anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ogromny problem z kolorami/color banding [KDL-40WE660]

profile.country.PL.title
DudeX_PL
Nowicjusz

Ogromny problem z kolorami/color banding [KDL-40WE660]

Witam serdecznie!

Problem który chciałbym tu przedłożyć jest dla mnie niedorzecznie poważny. Dlaczego niedorzecznie?

Dlatego, że nie spodziewałem sie, że przy tej klasie TV coś takiego w ogóle może wystąpić. Owszem, nie jest to sprzęt high-end (ani nawet middle-end na dobrą sprawę), ale mówiąc szczerze, jestem przerażony ilością artefaktów na ekranie.
W wielkim skrócie wygląda to tak, jakby matryca kompletnie nie radziła sobie z przejściami między kolorami. O ile czysta czerń jest naprawdę przystępna i nie mogę powiedzieć o niej ani jednego złego słowa, to przejścia w granicy granat-fiolet-czerń są okropne. W praktyce podczas oglądania "ciemnych" seriali, ~70% ekranu jest ostre jak brzytwa i piękne wizualnie, a ~30% wygląda jak kalka z sygnału... 144p. Góra 240p.

Przejścia tonalne są OKROPNE, kompletnie uniemożliwiają oglądanie, odwracają uwagę swą pikselozą.

TV testowałem sygnałem 1080p z PC (dwa różne kable HDMI), wbudowanym YouTube, wbudowanym Netflixem (skąd pochodzi załączane przeze mnie zdjęcie).

Z miejsca mówię - testowałem pierdyliard możliwych kombinacji w opcjach obrazu tv, ustawienia fabryczne. Z tego co czytałem, Netflix podaje sygnał FHD (a podobno nawet FHD HDR) także trudno mi o lepszy wzorzec. Z telewizją dvb-t ze źródła zewnętrznego jest tak samo.

Dla jasności - telewizor jest w moim posiadaniu od... czwartku. Jak myślicie, łapie się to pod jakąś naprawę? Z mojej strony naprawdę nie wiem, co może odpowiadać za tak tragiczne odwzorowywanie kolorów. IMG_9035e.jpg

Pozdrawiam serdecznie!

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

Cześć,

Sugerujemy konsultacje z naszym wsparciem technicznym - im najłatwiej będzie zdiagnozować problem i przedstawić możliwe ścieżki rozwiązania go. Kontakt: 

poprzez formularz na stronie: https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email, telefonicznie dzwoniąc pod numer tel. 22 3060694 lub e-mailowo: customersupport.pl@eu.sony.com.

profile.country.PL.title
AlekOlek
Poszukiwacz

Dokladnie mam ten sam problem 

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@AlekOlek i @DudeX_PL zgłosiłem Wasz problem do supportu - oto odpowiedź:

Najkorzystniejszym rozwiązaniem będzie usługa door to door. W tym przypadku konieczne będzie wykonanie rejestracji naprawy online.
W ciągu 24 godzin skontaktuje się przedstawiciel serwisu, który przekaże dalsze wskazówki dotyczące naprawy urządzenia.
Poniżej przesyłam link umożliwiający dokonanie wspomnianej wyżej rejestracji naprawy online:
Proszę wejść na stronę http://services.sony.pl/supportmvc/pl/Repair/BookRepairForm.
Proszę wpisać model produktu w pole wyszukiwania (np.: KDL-32EX720), wybrać "Wyszukaj" i postępować krok po kroku zgodnie z komunikatami na ekranie.
Na koniec rejestracji pojawi się okno z informacją: Dziękujemy za dokonanie rejestracji. Serwis skontaktuje się w ciągu 24 godzin w celu ustalenia szczegółów dotyczących naprawy, a poniżej będzie znajdował się dokument do wydrukowania. Jeśli nie ma takiej możliwości, proszę go tylko otworzyć poprzez naciśnięcie "Drukuj" i spisanie kodu naprawy, a także danych kontaktowych do serwisu.

Pozdrawiam