Podziel się wrażeniami!
Witam !
Chciałabym , żeby ktoś mną pokierował ...
chodzi o to ,że chce zrobić zdjęcie choinki ,,tak żeby lampki ,które świecą ładnie wyglądały chyba mnie rozumiecie....
do tej pory eksperymentowałam i wyszło co wyszło...
co jest źle?
dodam ,że nie posiadam statywu...
werwa napisał(a):
...ze jak są zgaszone wszystkie światła w pokoju i palą się tylko światełka na choince to oddaje to cały klimat., nie uzywając lampy. ---o to chodzi...
CHCE jeszcze bardziej wydobyć to z tego zdjęcia....
bede musiała próbować..
na dzien dzisiejszy muszę skorzystać z mojej stabilnej ręki bądź jakiegoś krzesła.. .hahaha
Dzięki za podpowiedzi wszelkie na pewno wykorzystam
joo napisał(a):
a może filtr STAR
joo napisał(a):
a może filtr STAR
Marketowo...
Witam,Mam prosbę mógłby mi ktoś powiedzieć jak zrobić dobre zdjęcie choinki ze światełkami przy zgaszonym świetle?Bo jak robie według tego co jest napisane na górze to mimo robienia ze statywu wychodzi rozmazane;/Ja robiłam ISO 100 f/3,5 oraz eksp. 2+.
Moncia napisał(a):
Witam,Mam prosbę mógłby mi ktoś powiedzieć jak zrobić dobre zdjęcie choinki ze światełkami przy zgaszonym świetle?Bo jak robie według tego co jest napisane na górze to mimo robienia ze statywu wychodzi rozmazane;/Ja robiłam ISO 100 f/3,5 oraz eksp. 2+.
Do:pawelszymanski6Tak stabilizacja była wyłączona bo właśnie gdzieś też czytałam,że eksp.na 2+,ale chyba źle zrobiłam.Ja dopiero zaczynam z fotografią,więc....Jeżeli móglbyś mi napisać dokładnie jak ty zrobiłeś to zdjęcie bo śliczne jest.
pełen exif widać generalnie ustawiłem aparat na tryb A przysłonę na 7,1 ale było to bardziej podyktowane tym, że poprawne naświetlanie było dla 30sek ogniskowa akurat w tym wypadku to 24mm a korektę ekspozycji o 1-2 EV na minus czy na plus stosuje się kiedy zdjęcie na automatyce aparatu jest zbyt ciemne lub zbyt jasne. Można też przełączyć się na tryb M i sobie ustawić czas i przysłonę wedle uznania ja chciałem żeby światełka zamieniły się w gwiazdki więc wybrałem 30sek naświetlanie. Trzeba poeksperymentować po to jest cyfra i ekranik żeby spr po wykonaniu zdjęcia czy efekt jest zadowalający i jeśli nie to pozmieniać długość naświetlania przysłonę itd