anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

37w5500 a 40w5500- współczynnik kontastu?

jacorro-----
Początkujący

37w5500 a 40w5500- współczynnik kontastu?

Witam.
Stoję przed wyborem 37w5500 lub 40w5500. Kasa nie ma znaczenia, ale interesuje mnie współczynnik kontrastu. Jak ma się 100000:1 w 40 do 50000:1 w 37? Czy są duże różnice w jakości obrazu? Jaki to ma wpływ na oglądanie?
I co najwazniejsze dlaczego Sony w 32w5500 ma 80000:1 a w większym telewizorze "tylko" 50000:1? Czy to celowy zabieg mający na celu zwrócenie uwagi na modele 32 i 40'? Logicznym by było zwiększanie kontrastu wraz ze zwiększaniem wielkości ekranu, lecz tu jest inaczej.
Z góry dziękuję za poważne odpowiedzi.

5 ODPOW. 5
scarface-----
Początkujący

Ciekawy jest przykład, który podajesz. Wszedłem na stronę Sony i rzeczywiście model 32 ma kontrast większy niż 37. Natomiast od 40 do 52 wszystkie po 100000:1. Nie mam pojęcia z czego to wynika. Pierwszą myślą (ale będzie to spekulacja), która przyszła mi do głowy to użycie modelu innych matryc w 37 calowym W5500. Zdaje się, że kiedyś był już wątek w którym tego typu sugestia padła. Jeśli znajdę gdzieś info na ten temat (choćby na avforums) to podzielę się tą informacją.

3432-----
Początkujący

ja też gdzieś widziałem wiadomość o stosowaniu różnych matryc.
Muszę przyznać, że pierwszy raz ktoś bardziej przejmuje się współczynnikiem kontrastu niż ceną. Ja na to bym ogólnie nie patrzył choć logiczne mi się wydaje, że większe telewizory powinien mieć lepszy kontrast bo więcej na nim widać choć w sklepie nie zauważyłem żeby te 37 były gorsze. Ja jakbym miał kaskę na wydanie to raczej brałbym te 40 cali albo i więcej ;).
Co do tego kontrastu w 32" to Ty pierwszy zwróciłeś mi na to uwagę :)

larue82
Początkujący

Było tak w poprzednich modelach np. w4000 inne matryce od 40 cali i inne poniżej, także nie zdziwiłbym się jeżeli byłoby tutaj tak samo.
ślimak ale czemu nie patrzył? Pójść do sklepu i właśnie porównać, czy nie lepiej jednak dopłacić do większego.

oldguest
Początkujący

Na pewno lepiej wziąć 40 cali. Lepszy kontrast, mniejsze zużycie prądu i większa matryca. Same plusy.

3432-----
Początkujący

Rzeczywiście 40 ma mniejsze zużycie. Z kartki wynika, że 10W może i nie dużo ale biorąc pod uwagę, że jest większy no to już się robi fajnie. I prawdę mówiąc teraz nie ma już się nad czym zastanawiać patrząc na ceny, różnicy nie ma prawie wcale więc tylko 40" (lub więcej ;) )
Czemu bym się za bardzo nie patrzył na kontrast ponieważ nie jest to, moim zdaniem, najważniejsza wielkość, która odwzorowuję jakość telewizora. Zawsze dany producent może napisać, że ma np. 1 mil kontrastu i 1200 Hz i po jakimś przeliczeniu tyle mu wyjdzie.