Podziel się wrażeniami!
Witam
Jak widac jestem tu nowy, trafilem na forum przypadkiem
Noo i mam problem...
Zostalem wyznaczony do zrobienia zdjec portretowych, ktore zostana wydrukowane za zwyklej drukarce laserowej HP (bez koloru).
Zdjecia maja byc przypiete jako dekoracja podczas akademii szkolnej.
I teraz rodzi sie pytanie...
Jak?
W programie "Piriorytet przyslony" z f5.6 i ogniskowa 55mm?
Po prostu nie wiem jak sie do tego zabrac.
Od razu mowie, ze bede robil bez statywu, poniewaz chwilowo nie posiadam.
Jak ustawic "modela"? Robic z lampa czy bez? (zdjecia bede robil w duzej sali z wieloma oknami. Osobe mam zamiar ustawic pod sciana (tak aby duzo swiatla padalo na fotografowana osobe)
Za tlo posluzy chyba jasno-zielony brystol - mozna zmienic.
Czy dodatkowo uzyc wbudowanej lampy?
Zdjecia bede robil A500 + Sony DT 3.5-5.6/18-55.
Bardzo was prosze o porady
To znaczy, że będzie wydruk czarno-biały :smileyquestion: :smileyexclaim:Rain napisał(a):
Ale czy takie ustawienia beda dobre? Bo zdjecia beda drukowane na drukarce bez kolorow.
Jak najbardziej, choć nie musisz się zawsze trzymać tylko tegoRain napisał(a):
Czyli takie ustawienia jakie podales moge stosowac do wszelakiej fotografii?
Czy np do krajobrazow itp zaleca sie inne ustawienia?
Starosta napisał(a):
To znaczy, że będzie wydruk czarno-biały
Rain napisał(a):
Zostalem wyznaczony do zrobienia zdjec portretowych, ktore zostana wydrukowane za zwyklej drukarce laserowej HP (bez koloru).
ZapomniałemRain napisał(a):
Tak, pisalem o tym w pierwszym poscie
Jak jakaś dziewczyna będzie chciała zdjęcie w kolorze na pen drive'a to co wtedy :smileyquestion:Rain napisał(a):
czy normalnie i po skopiowaniu do komputera wydrukowac - a zdjecia same zrobia sie na BW?
A to jeszcze nie próbowałeś jak ten wydruk będzie wyglądał :smileyquestion:Rain napisał(a):
czy normalnie i po skopiowaniu do komputera wydrukowac - a zdjecia same zrobia sie na BW?
Starosta napisał(a):
A to jeszcze nie próbowałeś jak ten wydruk będzie wyglądał
Pewnie tak.
Starosta napisał(a):
Tylko pytanie czy to będzie rzeczywiście zdjęcie czarno-białe
Czyli zamiast czarno-białego zdjęcia może być szaro-szare.Rain napisał(a):
Czyli?? Bo nie do konca rozumiem :smileyredface:
Starosta napisał(a):
Czyli zamiast czarno-białego zdjęcia może być szaro-szare.
Można jak wcześniej pisałem...Rain napisał(a):
Ojej
Czyli w takiej sytuacji juz nic nie da sie zrobic...?
Starosta napisał(a):
Ja jeżeli mam zamiar drukować zdjęcia czarno-białe, najpierw robię w programie graficznym konwersję zdjęcia do czarno-bieli
Wystarczy Picasa?
Ewentualnie Gimp, ale w nim jeszcze nie robilem konwersji do BW (zaraz znajde jakis tutorial to sie naucze jak by byla potrzeba )
Rain napisał(a):
Zalaczylem "mapke" sali w ktorej beda robione zdjecia.
Zaznaczylem na niej miejsce, w ktorym chce ustawic fotografowana osobe (oczywiscie do zmiany)
Mozecie napisac mi, gdzie najlepiej ustawic modela.
Proponowałbym tak jak w załączniku.
Nie wiem jak mocne jest światło z okna, ale chodzi o to, żeby je odbić za pomocą kartki na ocienioną część twarzy modela. Kartka powinna być w miarę blisko twarzy, ale tak, żeby była niewidoczna na zdjęciu. Możesz poprosić kogoś o jej trzymanie. Ważne, żeby była duża i biała.
To oczywiście nie jest jedyny "przepis" na udane zdjęcia, jest mocno uproszczony, ale z wszystkich rad, które się tu pojawiły postaraj się coś wyłuskać.
Dzieki za odpowiedz
Okna sa dosyc wysokie, a ja bede stal tylem do wschodu.
Ale czy ta kartka ma byc po mojej lewej i po prawej stronie modela