Podziel się wrażeniami!
Witam.
Jak w Photoshopie cs6 ustawić dpi podczas kadrowania.
Klikam na ikonę kadrowania, na górze podaję proporcje np 10x15 ale nie ma tam opcji dpi.
Chcę zdjęcia wykadrować pod lab.
andrewpl napisał(a):
Klikam na ikonę kadrowania, na górze podaję proporcje np 10x15 ale nie ma tam opcji dpi.
Lajam napisał(a):
andrewpl napisał(a):
Może napisu DPI nie ma, ale chyba masz opcję pixel/inch.
Może i jest to jakiś sposób ale jest to ...p......nie
Nie mówię oczywiście o odpowiedzi ale sposobie.
Jak byłem wywołać na próbę kilka zdjęć to mi gość pokazał jak kadrować i miał na górze na pasku możliwość wpisania rozdzielczości i obok w kolejnym okienku dpi.......nie wiem jaka wersja PS ale coś starszego niż SC6......
W ŻADNYM Photoshopie nie ma czegoś takiego jak DPI, jest pixel per inch czyli PPI.
Proponuję Ci zwyczajnie wykadrować fotkę przy użyciu narzędzia zaznaczanie (klawisz "M") w proporcjach jakich tam chcesz (wpisujesz w opcji Syle - Fixed Ratio), a potem ustalić końcowy rozmiar wciskając Alt+Ctrl+I.
Przy czym ja nigdy nie zmniejszam zdjęć do wywołania.
Najważniejsze są proporcje. Tak samo jak nie gmeram nic przy ilości pixeli na cal.
andrewpl napisał(a):
Może i jest to jakiś sposób ale jest to ...p......nie
Nie mówię oczywiście o odpowiedzi ale sposobie.
Jak byłem wywołać na próbę kilka zdjęć to mi gość pokazał jak kadrować i miał na górze na pasku możliwość wpisania rozdzielczości i obok w kolejnym okienku dpi.......nie wiem jaka wersja PS ale coś starszego niż SC6......