anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony A55 i IR 950nm

SackOzio
Nowicjusz

Sony A55 i IR 950nm

Jak w temacie aparat sony A55 i filtr Ir 950nm jakimi ustawieniami robić zdjęcia porada dla totalnego laika.
Z góry dziękuję za odpowiedz.

4 ODPOW. 4
profile.country.pl_PL.title
jalu_63
Poszukiwacz

SackOzio napisał(a):

Jak w temacie aparat sony A55 i filtr Ir 950nm jakimi ustawieniami robić zdjęcia porada dla totalnego laika.
Z góry dziękuję za odpowiedz.

filtr ten odcina dość skutecznie światło widzialne, mam doświadczenie przy alfie 900, powinno być podobnie aczkolwiek nie zaskoczą mnie różnice, które mogą być spowodowane w różnicach między matrycami i filtrami IR UV CUT, które są zamontowane przed matrycą.
musisz poeksperymentować, będą to duże czasy naświetlania, pełna dziura i ok minuty.

Ciekaw jestem jak działa natomiast system kompensancji, czyli czy coś widzisz w wizjerze.

SackOzio
Nowicjusz

No tak nie widać nic! ale to nie problem widać diode z pilota przy naswietlaniu ok 10sek czekam na mocne słońce ale nie wiem jakich ustawień użyć? (pomijam ostrość)

profile.country.pl_PL.title
jalu_63
Poszukiwacz

SackOzio napisał(a):

No tak nie widać nic! ale to nie problem widać diode z pilota przy naswietlaniu ok 10sek czekam na mocne słońce ale nie wiem jakich ustawień użyć? (pomijam ostrość)

pełne słońce pomaga, to fakt,
ostatnio bawię się alfą a300 pozbawioną filtra UV IR CUT (czyli filtra dolnoprzepustowego)
zdjęcia robi się z ręki na czasach i przysłonach o jakieś 5EV niższych niż światło zastane
w moim albumie na drugiej karcie zdjęcia nr 18, 19, 20 zostały zrobione z użyciem filtra 680 nm
jak nie otwierając ich najedziesz kursorem na miniaturki wyświetlą Ci się parametry EXIF i zobaczysz parametry ekspozycji.
W przypadku Twojego filtra musisz dłużej naświetlić o jakieś 30-50% według mojego doświadczenia

link do mojego albumu:
viewtopic.php?f=192&t=6453&st=0&sk=t&sd=a&start=20

edit
jeszcze jedno
popularniejszym filtrem jest filtr 720 nm, mozna nim robić "zdjęcia kolorowe"
przy odcinaniu na poziomie Twojego filtra raczej pozostaje fotografia BW

SackOzio
Nowicjusz

Dzięki! odwiedziłem galerie zdjęcia ir wypasione. Czekam na pełne słońce i cykne coś dam znać jak coś wyjdzie. jeszcze raz dzięki pozdrawiam.