Podziel się wrażeniami!
Witam,
Nie wiem czy w dobrym wątku pisze ale...
Mam pewnien problem wiem,że to podstawy ale im więcej czytam tym mniej z tego wszystkiego rozumie.A chodzi mi o tą tabelkę http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13011 z EV jak mozna na skali EV ustawic +17 jak ja mam od -3 do +3.
Bardzo proszę o tak zwane łopatologiczne wytlumaczenie.Bo naprawdę im więcej czytam tym mniej rozumie.
Niusia napisał(a):
Witam,
Nie wiem czy w dobrym wątku pisze ale...
Mam pewnien problem wiem,że to podstawy ale im więcej czytam tym mniej z tego wszystkiego rozumie.A chodzi mi o tą tabelkę http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13011" target="_blank z EV jak mozna na skali EV ustawic +17 jak ja mam od -3 do +3.
Bardzo proszę o tak zwane łopatologiczne wytlumaczenie.Bo naprawdę im więcej czytam tym mniej rozumie.
A TUTAJ jest taka ładna tabelka z wszystkimi ekspozycjami i zależnościami czas-przysłona-EV (dla ISO 100 - trójwymiarowa tabela sie nie zmieściła ). Wprawdzie po angielsku, ale Google daje radę w razie czego.
Bardzo Wam dziękuje za pomoc niespodziewałam się,że ktos tak szybko odpowie
Mam jeszcze takie pytanko odnośnie własnie skali EV a ustawien ja np. na trybie M nie mam możliwości recznego ustawienia ekspozycji znaczy sie (np.-2 EV)a na trybie A już mam taką możliwość.I nie rozumie dlaczego w trybie automatycznym jest mozliwosc a w trybie manualnym nie.Przepraszam za to moze smieszne pytanie ale wlasnie zastanawia mnie to.
Jeżeli chodzi o ekspozycję to tak sobie jeszcze myślałem co się z tym wiąże dla fotografa, zwykłego zjadacza chleba, amatora i coraz częściej dzięki różnym usprawnieniom, ułatwieniom stosowanym w aparatach wartość ekspozycji sprowadza się do korekty jakiej należy dokonać aby poprawnie (poprawnie to niepoprawne słowo, tak jak chcemy jest odpowiedniejsze) naświetlić obraz. Kiedyś zewnętrzne (ręczne) światłomierze były wyskalowane w EV (miały na skali podane wartości naświetlania, właśnie można było odczytać po pomiarze 13, 15, 16 a do fotografa należało zinterpretowanie i ustawienie parametrów w zależności od jego potrzeb i oczekiwań, to fotograf decydował, że zastosuje taką przysłonę wobec czego aby uzyskać to 15 EV musi założyć film o takiej czułości i naświetlać go przez tyle czasu). Obecnie światłomierze, szczególnie te wbudowane w aparat i mierzące światło przez obiektyw, uwzględniają już pewne nastawy, które zostały wykonane w aparacie. Do fotografa należy albo dokonanie korekty w zależności od sceny, którą mierzy lub przesunięcie tzw. linii programowej, według której pracuje światłomierz bo potrzebuje skrócić czas w celu zamrożenia ruchu (więc automatycznie światłomierz dostosuje czas zadany przez fotografa zmieniając przysłonę -i -lub czas). Dlatego bardzo mało mówi się o wartościach EV jako ilości światła oświetlającego daną scenę, pozostała tylko wartość EV jako zmiana naświetlania jako korekta (czyli wystarczy +- 3 EV).
Tak jak napisałem wcześniej warto poczytać i zapoznać się z wartościami ekspozycji, co to jest i z czym to się je ale obecnie nie jest to powszechnie stosowane. Podobnie słyszałem, że niepotrzebny jest światłomierz, wystarczy histogram (a zostało to wypowiedziane w kontekście zdjęć w studio a więc korzystania z trybów manualnych). No cóż, jestem dinozaurem, ciekawe kiedy wyginę (dla mnie światłomierz to podstawa)
Niusia napisał(a):
na trybie M nie mam możliwości recznego ustawienia ekspozycji znaczy sie (np.-2 EV)a na trybie A już mam taką możliwość.I nie rozumie dlaczego w trybie automatycznym jest mozliwosc a w trybie manualnym nie.
piotruso Bardzoo dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi troszkę zrozumiałam jutro biore się do roboty.A mam jeszcze dwa pytania może to nieodpowiedni wątek ale najwyżej...
1. To proszę powiedz mi,żeby zrobić dobre logo/podpis,czy znak wodny to ile na ile pikseli najlepiej zrobic sobie szablon?Bo ja robiłam 500px na 500px +300dpi. i np.na FB czy NK mialam potem piksele
2.I może będziesz wiedzieć nie bedę w każdym wątku tego pisać.Jak robisz obróbke w PS to lepiej Adobe RGB czy sRGB?
Przepraszam za masę pytań ale własnie mam kilka nieścisłości.Bo różne ksiązki róznie podaja internet jeszcze inaczej i człowiek nie wie co do czego...
Niusia napisał(a):
Bo ja robiłam 500px na 500px +300dpi. i np.na FB czy NK mialam potem piksele
Niusia napisał(a):
Jak robisz obróbke w PS to lepiej Adobe RGB czy sRGB?
Przepraszam za masę pytań ale własnie mam kilka nieścisłości.Bo różne ksiązki róznie podaja internet jeszcze inaczej i człowiek nie wie co do czego...
No ja zmniejszam zdjęcie na 800px i dopiero potem wstawiam na to logo/podpis i klawiszami ctrl+t ustawaim sobie odpowiedna wielkosc.A na ile najlepiej jest zrobic logo/podpis?
Niusia napisał(a):
A mam jeszcze dwa pytania może to nieodpowiedni wątek ale najwyżej...