Podziel się wrażeniami!
Jak w temacie.....co lepsze ?
co lepsze:
bmw, czy mercedes
święta wielkanocne, czy bożego narodzenia
blondynki, czy brunetki
?
Ile osób tyle opinii, moja jest taka, że do wywoływania RAWów:
Lightroom. Mam PS CS6 i jakby miał obrabiać w nim RAWy to bym się chyba zapłakał. Dla mnie PS to taki silnik porsche w karoserii trabanta. Niby ten sam silnik, a jednak komfort jazdy nie ten sam
andrewpl napisał(a):
Jak w temacie.....co lepsze ?
Ja chciałbym tylko nadmienić, że mało kto wykorzystuje Adobe Bridge, który jest "wbudowany" w Photoshopa CS-a i w połączeniu z Adobe Camera RAW ma dość zbliżone możliwości do Lightrooma. Trzeba tylko przestawić się na ten interfejs co dla wielu osób jest na tyle niewygodne, że zwyczajnie wolą zapłacić za Lightrooma i mieć komfort i wygodę.
Poza tym pytanie jest postawione trochę bez sensu:
Oprogramowanie Lightroom - jest oparte na tej samej wydajnej technologii przetwarzania plików Raw, która jest dostępna we wtyczce Camera Raw. Trudno stawiać je więc w opozycji.
Powinno być raczej Photoshop czy Lightroom.
I tutaj już by się zgadzały wszystkie wskazówki udzielone powyżej.
Tak więc, o ile dobrze zrozumiałem :
Sama obróbka surowego RAWa- lepiej i wygodniej w LR a dopiero później ,o ile potrzebna jest dalsza obróbka to PS.
Same możliwości i jakość wynikowa jest taka sama (RAW) w LR i PS.
andrewpl napisał(a):
Tak więc, o ile dobrze zrozumiałem :
Sama obróbka surowego RAWa- lepiej i wygodniej w LR a dopiero później ,o ile potrzebna jest dalsza obróbka to PS.
Same możliwości i jakość wynikowa jest taka sama (RAW) w LR i PS.
Czy LR względem ACR lub odwrotnie , ma jakieś ograniczenia,możliwości, czy są technicznie takie same?
andrewpl napisał(a):
Czy LR względem ACR lub odwrotnie , ma jakieś ograniczenia,możliwości, czy są technicznie takie same?
ACR to "wtyczka/silnik" programu Photoshop.
Dlaczego piszesz o ACR, kiedy mowa o PS.