- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Problem z wbudowanymi napisami KD-49XE7096
Witam w moim KD-49XE7096 podczas odtwarzania filmów z wbudowanymi napisami występuje problem, taki że napisy są całkowicie rozjechane z filmem. Za każdym razem inaczej. Początkowo próbowałem puszczać filmy poprzez DLNA i myślałem, że w tym tkwi problem, ale podłączając dysk do USB problem jest taki sam.
Spotkał się ktoś z was z podobną sytuacją?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj, @Mate7777
W odpowiedzi na nasze zapytanie w Twojej sprawie, Sony Support podał nam taką informację:
---
Wskazany model telewizora nie wspiera napisów zewnętrznych (zupełnie), więc nie jesteśmy w stanie pomóc klientowi. Nie ma znaczenia, czy napisy do telewizora są podawane przez DLNA, czy przez USB.
---
Przykro mi, że nie możemy doradzić nic innego,
pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka_J
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
tak tylko, że mowa o napisach wbudowanych (zapisanych w pliku z filmem). Takiej możliwośći ten telewizor też nie posiada? Nadmienie że napisy się pojawiają tylko w złym momencie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
TV nie ma żadnego wpływu na napisy wbudowane. Najprawdopodobniej zostały one nieprawidłowo wgrane do filmu.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Dziękuję za odpowiedź,
Być może nie wyraziłem się jasno:
napisy można włączać i wyłączać na tv za pomocą pilota. (na pc przesuwać do przodu-do tyłu). Nie są one "na sztywno" zgrane z filmem. Lecz znajdują się w jednym pliku. Reasumując na pc napisy działają i są zsynchronizowane, a na TV idzie je włączyć wyłączyć, jednak nie są zsynchronizowane - jak by się zacinają...
Pytanie czy napewno telewizor nie obsługuje tego typu napisów? Jeżeli faktycznie tak jest to nie mam wiecej pytań...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki TV działającemu na Androidzie możesz sobie zainstalować playera obsługującego dostosowywanie napisów (VLC, Kodi, itd.). Cały czas nie wyrażasz się precyzyjnie - nie wspomniałeś w jakim formacie są problematyczne napisy, a samych formatów napisów jest pewno kilkanaście... Sugeruję wykorzystywać napisy w formacie .srt
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
@TomTheMenace KD-49XE7096nie posiada Android.
@Mate7777 zgosiłem ponownie Twój problem do supportu Sony - to ich odpowiedź:
Napisy, które nie są na "sztywno" zgrane z filmem (czyli nie są zintegrowane z filmem) nie są obsługiwane przez telewizor.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@djrychu dzięki za zaangażowanie,
Przez "Na sztywno" rozumiem to, że są połączone z obrazem - tak samo jak napisy końcowe, Czyli np nie da się ich wyłączyć/włączyć. I wiadomo że odpalając taki plik w TV, jeżeli format video bd obsługiwany to będą i napisy.
Ja natomiast mam plik *.mp4 (rozdzielczość 1080p) i wnim są zawarte napisy jako osobny strumień, który można wł/wył.
Jeżeli support Sony mówi, że tego typu napisy są obsługiwane to mój telewizor ma z tym problem.
Dziś spróbuje poszukać i puścić kilka innych filmów z tego typu napisami m.in z mniejsza rozdzielczościa i dam znąć czy problem jest taki sam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
MP4 to nie jest do końca pojedynczy plik. To kontener, zapewne dlatego TV ma problem z obsługą timeline napisów.
Pozdrowienia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@djrychu - Racja! Mój błąd. Nie ma androida w xe7096.
Co do napisów, to warto sprawdzić, czy w TV nie można wybrać źródła napisów - wtedy wystarczy przy odtwarzanym pliku wideo umieścić osobny z napisami, wybrać go i nie przejmować się rozjeżdżaniem tekstu w mp4.