anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Z którego PHOTOSHOP\a korzystacie?Który polecacie?

profile.country.pl_PL.title
Sonula
Początkujący

Z którego PHOTOSHOP\a korzystacie?Który polecacie?

Witam wszystkich!
Mam pytanie, który program Photoshop jest wg was najbardziej opłacanym zakupem? Mam na myśli amatorską obróbkę zdjęć, ale nic na myśli dostawiania języków do twarzy, czy jakiś ramek. Chodzi mi o program, którym będę mogła poprawić jakość wykonanych zdjęć. Chciałabym, aby taki program obsługiwał RAW. Obecnie poznałam opinie o Photoshop CS3 i Photoshop Elements 7 czy 9. Czy mogę prosić o radę?

10 ODPOW. 10
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

amatorsko elements 9 w 100% powinien starczyć

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Wtyczka Camera RAW w przypadku używania z Elementsem jest dość zubożona w stosunku do pełnej wersji, ale dla kogoś kto zaczyna nie powinno to mieć znaczenia bo okrojone funkcje są raczej dla mocno zaawansowanych.

Generalnie polecam Elementsa, prosty a co najważniejsze skuteczny, jeżeli ktoś nie ma zamiaru kreować nowej rzeczywistości to "bajery" z CS3 i wyższych nie są mu potrzebne.

Sonula
Początkujący

Dziękuję serdecznie za podpowiedź. Czyli mogę kupować bez żadnych wątpliwości?

tompacan
Nowicjusz

Sonula napisał(a):

Dziękuję serdecznie za podpowiedź. Czyli mogę kupować bez żadnych wątpliwości?

Oczywiście, sam używam Elementsa ale wersji 5.0 (czyli prehistoria), ale gdy sie pozna ten programik na prawdę da sie w nim "czarować".

Sonula
Początkujący

Mam jeszcze jedno pytanie, ktoś podpowiedział jeszcze Photoshop Lightroom a dokładnie 3 FV BOX, który lepszy Elements czy Lightroom?

tompacan
Nowicjusz

Sonula napisał(a):

Mam jeszcze jedno pytanie, ktoś podpowiedział jeszcze Photoshop Lightroom a dokładnie 3 FV BOX, który lepszy Elements czy Lightroom?

LR to dość zaawansowane narzędzie, jego zaletą jest możliwość masowej obróbki RAWów, raczej ciężko bezpośrednio porównywać to z Elementsem.

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

tompac napisał(a):

Wtyczka Camera RAW w przypadku używania z Elementsem jest dość zubożona

nowy elements się mocno ostatnio rozwinął nawet dali content aware z cs5 ;)

generalnie co do wyboru jaki program adobe to ja nie rozumiem problemu zarówno elements cs5 czy lightrooma można ściągnąć w wersji próbnej pobawić się zobaczyć który program najbardziej Ci pasuje i ten konkretny kupić ;)

Sonula
Początkujący

Dziś otrzymałam Photoshop CS 8.0 wraz z ImageReady. Bedę testować, ale zanim, to mam pierwsze pytanie, czy powiecie mi jaka jest różnica miedzy ImageReady a CS? Strasznie to skomplikowane.
A jeśli chodzi o elements to mnie przekonaliście i chyba skupie się na nim.

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Lightroom bardzo dobrze sprawdza się w roli managera kolekcji zdjęć,lecz jeśli mamy wydać 1200zł,moim zdaniem lepszym wyborem jest Capture One.Ten program to standard w PRO fotografii i kosztuje tyle co Lr3.
Dodatkowo oferuje bardzo ciekawą funkcję,która w produktach Adobe jest zablokowana,mianowicie istnieje możliwość przydzielenia profilu ICC (odpowiedzi impulsowej matrycy) do RAWa .Innymi słowy plik RAW utworzony za pomocą np.A280,można "wywołać"tak jak gdyby był zrobiony Canonem D7D,czy nawet aparatem Mamiya DM33.Dodam tylko że efekt jest piorunujący.Korzystając na co dzień z A700,mam do niego na stałe przypisany profil z ścianki Leafa Aptus II,i nie tęsknię za profilem Sony.
30 dniową wersję trial można pobrać ze strony producenta.