anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Walkman, który gra identycznie jak NW-S605 i bliźniacze

profile.country.pl_PL.title
RedLugi
Nowicjusz

Walkman, który gra identycznie jak NW-S605 i bliźniacze

Witajcie!
Chciałabym Was prosić o pomoc. Chciałabym poznać modele Walkmana, których specyfikacja dźwiękowa jest identyczna z modelem NW-S605. Nie chodzi mi tu o suche dane techniczne podane w specyfikacji, tylko o Wasze empirycznie opinie.
Miałam zarówno NW-S706F jak i NW-S605 i te odtwarzacze wstrzeliwują się idealnie w moje upodobanie co do charakterystyki dźwięku. Teraz niestety oba są zepsute (rok temu padła płytka sterująca w pierwszym z odtwarzaczy, kupiłam kolejnego i w tym zepsuło się gniazdo słuchawkowe). Kupiłam bym kolejnego z tej serii, ale już wiem z doświadczenia, że to nie ma sensu, aby inwestowała to ten sprzęt ze względu na dużą awaryjność.
Zależy mi, aby kolejny Walkman grał identycznie jak te co miałam ( myślę, że wpraktyce to oznacza, aby miał te same "bebechy". Szczególnie ważna dla mnie w NW-S605 jest cudowna dynamika dźwięku i soczysty bas.

Pozdrawiam!
Ola Z.

4 ODPOW. 4
tomdm-----
Początkujący

"Teraz niestety oba są zepsute (rok temu padła płytka sterująca w pierwszym z odtwarzaczy, kupiłam kolejnego i w tym zepsuło się gniazdo słuchawkowe). Kupiłam bym kolejnego z tej serii, ale już wiem z doświadczenia, że to nie ma sensu, aby inwestowała to ten sprzęt ze względu na dużą awaryjność."

Witam Olu,
Proszę nie załamuj się ani mnie :D co do słabości "szczytowej" serii wśród Walkmanów "zapalniczek" z poprzednich lat. Jeśli nie padała elektronika to w większości przypadków padało gniazdo słuchawek - z tego co piszesz tak jest u Ciebie.
Jakość dźwięku w tej serii Walkmanów - szczególnie z dedykowanymi słuchawkami - biła na łeb inne dostępne konkurujące sprzęty z tamtego okresu :thumbsup: :nauseated_face: - potwierdzam empirycznie bo korzystam z mojej eSki cały czas.

Ten sprzęt już się nie powtórzy :c9 bo Sony poszło w kierunku MP4 (aktualna seria S),
więc już go nie można kupić jako nowego, chyba, że trafisz na jakąś używkę na aukcji lub wyprzedaż staroci w necie.

Proszę weź swój popsuty model NW-S605 i udaj się do najbliższego Serwisu Sony, ponieważ masz prawo do bezpłatnej naprawy usterki gniazda słuchawkowego, jakie Sony odkryło w całej serii zapalniczek S (mam NW-S703 i wykonali to w moim egzemplarzu za darmo) na podstawie tego komunikatu z Sony Support - odpowiada za to m.innymi nietypowy wtyk słuchawkowy z dodatkowym bolcem odpowiedzialnym za np. funkcję wygłuszania/odcinania hałasu z zewnętrznego otoczenia (Clear Noise).
Z tego co mówili mi w serwisie problem był im znany, bo wcześniej zanim sam tam trafiłem kilka razy naprawiali te usterki (bynajmniej w Serwisie w Poznaniu).

:smileyarrow: http://support.sony-europe.com/dna/hotnews/hotnews.aspx?site=odw_pl_PL&f=HN_NWS_rep&m=NW-S605

"Firma Sony odkryła niedawno, że częste odłączanie słuchawek od odtwarzacza WALKMAN® może doprowadzić do uszkodzenia wewnętrznego, elastycznego obwodu drukowanego. W rezultacie może nie być słychać dźwięku, może on być słyszany tylko w jednej słuchawce, albo słyszane będą trzaski.
Dążąc nieprzerwanie do zapewnienia satysfakcji klientom, firma Sony oferuje bezpłatną naprawę, jeżeli Twój odtwarzacz WALKMAN® ulegnie takiej usterce.
Naprawa będzie bezpłatna, jeżeli Twój odtwarzacz WALKMAN® podlega tej usterce. Aby uzyskać więcej informacji, należy skontaktować się z firmą Sony."

Nie wiem czy dasz radę kupić jeszcze nawet używaną "zapaliczkę S" bo to sprzęt z lat 2005-2008, ale co do jakości dźwięku i jego możliwości regulacji, to mogę Ci zapewnić, że używając również równolegle starszą MP4-kę 8GB S618F ma ona ZDECYDOWANIE większe możliwości regulacji wbudowanego korektora graficznego barwy dźwięku, niż było to w przypadku najbardziej rozbudowanej "zapalniczki" z serii S, więc w ostateczności możesz pomyśleć o nowym MP4.

