- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Problem z odtwarzaczem multimediów KDL-49WD757
WItam,
od zakupu telewizora Sony Bravia KDL-49WD757 zmagam się z problemem podczas odtwarzania filmów .Sytuacja wygląda następująco, na swoim komputerze stworzyłem dysk na którym znajdują się filmy. Folder jest udostępniony i widoczny w sieci. Dalej ,gdy na telewizorze który jest podpięty do sieci i widoczny, wchodzę w HOME/Multimedia/Wideo to odpalają się serwery , które są dostępne w sieci i do tego momentu jest wszystko OK. Problem zaczyna się po wejściu na dany Dysk sieciowy. Bardzo często dzieje się tak ,że telewizor się po prosu zwiesza i nie da się nic zrobic , jedynym rozwiązaniem aby go wyłączyć to odłączenie go od zasilania. Jeżeli uda się już dostać do danego folderu to pojawia się kolejny problem a mianowicie po odpaleniu danego filmu dzieją sie 2 rzeczy.
1. Film się nie odpala , a telewizor się zwiesza.
2. Wyskakuje okno z informacją o tym że ładowanie filmu 50% prosze czekać i tak można czekać w nieskończoność a film i tak się nie włączy...
Proszę o pomoc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za wiadomość. Czy szukałeś już odpowiedzi w dziale Pomoc? Polecamy również upewnić się czy na naszym forum podobny problem nie był wcześniej poruszany.
Pozdrawiamy
Zespół Sony
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
WItam,
przeszukując dział pomocy nie natknąłem się na ten konkretny problem, owszem były podobne tematy ale dotyczyły zazwyczaj braku płynnego odtwarzania poprzez sieć bezprzewodową lub problem z odtwarzaniem filmów z np pendriv'ów lub dysków przenośnych , ale żaden z nich nie rozwiązał mojego problemu.
Dodam tylko , że problem występuje od początku.
Pozdrawiam,
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj Hermesiatko,
Po skonsultowaniu z działem technicznym, zalecamy wykonanie przywrócenia ustawień fabrycznych telewizora oraz ponowną konfigurację serwera. Dodatkowo przekazujemy listy obsługiwanych przez telewizor formatów, ponieważ na dysku mogą znajdować się pliki powodujące problem z komunikacją (strona 20):
https://www.sony.pl/electronics/support/res/manuals/4586/45866854M.pdf
Pozdrawiam,
Agnieszka_J
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Zapoznałem się z instrukcją i wykonałem wszystkie niezbędne kroki zalecane przez instrukcję. Przywróciłem również telewizor do ustawień fabrycznych, lecz problem nadal występuje.
Jako ciekawostkę dodam że Film o podanej specyfikacji odtwarza się bez problemu :
Natomiast film o TEJ specyfikacji się nie odtwarza :
Różnica jest tylko w wielkości pliku . Plik o większym rozmiarze odtwarza się bez problemu natomiast ten o ok 100 MB mniejszy nie .
Proszę o pomoc,
Pozdrawiam
Hermes
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Telewizory Sony mają niestety niestabilne oprogramowanie. Nie wiem czy wszystkie modele, ale z tego co widzę po różnych tematach w sieci mogę stwierdzić, że zdecydowanie większość TV od Sony cierpi na jeden i ten sam problem. Sam posiadam model KDL-40RD450 i o ile z jakości wyświetlanego obrazu jestem zadowolony to z domowego centrum multimedialnego już nie. Posiadam dysk twardy firmy SEAGATE (kupiony w tym roku tak samo jak telewizor) na którym mam zgromadzonych kilkadziesiąt filmów. Oprócz tego u mnie w domu gości jeszcze kilka pendrive'ów również z filmami. I o ile na TV LG w pokoju mojego taty wszystko śmiga i jeszcze nigdy nie zdarzyło się aby ten TV czegoś nie odtworzył (a ma on już ponad 4 lata) tak u mnie w pokoju na moim Sony same problemy z odtwarzaniem filmów. Zdarza się też, że Sony na siłę odtworzy wybrany film a po kilku sekundach przeskoczy do następnego lub wywali komunikat "Odtwarzanie niemożliwe" a w najgorszym przypadku i u mnie (jak u autora tematu) zawiesi TV. Z tego też powodu zmuszony jestem załączać PS4 i z poziomu konsoli oglądać filmy bo tylko w ten sposób wszystko działa jak należy. Podsumowując: Jest to mój pierwszy TV od Sony w życiu i nie wiem czy już raczej nie ostatni bo o ile jakość obrazu jest dla mnie super tak na obsłudze dysków przenośnych zawiodłem się bo jest ona fatalna. A staruszek już LG łyka wszystko jeśli chodzi o filmy. A tutaj TV z 2016 roku i taki cyrk.