Podziel się wrażeniami!
witam
od paru dni jestem posiadaczem a300 i od razu mam pytanie (a w sumie dwa)
1. czy przy najwiekszym zblizeniu (ta czesc ktora wyjezdza z obiektywu, przepraszam za taki opis, ale jestem laikiem) dotykajac wlasnie tej czesci, wyczuwacie, ze mozna nia poruszyc lekko w gore i w dol?
2 czy jasna smuga na wyswietlaczu to martwe piksele?
PS no to moze jeszcze jedno, czy w standardowym obiektywie z tego modelu, mozna zalozyc filtr polaryzacyjny? czy to ma sens? gdzies wyczytalem, ze tak mozna zrobic tylko w obiektywach tyloogniskowych i jeszcze jakis...
z gory dziekuje za pomoc i przepraszam za dyletanctwo
Moge odpowiedziec na jedno pytanie tak mozesz zalozyc filtry na kitowy obiektyw jedna najwieksza zaleta jest to ze chroni ci szklo przed porysowaniem i zakladasz go sprzodu na gwint:-) co do ruszania wiesz to jest kit nie wymagaj od niego zbyt wiele ale dla wszelkiej pewnosci zajzyj do sklepu lub serwisu zalezy jak bardzo sie rusza:-) co do pikseli nie wiem pokaz zdiecia jak to wyglada....
PiterSam - filtr polaryzacyjny to nie to samo co UV! Nie służy do ochrony.
Faktycznie nie doczytalem wiec dopisze ze sluzy do ochrony ale spelnia tez wazna funkcjie i eliminuje odbicia na wodzie karosaerji i np szkle:-) przydatny
Czmiel napisał(a):
witam
od paru dni jestem posiadaczem a300 i od razu mam pytanie (a w sumie dwa)
1. czy przy najwiekszym zblizeniu (ta czesc ktora wyjezdza z obiektywu, przepraszam za taki opis, ale jestem laikiem) dotykajac wlasnie tej czesci, wyczuwacie, ze mozna nia poruszyc lekko w gore i w dol?
wielkie dzieki Lajam