Aktualna seria MP3 - jedyna dostępna zapaliczka - to seria B, która jest najniżej w hierarchii tych urządzeń wśród Walkmanów, co, jak sama chyba rozumiesz nie może być super sprzętem porównywalnym do starszych eSek MP3. Nowe sterowane urządzeniem w PC jest już tylko jak wszystkie MP4 - poprzez WMP10 (porzucono SonicStage), co daje więcej możliwości multimedialnych w stosunku do starszego sprzętu.
Sony w tym przypadku "ujednoliciło platformę programową" zdając się na popularniejsze (ale czy lepsze?) WMP od Microsoft-u.

Jeżeli zdecydujesz się mimo wszystko na zainwestowanie w coś nowego (MP4) od Sony to sprawdź sama przed zakupem w danym modelu możliwości korektora dźwięku i nie zapominaj także, że przeważnie (koszty akcesoriów mają wpływ na cenę) na dołączanych tanich słuchawkach typu podstawowe "pchełki" w komplecie nie usłyszysz tego co słyszałaś w dołączonych do NW-S605 słuchawkach dokanałowych
- ja akurat miałem w pudle model MDR-NC022 i po ich zużyciu uratował mnie ebay (nabyłem na zapas większą ilość tego modelu), bo cena w serwisie za nowe była dosyć "kosmiczna".

S703F od darmowej wymiany gniazda gra przez ponad 2 lata, dźwięk super na dedykowanych słuchawkach, ale czas leci nieubłaganie i nowe MP4 mają na prawdę potężne możliwości korektora barwy dźwięku, do tego wypasione modele od 2010 roku posiadają dedykowany procesor dźwięku S-Master na pokładzie, pakowany również do kina domowego Sony i teraz też prawdopodobnie do nowych wyższych modeli telewizorów Bravia 2011.

Tomasz

RedLugi
Nowicjusz

Z tymi dwoma odtwarzaczami wiążą się dwie różne historie. Na początku miałam S605 i służył mi przez dwa lata, a potem joystick przestał precyzyjnie odpowiadać na polecenia. Mimo, że sprzęt był po gwarancji oddałam go do salonu Sony. Po diagnozie okazało się, że uszkodzona jest płytka sterowania (koszt wymiany ok 240zł) - z naprawy zrezygnowałam i za mniej-więcej tyle samo kupiłam prawie nieużywanego S706F.
Ten też mi jakiś czas służył, a potem dźwięk zaczął przerywać przy poruszaniu wtyczką. Nie wiedziałam wtedy o tej notce Sony i (będę pewnie tego jeszcze długo żałować) przesłałam odtwarzacz do gościa naprawiającego odtwarzacze - reklamujący się pod nazwą Seventi. Gość nie zdołał go naprawić (brak części), więc odesłał mi go. I tu czekała mnie niemiła niespodzianka. Odtwarzacz otrzymałam źle złożony (joystick nie działa i dźwięku nie ma w ogóle). Teraz, jak już się dowiedziałam, że Sony naprawia takie usterki i to za darmo to pluję sobie w brodę... pewnie w ogóle nie zechce spojrzeć na tego S706F.

W każdym razie po długiej dyskusji odesłałam z panem z Seventi, odesłałam mu odtwarzacz do naprawy "naprawy" - oczywiście ja muszę płacić za wysyłki... Jak go dostanę z powrotem, to spróbuję u Sony naprawić ten uszkodzony wtyk.

Dzięki za wszelkie info.
Pozdrawiam,
Ola

densopower
Początkujący

Też byłem przywiązany do starej serii S i sądziłem, że nic długo nie zagra lepiej. Poza tym nie chciałem kolejnego telefonu w kieszeni, lubiłem kompatkowy kształt zapalniczki. Ale jak pisze poprzednik... nowa seria A gra bosko, to jest zupełnie inna jakość! I to na tych dość tandetnych słuchawkach dołączonych do zestawu. Niestety gra sporo ciszej i trzeba to przetestować przed zakupem... lub ściągnąć z Japonii głośniejszy. Technika naprawdę poszła do przodu, w życiu nie wróciłbym do starej S.

RedLugi
Nowicjusz

A czy możesz napisać jakich konkretnie modeli słuchałeś z serii A? "Nowa" seria to tylko NWZ-A844 do -46 czy również np. NWZ-A818.
Czy te z serii A grają tak samo dynamicznie, z soczystym basem jak ze starej serii S?