Podziel się wrażeniami!
Witam
Jak widac jestem tu nowy, trafilem na forum przypadkiem
Noo i mam problem...
Zostalem wyznaczony do zrobienia zdjec portretowych, ktore zostana wydrukowane za zwyklej drukarce laserowej HP (bez koloru).
Zdjecia maja byc przypiete jako dekoracja podczas akademii szkolnej.
I teraz rodzi sie pytanie...
Jak?
W programie "Piriorytet przyslony" z f5.6 i ogniskowa 55mm?
Po prostu nie wiem jak sie do tego zabrac.
Od razu mowie, ze bede robil bez statywu, poniewaz chwilowo nie posiadam.
Jak ustawic "modela"? Robic z lampa czy bez? (zdjecia bede robil w duzej sali z wieloma oknami. Osobe mam zamiar ustawic pod sciana (tak aby duzo swiatla padalo na fotografowana osobe)
Za tlo posluzy chyba jasno-zielony brystol - mozna zmienic.
Czy dodatkowo uzyc wbudowanej lampy?
Zdjecia bede robil A500 + Sony DT 3.5-5.6/18-55.
Bardzo was prosze o porady
Czy zle zadalem pytanie?
Do poniedzialku musze wiedziec co i jak.
Rain napisał(a):
Czy zle zadalem pytanie?
Starosta napisał(a):
Rain napisał(a):
Czy zle zadalem pytanie?
Witaj
Nie o to chodzi, że źle. Tylko nie ma jednej, idealnej recepty na wszystko
Jeżeli chodzi o użycie ogniskowej to każdą ogniskową można robić portrety. To zależy tylko i wyłącznie od oceny kadru przez fotografa
Choć w tym przypadku śmiało użyłbym 55 mm na przysłonie 5,6
Czytając jakie będziesz miał warunki świetlne.
Ja osobiście ustawiłbym tak modela/modelkę aby światło, które pada przez okno padało na twarz.
Nie stawiaj modela/modelki zaraz przy ścianie/tle. Wtedy na tym tle może wyjść widoczny cień. Spróbuj osobę fotografowaną ustawić trochę dalej - np. 1 metr - od tła.
I postaraj się kadrować tak, abyś za modelem zamaskował ewentualny cień, który może być ścianie,tle.
Jeżeli chodzi o lampę błyskową.
Musisz sprawdzić jakie zdjęcia będzie lepsze:
- Czy ze zwiększonym ISO (400-800 lub więcej)
- Czy na ISO 200 z lampą błyskową, ale z dyfuzorem (np. biała kartka papieru lub inny)
Ja osobiście spróbowałbym z większym ISO (400, 800, 1600)
Z góry przepraszam za trochę chaotyczną wypowiedź, ale to takie moje pomysły na szybko
Pamiętaj także, żeby przy kadrze pionowym (taki zalecam) umieścić oczy (często najważniejszy element portretu) ok. w 2/3 wysokości kadru i kadrować tuż nad głową, nie zostawiając nad nią dużo miejsca. Jeśli chodzi o światło, to postaraj się, aby okna, czyli źródło było lekko z boku, nie idealnie wprost na twarz. Jeśli zacieniona część twarzy będzie za ciemna - użyj białej kartki formatu A3, żeby odbić światło i nieco ją rozjaśnić, ale żeby kartka nie była widoczna w kadrze. Balans bieli ustaw na tę właśnie białą kartkę. Żeby to zrobić skieruj aparat na kartkę, wciśnij Fn>Balans bieli>Własne>w prawo>Set>środkowy przycisk potwierdza i wciśnij spust migawki, pojawi się wyznaczona temperatura barwowa, którą wystarczy zaakceptować centralnym guzikiem.
Zalaczylem "mapke" sali w ktorej beda robione zdjecia.
Zaznaczylem na niej miejsce, w ktorym chce ustawic fotografowana osobe (oczywiscie do zmiany)
Mozecie napisac mi, gdzie najlepiej ustawic modela.
Chodzi mi jeszcze o ustawienia aparatu, a dokladniej o kontrast, ostrosc i nasycenie - co dac na + a co na - (i ile)
Skoczek, gdzie mam ustawic ta kartke?
Kontrast :smileyarrow: 0Rain napisał(a):
Chodzi mi jeszcze o ustawienia aparatu, a dokladniej o kontrast, ostrosc i nasycenie - co dac na + a co na - (i ile)
Starosta napisał(a):
Kontrast :smileyarrow: 0
Nasycenie :smileyarrow: +1
Ostrość :smileyarrow: +2
Rain napisał(a):
A wytlumaczysz mi dlaczego tak a nie inaczej?
Starosta napisał(a):
Jeżeli chodzi o ostrość (+2) to tak testy i forum rzecze, więc tego nie neguję
A tak trochę poważniej to sprawdziłem na jotpegach i jest różnica
Jeżeli chodzi o nasycenie to też tak ustawiałem 500 jak wcześniej wyczytałem, ale to dla aparatów z matrycą typu CMOS.