Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich gorąco, choć tego gorąca trochę za dużo w ostatnich dniach, ale nie o tym tutaj.
Zacznijmy od tego, że zastanawiałem się nad wysłaniem "PW" do kris'a, bo jak dla mnie i chyba nie tylko dla mnie, jest on tutaj "guru" na tym forum, tycząc się fotografii portretowej. Uznałem jednak, że o wiele ciekawiej będzie założyć temat, w jakimś dogodnym do tej okazji dziale i zapytać się większego ogółu forumowiczów, co sądzą o fotografii portretowej, jak ją wykonują itp. Mam tylko szczerą nadzieje, że nie pomyliłem się z doborem działu
Do celu: Interesują mnie następujące rzeczy:
- W jakich formatach robicie portrety, JPG - RAW?
- Do fotografii portretowej używacie obiektywów stało/zmiennoogniskowych?
- Fotografujecie w "trybie portretowym", "trybie preselekcji przysłony (A)" czy w końcu w "trybie manualnym"?
- Jakie wybieracie miejsca i czas do fotografii portretowej w plenerze?
- Fotografujecie w kolorze i ewentualnie przerabiacie później zdjęcie na B&W czy raczej zmieniacie to od razu w aparacie?
- Jesteście za "upiększaniem" zdjęć portretowych w programach graficznych typu PSiak, Corel etc. czy raczej stawiacie na naturalność w wyglądzie modelki/modela
- Wprowadzacie obróbkę typu B&W + kolorowe oczy?
- Jaki obiektyw-y polecacie do fotografii portretowej?
- Macie jakieś sposoby na kadrowanie portretów?
Oczywiście byłbym niezmiernie wdzięczny gdyby jak najwięcej użytkowników zechciało zabrać głos w temacie. Temat ma formę tematu otwartego, każdy może dodać jakieś swoje pytanie. Mam nadzieje, że z czasem rozwijania się tego tematu, można będzie tutaj znaleźć wiele pomocnych wskazówek dotyczących fotografii portretowej, doboru sprzętu, obróbki itd.
Szczególnie zapraszam i liczę na pomocną dłoń naszych doświadczonych moderatorów, którzy, mam nadzieję, w miarę możliwości wesprą temat.
Chciałbym również aby w porozumieniu z moderatorami temat stał się tematem zbiorowym i by można było wstawiać tutaj zdjęcia z tematu fotografii portretowej z prośbą o pomoc w obróbce lub "wytknięciu" błędów. Jest to tylko i wyłącznie moja propozycja, do rozważenia przez moderatorów. Myślę, że fotografia portretowa jest bardzo popularną dziedziną fotografii i znajomość podstawowych zasad, jak również możliwość skonfrontowania swoich prac w większym gronie przyda się każdemu fotoamatorowi.
Pozdrawiam serdecznie, Tomasz.
tak chodzi oto.
Przykład:
Mówie modelce żeby się ruszała i cykam jej zdjecie. I chce żeby te jej ruchy zamrożone był a nie rozmyte na zdjeciu. Chodzi oto żeby modelka była była sobą.
a tak btw: jest inna możliwość niż lampa ?:)
Jestem początkujący także sorry za pytania, ale wiem że tu jest dużo osób którzy się znaja i początkującym pomagają a nie brzydko mówiąc "gnoją".
enter napisał(a):
a tak btw: jest inna możliwość niż lampa ?:)
Dziekuje za odpowiedzi. wiedziałem że można liczyć na ludzi tego forum.
Jak będę miał kiedyś czas to zjawie się na zlocie i postawie piwko wam.
Lampy możesz też używać z krótkimi czasami (mam tu na myśli lampę zewnętrzną) w trybie HSS, w którym możesz wykorzystać najkrótszy czas otwarcia migawki, ale który także ma poważne ograniczenia - możesz strzelać tylko "na wprost".
A piszę tę odpowiedź, bo też się chcę załapać na pyfko
Toxek napisał(a):
- Fotografujecie w "trybie portretowym", "trybie preselekcji przysłony (A)" czy w końcu w "trybie manualnym"?
- Fotografujecie w kolorze i ewentualnie przerabiacie później zdjęcie na B&W czy raczej zmieniacie to od razu w aparacie?
- Jesteście za "upiększaniem" zdjęć portretowych w programach graficznych typu PSiak, Corel etc. czy raczej stawiacie na naturalność w wyglądzie modelki/modela
Witam.
O fotografii mam małe pojęcie.
kiedy ustawiłam na zdjęcia portretowe, obraz miałam poruszony (czy to wina tego, ze było mało światła, gdyby było więcej, to inaczej by było ?)
A czy ustawiać na , A, S, M
Gosia10610 napisał(a):
kiedy ustawiłam na zdjęcia portretowe, obraz miałam poruszony (czy to wina tego, ze było mało światła, gdyby było więcej, to inaczej by było ?)
Gosia10610 napisał(a):
Gosia10610 napisał(a):
Witam.
O fotografii mam małe pojęcie.
A też się podzielę moimi 'tajemnicami'
RAW
Głównie stałoogniskowych, chociaż jak zajdzie potrzeba to czymkolwiek...
Prawie zawsze M (z przyzwyczajenia), czasami A (jeżeli scena posiada zmienne oświetlenie itp)
Nie ma dla mnie znaczenia miejsce (wszędzie mogę strzelać) - światło ma znaczenie.
kolor i dalej konwersja
naturalność, naturalność i jeszcze raz naturalność
w zależności od kompozycji. U mnie wołem roboczym jest Planar T* ZA (85mm)
hmm - podobnie jak z ekspozycją czyli jak najbardziej poprawnie a jak to jest to hmmm...
Obracam się w fotografii z 2 tyg. no ale przeczytało się już parę książek na temat strzelania fotek więc co nie co chyba nie wiem
RAW
Z tego co wiem i słyszałem to do portretowej najlepiej stałogniskowe typu uniwersalny 50mm, no ale minusem jest to że nie ma zooma , czyli nie przekręcisz pierścienia i Ci zbliży obrazu , trzeba podejść te pare kroków, zmiennoogniskowe też pozytywne do różnych sytuacji typu chcesz mieć cała osobę czy tylko twarz itp. no wtedy w sumie zmiennoogniskowe się przydaje, nie musisz podchodzić. W każdym bądź razie możesz strzelać foty na obiektywie w zestawie czyli stałka
W sumie to zawsze M robię żeby się uczyć na błędach od GO do Czasu Naświetlania, no ale zawsze na Trybie (A) można strzelić foty
Miejsca, wszędzie można, trzeba po prostu wykorzystać to co jest w plenerze od krzaków do innych ciekawych detali, co do czasu za wiele Ci nie powiem, ale rankiem i popołudniem łądne zdjęcia wychodzą
raczej kolor
naturalność, naturalność i jeszcze raz naturalność
tak jak przedmówcy mówili, PSiak itp. no jest po to żeby się pozbyć przykrych detali
Broń boże ! niech Cię ręka Boska broni
No w sumie nie używam innych obiektywów ze względu na koszty i na to czy będzie to moją pasją czy będę strzelać foty bo nie wiem co, no ale twierdzę iż obiektyw DT 50 mm f/1.8 SAM dobrze się spisze.
Portretówki czyli musisz się skupić na oczach, bo to one najbardziej przykuwają uwagę