anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ruszajacy sie "obiektyw"? martwe piksele na LCD?

Czmiel-----
Początkujący

Ruszajacy sie "obiektyw"? martwe piksele na LCD?

witam
od paru dni jestem posiadaczem a300 i od razu mam pytanie (a w sumie dwa)
1. czy przy najwiekszym zblizeniu (ta czesc ktora wyjezdza z obiektywu, przepraszam za taki opis, ale jestem laikiem) dotykajac wlasnie tej czesci, wyczuwacie, ze mozna nia poruszyc lekko w gore i w dol?
2 czy jasna smuga na wyswietlaczu to martwe piksele?

PS no to moze jeszcze jedno, czy w standardowym obiektywie z tego modelu, mozna zalozyc filtr polaryzacyjny? czy to ma sens? gdzies wyczytalem, ze tak mozna zrobic tylko w obiektywach tyloogniskowych i jeszcze jakis...

z gory dziekuje za pomoc i przepraszam za dyletanctwo :)

5 ODPOW. 5
PiterSam-----
Początkujący

Moge odpowiedziec na jedno pytanie tak mozesz zalozyc filtry na kitowy obiektyw jedna najwieksza zaleta jest to ze chroni ci szklo przed porysowaniem i zakladasz go sprzodu na gwint:-) co do ruszania wiesz to jest kit nie wymagaj od niego zbyt wiele ale dla wszelkiej pewnosci zajzyj do sklepu lub serwisu zalezy jak bardzo sie rusza:-) co do pikseli nie wiem pokaz zdiecia jak to wyglada....

witmann
Początkujący

PiterSam - filtr polaryzacyjny to nie to samo co UV! Nie służy do ochrony.

PiterSam-----
Początkujący

Faktycznie nie doczytalem :-) wiec dopisze ze sluzy do ochrony ale spelnia tez wazna funkcjie i eliminuje odbicia na wodzie karosaerji i np szkle:-) przydatny :-)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Czmiel napisał(a):

witam
od paru dni jestem posiadaczem a300 i od razu mam pytanie (a w sumie dwa)
1. czy przy najwiekszym zblizeniu (ta czesc ktora wyjezdza z obiektywu, przepraszam za taki opis, ale jestem laikiem) dotykajac wlasnie tej czesci, wyczuwacie, ze mozna nia poruszyc lekko w gore i w dol?

Mechanicznie ten obiektyw nie jest gigantem. Tak po prostu ma. Ale nie przejmuj się, podobne przypadłości zdarzają się w obiektywach dużo droższych.

2 czy jasna smuga na wyswietlaczu to martwe piksele?

Nie. Martwe to byłyby czarne kropki.

PS no to moze jeszcze jedno, czy w standardowym obiektywie z tego modelu, mozna zalozyc filtr polaryzacyjny? czy to ma sens? gdzies wyczytalem, ze tak mozna zrobic tylko w obiektywach tyloogniskowych i jeszcze jakis...

Możesz z powodzeniem stosować filtr polaryzacyjny ale:
- musisz brać poprawkę, że przednia część obiektywu się obraca, będziesz musiał korygować ustawienia filtra po ustawieniu/zablokowaniu ostrości.
- filtr zabiera nieco światła więc trzeba się liczyć z wydłużeniem czasu naświetlania
- dobry filtr z gwintem 55mm kosztuje dość dużo, stąd pytanie czy naprawdę go potrzebujesz...to nie jest rzecz której się używa na co dzień.

Absolutnie nie kupuj żadnych filtrów ochronnych UV, Skylight itp. Na kitowym obiektywie tylko pogorszą sprawę. Przednia soczewka jest bardzo wytrzymała na porysowania, a chronimy ją dekielkiem :)

Czmiel-----
Początkujący

wielkie dzieki Lajam :)