanie odnośnie trybu M i LV, skąd się bierze ściemnianie/rozjaśnianie wyświetlanego obrazu w trybie LV w przypadku ustawień na niedoświetlenie/prześwietlenie? W trybie VF problem ten nie występuje. Czy da się to jakoś wyłączyć? Jest to o tyle problem, że przy ustawieniach różnych od zalecanych przez światłomierz korzystanie z LV jest praktycznie niemożliwe. Trudno jest prawidłowo ustawić kompozycję obrazu nie wspominając już o próbach ręcznego ostrzenia gdy widzę ciemność/jasność na LCD. Po to przecież jest tryb M, aby móc ustawić własne czasy ekspozycji, a nie ustawiać na parametry ekspozycji zalecane przez aparat (jaki jest wtedy sens istnienia drabinki)? Czy używanie trybu LV z ustawieniem na M ma jakikolwiek sens?
stasiek2002 napisał(a):
Hmm, tryb M i fotoamatorzy. Możesz mi powiedzieć który "amator" fotografii korzysta z trybu M?
Super ergonomia, szczególnie dla amatorów
pawelszymanski6 napisał(a):
wybacz ale lv w a300 jest tragiczny na ekranie nie wiele widać nawet przy dobrych warunkach oświetleniowych jakbym miał teraz stanąć przed wyborem a200 czy a300 wybrałbym ten pierwszy bo był tańszy i miał jaśniejszy wizjer
franek4always napisał(a):
pawelszymanski6 napisał(a):
wybacz ale lv w a300 jest tragiczny na ekranie nie wiele widać nawet przy dobrych warunkach oświetleniowych jakbym miał teraz stanąć przed wyborem a200 czy a300 wybrałbym ten pierwszy bo był tańszy i miał jaśniejszy wizjer
Mnie przekonałeś, następna moja lustrzanka będzie A100: duży jasny wizjer i praktycznie za darmo
Z powyższych postów wnioskuje, że to "udogodnienie" jest "cudownym lekiem" dla "amatorów" na prawidłową ekspozycję i jak mi to nie odpowiada to muszę korzystać z trybu VF. Smuci mnie tylko trochę, że nie można wyłączyć tego "udogodnienia".
stasiek2002 napisał(a):
Hmm, tryb M i fotoamatorzy. Możesz mi powiedzieć który "amator" fotografii korzysta z trybu M?
Ja swoją Alfę przełączyłem na M od razu po wyjęciu jej z pudła, bo po to właśnie ją kupiłem
O kurcze, to ja najczęściej w trybie A robię...to chyba wstyd...
Lajam napisał(a):
O kurcze, to ja najczęściej w trybie A robię...to chyba wstyd...
Tadeusz napisał(a):
A, bo Ty to amator jestes...
Spokojnie, miałem wtedy takie pojęcie o lustrzance, że dziwiłem się, czemu nawet zdjęcia robione pod okno są czarne. Na szczęście, po 10 minutach odkryłem światłomierz