- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam,
Posiadam telewizor Sony KDL 46-EX650, kino domowe BDV-N590 oraz PlayStation 3 Slim. Jak to wszystko połączyć, żeby współgrało ze sobą jak najlepiej? Czy kabel optyczny jest lepsze do odtwarzania dźwięku niż kabel HDMI?
Dodam, że w tej chwili połączenie wygląda tak: kino podłączone jest do TV kablem HDMI (wyjście-wejście HDMI ARC) a playstation podłączone jest do kina, również kablem HDMI.
Pozdrawiam i czekam na odp.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Zaakceptowane rozwiązania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Siema!
Telewizor + Konsola kablem HDMI. Zależy czy Kino domowe podpinasz pod TV czy do Konsoli. W ustawieniach konsoli wybierasz czy dźwięk ma iść przez HDMI czy nie. Jeżeli nie to kino wpinasz do konsoli i odpowiednio konfigurujesz wyjscie dźwięku w konsoli.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No dobra. A czy podłączyć PlayStation3 do kina kablem optycznym (oprócz HDMI)? Zmieni to nadawany dźwięk? Bo zauważyłem że przy samym HDMI dźwięk jest 2.0.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
HDMI to najlepszy dźwięk. Po optyku masz dźwięk zwykły a nie HD. W konsoli ustawiłeś dobrze wszystko? Tam masz do wyboru co ma iść.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Próbuj sprawdzaj co będzie wg Ciebie grało najlepiej. Ja bym podpiął tak jak napisałem HDMI do TV, a z konsoli optykiem do kina.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
GmeruHD napisali:
HDMI to najlepszy dźwięk. Po optyku masz dźwięk zwykły a nie HD.
Mógłbyś rozwinąć?
Aż dziś puściłem dźwięk do kina po HDMI...Nie czuję zupełnie różnicy podczas oglądania płyt BR między tym co mam HDMI, a optycznym. Ważne, żeby w PS3 ustawić odpowiednio jakie formaty mają być na wyjściu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie wiem co dokładnie GmeruHD miał na myśli, ale w różnych systemach różnie to wygląda. Np. ja gdy chciałbym podpiąć swój napęd SACD do amplitunera cyfrowo, to musiałbym tego dokonać właśnie przez łączę HDMI; toslinkiem w ogóle dźwięku nie uzyskam (dla SACD; dla CD już tak).
Tylko tak jak zastrzegłem - ja mam system innej firmy i jednak trochę inną sytuację z urządzeniami
Co do samego podłączenia, to czysto hipotetycznie. Podpinacie konsolę do telewizora (HDMI) dla obrazu, oraz do amplitunera (toslink) dla dźwięku?
Pytam ze zdziwieniem, ponieważ i tak wszystkie trzy urządzenia trzeba włączyć, a jeszcze przełączać pomiędzy wejściami. Nie lepiej konsolę do amplitunera (HDMI) i mieć wszystko na jednym łączu i jednym wejściu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dlaczego bym podłączył HDMI do TV i drugim kablem dźwięk do kina? Dlatego, że im więcej urządzeń jest w linii tym większy będzie input lag.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Aaa widzisz - nie brałem pod uwagę, że takowy może wystapić.
Ale ja "nie-growy" jestem, więc można mi wybaczyć
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Człowiek uczy się całe zycie Pozdrawiam