Podziel się wrażeniami!
Taka moja mała inicjatywa. Nie wiadomo czy się przyjmie, jeśli nie proszę Moderatorów o usunięcie.
W związku ze zbliżającymi się wakacjami wiele osób wyjedzie na wymarzone wczasy. Dlatego utworzyłem ten wątek, aby osoby bardziej doświadczone w fotografii przekazały wiedzę nowym użytkownikom lustrzanek - takim jak ja
Wiele osób zastanawia się jak zrobić dobre zdjęcia krajobrazu w górach, jak wykonywać zdjęcia nad morzem czy jeziorami, albo jak nie przepalić zdjęcia podczas fotografii zachodu słońca.
Jeśli możecie, niech każdy podzieli się swoimi doświadczeniami - które pomogą przywieść z wyjazdu wymarzone zdjęcia.
Rozpoczynając:
Fotografowanie zachodu słońca - aby zwiększyć ostrość zdjęcia oraz podkreślić czerwone barwy nieba wybierz w aparacie tryb A (preselekcja przysłony), ustaw ją na ok.8-11, następnie naciśnij przycisk Fn>Strefa twórcza>5x w dół - Sunset (zachód słońca)
Podczas kompozycji ujęcia postaraj się wycelować aparatem powyżej tarczy słonecznej, wciśnij do połowy spust migawki i nie puszczając go ponownie skadruj ujęcie z tarczą słoneczną - pozwoli to zachować wyliczone ustawienia i uniknąć nadmiernego wpływu słońca na zdjęcia
A tu akurat sprawa jest prosta - załatwi to filtr połówkowy szary
P.S. zmniejszaj zdjęcia do forumowych wymiarów (800px na dłuższy bok) bo niefajnie się ogląda
TMiN napisał(a):
ludzie jakie tryby tematyczne.... Jeśli tego nie robi się bo po co się męczyć to lustrzanka traci sens w naszych rękach.
owszem korzystałem dwa razy.... pierwszy i ostatni
co do początkujących to masz rację , na początek daje im to szanse uratowania ujęcia aczkolwiek tak naprawdę nie mają większego wpływu na fotkę poza kadrem. Istnieje też ew. możliwość przyzwyczajenia się to takiego wykorzystania aparatu a to już jest groźne dla dalszego rozwoju.....
TMiN napisał(a):
Istnieje też ew. możliwość przyzwyczajenia się to takiego wykorzystania aparatu a to już jest groźne dla dalszego rozwoju.....
No to wdam się z tobą w polemikę.......
Ja zakładam że skoro kolega się zarejestrował na forum fotograficznym to oczekuje od samego siebie coś więcej niż ustawienie trybu Auto w aparacie. Typowy zjadacz chleba który kupił lustro, bo sąsiad takie ma, a on nie może być gorszy raczej się tu nie pojawi. HA !!! SZACH MAT !!!
Pozdrawiam .... oczywiście potraktuj mojego posta z przymrużeniem oka
Panowie, spokojnie. Gdybym wiedział, że wywołam taką dyskusję na forum tym tematem to bym go wcale nie zakładał.
Od siebie dodam, że tryby tematyczne wykorzystałem kilka razy zaraz po zakupie lustrzanki, ale po rejestracji na forum i małym "dokształceniu się" przez książki oraz filmy na www.lustrzanka.sony.pl postanowiłem korzystać z trybów pół-automatycznych (najczęściej preselekcja przysłony-wygodne operowanie głębią ostrości).
Ale odbiegając troszkę od tematu:
czy znacie jakieś książki, poradniki o fotografowaniu? Czytałem już serie Kelby`ego, ale przydałoby się coś więcej, żeby zabić czas w wakacje ;].
Myślałem też o kursie Akademii Sonego - ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane?
Quartz napisał(a):
Ale odbiegając troszkę od tematu:
czy znacie jakieś książki, poradniki o fotografowaniu? Czytałem już serie Kelby`ego, ale przydałoby się coś więcej, żeby zabić czas w wakacje ;].
Taka refleksja mnie naszła... Współczesne księgarnie oferują takie mnóstwo literatury:
że trudno się w tym połapać. (Przypomina się wierszyk: "Osiołkowi w żłoby dano...") - chyba sam miałbym trudności, co wybrać - sensownie, do naukiLajam napisał(a):
Dość ciekawe pozycje wydawnictwa Helion:
http://helion.pl/katalog/fotografia_cyf ... 0,0,0.html
TMiN napisał(a):
No to wdam się z tobą w polemikę.......
Ja zakładam że skoro kolega się zarejestrował na forum fotograficznym to oczekuje od samego siebie coś więcej niż ustawienie trybu Auto w aparacie. Typowy zjadacz chleba który kupił lustro, bo sąsiad takie ma, a on nie może być gorszy raczej się tu nie pojawi. HA !!! SZACH MAT !!!
Pozdrawiam .... oczywiście potraktuj mojego posta z przymrużeniem oka
bartkula napisał(a):
To ja może zadam moje pytanie tutaj. Co zrobić, jak mamy jasne tło (np oświetlony słońcem jakiś budynek) a na pierwszym planie drzewo, które jest już poza zasięgiem słońca? Gdy pomiar światła ustawię na tło, to drzewo jest za ciemne, a jak ustawie na drzewo to budynek za jaskrawy... Próbowałem zmienić parametry pomiaru światła ale nie bardzo mi to wychodziło.
Lajam napisał(a):
LICZY SIĘ TYLKO MANUAL!!