anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

ustawienie aparatu

RatiNa
Początkujący

ustawienie aparatu

mam problem z moja lustrzanka a330, mam ja dopiero od 5m-cy wiec cały czas sie ucze ja obsługiwać, to jest moja pierwsza przygoda z lustrzanką. mam do niej obiektyw 18-55.
Problem dotyczy robienia zdjęc w plenerze, mianowicie jesli jest ladna pogoda (czyli swieci słońce) i jestem gdzies na otwartej przestrzeni czy np na polu to robienie zdjec poruszajacym sie obiektom nie stanowi dla mnie zadnego problemu.. ale jesli jestem w lesie, albo jesli na 'polu' jest pogoda pochmurna no to wykonywanie zdjec najczesciej zwierzetom czyli pies, kot, kon stanowi dla mnie problem. Szczegolnie w lesie, bo jesli robie zdjecia w programie S to albo sa to ciemne zdjecia, albo sa to jasne rozmazane. ISO przewaznie mam ustawione na auto. A odrazu mowie ze chce robic zdjecia bez uzywania lampy blyskowej. Da sie cos z tym zrobic?

2 ODPOW. 2
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

RatiNa napisał(a):

mam problem z moja lustrzanka a330, mam ja dopiero od 5m-cy wiec cały czas sie ucze ja obsługiwać, to jest moja pierwsza przygoda z lustrzanką. mam do niej obiektyw 18-55.
Problem dotyczy robienia zdjęc w plenerze A odrazu mowie ze chce robic zdjecia bez uzywania lampy blyskowej. Da sie cos z tym zrobic?

Widzisz, zdjęcie jest możliwe do zarejestrowania dzięki światłu. Gdy robisz zdjęcia w pogodny dzień to jest dużo światła więc i czas, i przysłona, i czułość mogą być ustawione optymalnie. Natomiast w pochmurny dzień jest dużo mniej światła podobnie w lesie gdzie drzewa, krzewy dodatkowo ograniczają dostęp światła. Jest go dużo mniej. A do poprawnej ekspozycji (no dobrze, nie ma poprawnej ekspozycji, do ekspozycji jaką Ty uznasz za właściwą) należy dostarczyć do matrycy tyle samo (lub podobną) ilość światła co w pierwszym przypadku. A więc automatycznie zwiększy się otwór przysłony ale ponieważ Twój obiektyw do najjaśniejszych nie należy to automatycznie zwiększy się czułość matrycy. Ale w trybie Auto ISO czułość zwiększy się tylko do 400 ISO. Więc i tego będzie za mało. I masz efekt taki jak piszesz - niedoświetlone (za ciemne) zdjęcia. Aby skompensować niedoświetlenie musisz wydłużyć czas i efekt drugi - zdjęcie poruszone czy to przez nieutrzymanie aparatu czy to przez poruszający się obiekt.
A więc w Twoim przypadku musisz zrezygnować z używania opcji Auto ISO i ustawić czułość na ISO 800 (lub może i więcej w zależności od Twoich oczekiwań co do obrazu końcowego, umiejętności posługiwania się programami do obróbki zdjęć itp.) albo kupić jaśniejszy obiektyw, albo przeprosić się z lampą błyskową. Możesz też próbować delikatnego niedoświetlenia podczas naświetlania i wyciągania obrazu podczas wywoływania RAW. Poćwicz też panoramowanie (czyli robienie zdjęcia obiektowi poruszającemu się w stosunku do Ciebie z lewej strony na prawą lub odwrotnie czyli przed Tobą) - fotografowanie podczas śledzenia poruszającego się obiektu.

RatiNa
Początkujący

Dziękuję za odpowiedź, wkońcu jakas normalna osoba sie wypowiedziała na ten temat, bo ludzie juz tak kombinowali że głowa mała. Dziękuje