Podziel się wrażeniami!
Jak w temacie.....co lepsze ?
andrewpl napisał(a):
Dlaczego piszesz o ACR, kiedy mowa o PS.
Kupiłem sobie książkę Scotta Kelby" Fotografia cyfrowa,edycja zdjęć,wyd.6".
Znaczną część tej książki zajmuje obróbka plików raw, w adobe camera raw.
Czy są duże różnice w edycji plików raw w ACR i LR?
Nie chodzi mi o funkcje związane z katalogowaniem itd (LR), tylko o to,czy wiedza podana w książce na przykładzie ACR odnośnie samej poprawy rawów będzie łatwa do przełożenia na LR?
andrewpl napisał(a):
czy wiedza podana w książce na przykładzie ACR odnośnie samej poprawy rawów będzie łatwa do przełożenia na LR?
Czyli (chyba) będzie można się podpierać opisami z książki i da radę załapać i "przetworzyć"sobie techniki na LR.......?
W teorii, tak.
W praktyce - trudno mi powiedzieć.
Mam książkę Kelby'ego i skupia się on w dużej części na wykorzystaniu Bridge'a. To może być lekko wprowadzające w błąd w stosunku do tego co oferuje interfejs LR.
Ja zdecydowanie opowiem się za LR. Bardzo odpowiada mi interfejs, możliwość użycia histogramu do zmian parametrów, no i moduł odszumiający w wersji 4 działa bez porównania lepiej niż w ACR. Poza tym łatwość dodania/usunięcia winiety i wiele innych łatwych w użyciu narzędzi.
Żeby było jasne. Nie jestem sprzedawcą LR. Piszę o swoich odczuciach. Zalety programu o których mówię, dla innej osoby mogą być wadami. Pobierz sobie wersję próbną i sprawdź "organoleptycznie" czy przypadnie Ci do gustu (o ile jeszcze się nie zdecydowałeś:)
Padło na LR.
Tylko ciężko znaleźć jakiś samouczek do LR4...coś takiego dla początkujących...chociażby jak zacząć z tym programem, import fotek itp.....podstawy...
Na YouTube masz masę poradników.
Przy pierwszym uruchomieni LR robi krótki przewodnik, jak się nim posługiwać, np. jak importować zdjęcia, gdzie przeglądasz katalog, a gdzie obrabiasz, itd.