Podziel się wrażeniami!
Dostałam lunetę i podłączyłam ją pod aparat adaptreem wszystko dziła jak nalezy tylko jest problem .Jak robię zdjecie to centrum jest ostre a wszystko do okoła rozmamzane .Mam pytanie jak się pozbyć tego rozmycia ???????
Na początek kilka pytań, dzięki którym może uda mi się pomóc.
W jaki sposób ustawiasz ostrość?
W którym punkcie kadru jest obiekt na który ustawiasz ostrość?
Czy pozostałe obszary, które są nieostre na zdjęciu są w tej samej odległości od aparatu co obiekt, na który ustawiasz ostrość?
Co to za luneta, adapter?
Message was edited by: piotruso
Wygląda to mniej więcej tak w moim wykonaniu :smileyeek:.
Witam więc używam adaptera T -Ring Minolta AF luneta jest dosyć spora próbóje ustawiać ostrość i na apracie i na lunecie nie wiem czy to dobrze . i to nic nie daje może dużo dłubie .Obszary są nie ruchome i są w tej samej odległości od aparatu .A jak robie zdjęcia ptaków gdzieś na wodzie to juz w ogóle masakra ptaka ładnie widać ,a cała reszta to klapa.;)
Message was edited by: -Nagata-
wyedytowano link do sklepu
Prawdopodobnie problem tkwi w kiepskiej jakości lunety, a dokładnie w słabo skorygowanej krzywiźnie pola. Więcej do poczytania o tej aberracji tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzywizna_pola
Obiektywy fotograficzne są specjalnie korygowane, aby obraz był ostry na całej płaszczyźnie matrycy. Już założenie zwykłej soczewki close-up na obiektyw, zaburza tę korekcję i w wyniku mam y obraz ostry w śrotku i rozmyty na brzegach. Lunety nie mają w/w korekcji, więc uzyskany obraz będzie jak na przykładowym zdjęciu - tym gorzej im gorszej jakości luneta. Użyteczny będzie tylko centralny fragment.
Czyli - jak napisał jakaspe45
EDIT.
Dodam jeszcze, że wspomniany t-ring jest zwykłą przejściówką, natomiast do digiscopingu używa się adapterów optycznych, konwerterów, które prwadopodobnie korygują powyższą wadę
Message was edited by: Tadeusz.O