Podziel się wrażeniami!
chodzi mi o te biale kropki ,wiem matryca tez jes usyfiona ale chodzi mi o te kropki i czy jezeli sa to martwe piksele jest to podstawa reklamacji?
witam,
z takiej rozdzielczości to ja widzę białe kropki, które wyglądają jak gwiazdy.
Wstaw wycinek zdjęcia lub wrzuć pełne zdjęcie na jakiś zewnętrzny serwer np. imageshack.us
pozdrawiam,
kris
Ja tylko widzę, że masz brudną matrycę.
Należy ją przedmuchać a najlepiej wyczyścić lenspenem
kris napisał(a):
witam,
z takiej rozdzielczości to ja widzę białe kropki, które wyglądają jak gwiazdy.
Raczej nie. Ja miałem to samo spostrzeżenie po zdjęciach z tak długim czasem. Niech może ktoś wyjaśni na czym polega ten mankament.
Prawdopodobnie te punkty nie pojawiają się przy krótkich czasach. Moja trzysetka też tak ma.
hovany napisał(a):
Raczej nie. Ja miałem to samo spostrzeżenie po zdjęciach z tak długim czasem. Niech może ktoś wyjaśni na czym polega ten mankament.
Prawdopodobnie te punkty nie pojawiają się przy krótkich czasach. Moja trzysetka też tak ma.
Też coś takiego miałem, też przy zdj piorunów )
Mapowanie pikseli w a 300 dotyczy chyba wyświetlacza lcd.
-edit-
Może test? Zrób dwie lub więcej fotek z długim czasem naświetlania, Później porównaj te zdjęcia na monitoże. Jeśli białe kropki będą w tym samym miejscu -> martwe piksele, jeśli pojawią w innych miejscach -> gwiazdy
Ależ Panowie... Takie punkciki to zupełnie normalne zjawisko jest przy długich czasach naświetlania Przynajmniej w matrycach CCD (bo w CMOS to nie wiem). Wpływ na ich powstawanie ma wiele czynników ale chyba najważniejszym z nich jest po prostu nagrzewanie sie matrycy. Co prawda zimy na zawołanie nie da się uzyskać ale łatwo sprawdzić, że w niższych temperaturach ilość (a właściwie intensywność) tego zjawiska jest sporo mniejsza.
Zresztą gorąco polecam stronę z tekstem np. długi czas naświetlania matryca szumy itp.
Fotki robić, przyjemność czerpać, z przyrodą/ludźmi/sprzętem obcować!!! Problemów nie szukać...
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/doh.gif
Ktoś tu na forum już pisał o zachowaniu matrycy podczas długich czasów naświetlania...